Összefogtak a globális jövőért a külföldön tanuló egyetemisták

2022.08.11

2022 július 28. és 31. között került megrendezésre, a festői Cser-tónál az Outland Fesztivál, Magyarország első fesztiválja a külföldön tanulásról és a külföldi életről a Hungarian Youth Association szervezésében.Az eseményen, amelynek célja egy globális magyar diákközösséget létrehozni, már első alkalommal is több mint 12 ország vezető egyetemeinek tanulói vettek részt.

Célunk egy olyan platformot létrehozni a magyar diákoknak, ahol a már külföldön tanulók és azok, akik csak érdeklődnek a külföldön tanulás iránt megoszthatják tapasztalataikat, élményeiket, sikereiket, félelmeiket és hosszú távú kapcsolatokat építhetnek

fejtette ki Laufer Tamás Jónás, a fesztivál főszervezője.

A fesztivál központi témáját a “jövő globális szemmel” kérdésköre adta, amelyről panelbeszélgetések, előadások és viták sora adott átfogó képet.

A szervezet víziójának megfelelően az esemény aktuális témákról való beszélgetések, magyar vezető cégek általi workshopok, közösségépítő programok, koncertek, illetve egyetem- és állásbörzék ötvözete volt. A 3 nap alatt többek között olyan területek kerültek elemzésre szakértők által, mint a digitalizációban rejlő lehetőségek, a klímaváltozás, a rákkutatás jövője, a kiberbiztonság, a start-upok világa, a „cancel culture” vagy éppen a liberalizmus és illiberalizmus összeütköztetése. Az előadók között Laufer Tamás, az IVSZ tiszteletbeli elnöke, Horváth Ádám az IVSZ oktatási munkacsoport vezetője és Both Vilmos, az IVSZ elnöki tanácsadója mellett megjelent Kende Anna, Dr. Peták István és Jendruszák Bence is. 

A panelbeszélgetéseken továbbá szóba került az oktatási reform szükséglete, a projekt alapú oktatás előnyei, a társadalmi konfliktusok pszichológiai alapjai, a start-up alapítás nehézségei, a fiatalok lehetőségei Magyarországon és külföldön, a modern biotechnológia kihívásai és további témák, amelyek életbevágóan fontosak lesznek a jövőben.  

„Elkötelezettek vagyunk, hogy egy globális diákközösséget hozzunk létre és ennek tapasztalatait ismertessük a magyar társadalommal. Sokakban még mindig él egy mítosz, hogy külföldön tanulni lehetetlen és Cambridge elérhetetlen a tehetséges magyar fiatalok számára. Az Outland-el ezt a tévhitet kívánjuk leépíteni.” mondta Karagich Bálint, a Hungarian Youth Association társigazgatója. 

Az országba hazatérve a külföldön tanuló diákok gyakran úgy érezhetik, hogy rengeteg mindenről lemondtak egyetemük érdekében.Az Outland fesztivál ennek a közösségnek szólt és egy olyan családias, természetközeli légkört biztosított, ahol mindenki szabadon megoszthatta élményeit, tapasztalatait és megértő közegre talált. Az esemény sikeres fogadtatása után a fesztivál fináléján az Outland folytatása is bejelentésre került, amit a Hungarian Youth Association 2023 nyarán fog megtartani.