Milyen szoftverszerepekre és -készségekre van igazán szüksége Európának?

2021.10.21.

 

Ma Európában a fejlesztők a legkeresettebb szakemberek a szoftverszektorban, és ez a tendencia tovább fog erősödni. A holnap vállalatainak olyan emberekre is szükségük lesz, akik jól ismerik a napi üzleti tevékenységeket. Ezért kell a szoft készségeket és az üzleti ismereteket integrálni – egyrészt az oktatásba, ahogyan az egyéneket szoftveres szerepekre képezzük, másrészt a működésbe, ahogyan gondolkodunk, és beágyazzuk a szoftvereket szervezeteinkbe.

Milyen szoftverszerepekre és -készségekre van igazán szüksége Európának?

A fejlesztő a legnépszerűbb szoftver szerepkör

A World Economic Forum 2020-as The Future of Jobs jelentésében felsorolta a 20 legfontosabb munkakört, ahol a kereslet az egekbe fog szökni. A listán szereplő munkakörök szinte mindegyike ICT-vel kapcsolatos – a fejlesztők pedig szilárdan a 10. helyet foglalják el. Ezt a tendenciát nagyrészt megerősítik a közelmúltbeli megállapításaink, amelyek szerint a szervezetek 45%-a becsülte úgy, hogy szerintük további fejlesztőkre lesz szükségük a következő öt évben.

Milyen szoftverszerepekre és -készségekre van igazán szüksége Európának?

2021 ESSA Europe’s Most Needed Software Roles and Skills report “Need for extra people per role profile”

A ESSA közelmúltban megjelent szoftverfejelsztési szerpkörök és készségek iránti igényeket felmérő jelentése ennél tovább megy, és feltételesen azonosította azokat a készségeket, amelyekre a legnagyobb igény van a szoftveres szakemberek körében.

Mondanunk sem kell, hogy a hard készségek, mint például a programozás (amelyek közül a Java, a Javascript, az SQL, a HTML, a PHP, a C++, a C# és a Python programozási nyelvek) iránti igény messze kiemelkedik. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy a szoftveres szakemberek jól ismerjék a programozási elveket, hogy gyorsabban és könnyebben alkalmazkodhassanak az új nyelvekhez.

A soft és a szakmához kapcsolódó készségek kulcsfontosságúak

A Világgazdasági Fórum (2020) előrejelzéseit tekintve ismét csak megerősíthetjük és határozottan tanácsolhatjuk a szoftveres szerepet betöltő embereknek, hogy ne csak a hard készségeiket fejlesszék, hanem fordítsanak figyelmet az olyan nem technikai (transzverzális) készségeik fejlesztésre is, mint a személyes soft skill-ek vagy az interperszonális készségek: kritikus gondolkodás és elemzés, önmenedzselés, csapatmunka és kommunikációs készségek.

Milyen szoftverszerepekre és -készségekre van igazán szüksége Európának?

2021 ESSA Europe’s Most Needed Software Roles and Skills report “Soft and other skills for developers”

Természetesen a soft skillek nehezebben asszimilálhatók, ha csak elméleti tudásra támaszkodunk. Ezért fontos a valós projektek szisztematikusabb bevezetése a tanulási és képzési tantervekbe és programokba.

Fontos megállapításként elhangzott a is, hogy a szakmához kapcsolódó készségeket is fejleszteni kell.

„Még az egyes informatikai ismeretek, például az informatikai keretrendszerek vagy a programozási nyelvek oktatásánál is fontosabb talán annak megtanítása, hogy megértsük az üzleti világot. Csak akkor tudsz értékes terméket szállítani, ha megérted a szoftvermegoldás célját.”

Ebben a tekintetben jelentésünk megállapításai azt mutatják, hogy biztonságmenedzsment, agilis projektmenedzsment és szoftverfejlesztési életciklus készségekre van a leginkább szükség, és az üzleti életet értő szoftverszakemberek azok akikre a legnagyobb szükség van – most és a jövőben is.

A teljes jelentés elérhető itt.

Az ESSA projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának finanszírozásával valósul meg.