Tömegesen hackelték a krízist a fejlesztők

2020.04.08

Több mint 800 fejlesztő dolgozott a hétvégén a hazai Hack the Crisis hackathonon.

A 48 órás Hack the Crisis Hungary hackathon összesen 816 fejlesztő vett részt, akik 134 megoldással neveztek a megmérettetésre. A megfeszített fejlesztői maraton végén a támogatók egy tucat ötletet díjaztak pénzjutalommal és további értékes nyereményekkel.

HWSW Hack the Crisis

A hackathonon a Save Life címszó alatt a frontvonalban dolgozó kórházi dolgozók munkáját, illetve a járvány lassítását segítő megoldások, a Save Community kategóriában társadalmi érintkezés minimalizálásával elszigetelődő közösségek összetartását célzó ötletek, a Save Small Business jeligével a kibontakozó gazdasági válság orvoslására szánt fejlesztések, illetve a Save Education kategóriában a távoli, digitális oktatást segítő eszközök szálltak versenybe.

A Save Life kategória győztese a Covibed digitális betegágy nyilvántartási rendszer lett, amely a kórtermek terheltségéről biztosít pontos, valós idejű adatokat az egészségügyben dolgozók számára, mindezt az ágyakra kihelyezett QR kódok segítségével. A felhasználói felület kialakításánál a fejlesztőcsapat arra is figyelt, hogy annak kezelése védőfelszerelésben is egyszerű legyen.

A Save Community kategóriában a Cognitive Creators NoCrowd alkalmazásáé lett a fődíj, amely a járvány fékezéséhez elengedhetetlen társadalmi távolságtartást tenné egyszerűbbé. Az appal feltérképezhető, hogy a közeli boltokban épp mekkora tömeg várakozik, és digitális sorszámhúzásra is lehetőséget ad, így a felhasználó akkor indulhat el, mikor már csak minimális várakozási időt kell az adott üzlet előtt töltenie. Az app a boltok számára is hasznos lehet, miután jelezni tudják a várható csúcsidők alakulását a vásárlók felé, akik így egyenletes eloszlással érkezhetnek.

HWSW Hack the Crisis résztvevők

A résztvevők képeiből összevágott montázs

A Save Small Business dobogójának tetejére az eKofa állhatott fel: egy rugalmas, termelői értékesítési rendszerről van szó, amely a bezárások miatt felhalmozódó árufelesleg eljuttatásában segítene a vásárlókhoz. Mindezt egy webshop felülettel, amelyen a felhasználók közvetlenül a termelőktől rendelhetnek, a termékeket pedig az eKofa szállítja ki, természetesen érintésmentes fizetéssel és átvétellel.

A Save Education első díját a Kisiskola.hu vitte el. A nemzetközileg elismert oktatási technológiára építő platformon, ahogy arra neve is utal, a kisiskolásokat célzó, matematika, írástanulás és helyesírás feladatok találhatók, az elérhető tárgyak körét pedig a csapat folyamatosan bővíti. A webalkalmazáshoz szülői adminfelület is társul, ahol követhetők a gyerekek eredményei.

Persze nem csak a fenti négyes távozott értékes jutalmakkal, a zsűri összesen 12 csapatot díjazott, így a Budapest Innovation Group, a Cursor Insight, az eTanterem, a Matek feladat Generátor, a Szintézis-NET, Team Discover, a Tixa Hungary és a Wexo System – Pandamic nevezői is elismerésben részesültek. YouTube-on már valamennyi díjazott csapat bemutatkozó videója megtekinthető. Ezúton szeretnénk még egyszer megköszönni a részvételt minden nevezőnek, akik megmutatták, a hazai fejlesztők krízishelyzetben is kitesznek magukért!