Programozzuk át magunkat, legyünk kockák!

2021.02.02

A digitalizáció forradalma jelenleg is a szemünk előtt zajlik, olyasmit élünk át, amire évek óta nem volt példa. Óriási hiány van informatikusokból és digitális tudású szakemberekből, ezért itt az ideje, hogy átprogramozzuk magunkat és a gondolkodásunkat.

Vinnai Balázs: Programozzuk át magunkat, legyünk kockák!

Az egyik legnagyobb kihívás az életben, amikor az ember a tizenéveseket próbálja meggyőzni valamiről. Különösen igaz ez a pályaválasztással kapcsolatban. Ez a generáció jelentősen többet tud a világról, az ott zajló folyamatokról, amit azok tudtak az ő korukban, akik most igyekeznek őket terelgetni valamilyen irányba. Érdekes ellentmondás, aminek a feloldására talán nincs is recept.

Ezzel a formulával az IVSZ sem rendelkezik, helyette azonban vannak adataink, tapasztalatunk, rálátásunk arra, hogy eddig mi történt a világban és nagy valószínűséggel mi fog történni a következő években. Ezért is tartunk most már évek óta együtt a Programozd a jövőd! projekttel, aminek célja, hogy a digitális tudás nélkülözhetetlen volta bekerüljön a pályaválasztás előtt álló tinik, és azok szüleinek gondolkodásába. Valamint azért, hogy értsék: egy informatikai szakra való jelentkezéssel már félig megváltják a jegyüket abba jövőbe, amit a digitalizáció vezérel. Vagy ahogy Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke fogalmaz az Educatio kiállítás alkalmával készült videóban:

Digitalizáció és önállóság: ez az a két fő komponens, amiből a jövő digitális szakembereit gyúrják. Tehát: az IT a jövőd!

A sok bizonytalansági tényező mellett egyetlen dolog biztos: a digitális világ mindenhol, mindenkit áthatóan vezérli és befolyásolja az életünket, ezért az fog leginkább itt boldogulni, akinek megvan az ehhez szükséges tudása. Az is egészen biztos, hogy az informatika már régen nem csak az IT iparágak sajátja: ott van a mezőgazdaságban, a sportban, a kultúrában, az autókban, vagy a járvány elleni küzdelemben.

Az elmúlt egy év sajnálatos és frusztráló eseményei legalább ugyanannyi izgalmas és kihívásokkal teli folyamatot generált. A sokat emlegetett digitalizáció olyan fokozatba kapcsolt és rövid időn belül annyi minden történt, ami békeidőben ennek sokszorosát vette volna igénybe. Nehéz ennél jobb példát mutatni arra, hogy miért fontos a digitális tudás, képzettség, amire bármilyen szakmai területen szükség lehet. Jó példa erre az a werkfilm, ami a Programozd a jövőd! kampány reklámfilmjéhez készült: