Milyen szaktudás és milyen készségek hiányoznak ma a szoftverfejlesztői piacon?

2021.10.08.

 

Az ESSA (European Software Skills Alliance) kezdeményezés célja, hogy az Európa-szerte a szoftverfejlesztéshez kötődő szerepkörökben tapasztalható munkaerőhiányt csökkentse azáltal, hogy 5 kapcsolódó munkakör tekintetében a piaci szereplők által támasztott elvárásokat újra definiálja, megfelelő képzési anyagot állít össze a szakképzéssel foglalkozó szervezetek számára és tesztjelleggel a képzést meg is valósítja.

Milyen szaktudás és milyen készségek hiányoznak ma a szoftverfejlesztői piacon?

A 4 éves kezdeményezés első lépésben a piaci igények felmérését végezte el Európában. Ez a 2021-es igényfelmérési jelentés rávilágít a jelenlegi és jövőbeni igényekre a szoftverismeretek és szakemberek tekintetében Európában. A piaci igények felmérése komplex módszertan alapján történt és nem csak a piaci szereplők igényeinek felmérést tartalmazta, hanem a szakképzést biztosító intézmények képzési kínálatának a feltárást is, amely kulcsfontosságú annak meghatározásához, hogy miben szükséges a jelenlegi képzési tematikákat változtatni. A tanulmányhoz Európa szerte a megüresedett állásokat, a szoftverfejlesztési szerepkörökhöz kapcsolódó készségekkel kapcsolatos rendelkezésre álló kutatást, a jelenleg elérhető oktatási és képzési programokat, az elérhető munkaerő-piaci jelentéseket és az különböző adatbázisokat használt fel a 21 tagú konzorcium. Ezenkívül összegyűjtöttük szakértőink véleményét a szoftveres szerepekkel, készségekkel és azok biztosításával kapcsolatos jövőbeli elvárásaikról is, így a közelmúltbéli ismereteket, a jelen elvárásait és a jövőbeni várakozásokat is beépítettük a tanulmányba és figyelembe vesszük a képzési programok kidolgozása során.

Milyen következtetések vonhatók le a tanulmány alapján?

  • Az eredmények megerősítik, hogy Európában nagy szükség van mindenféle szoftverfejlesztőre. Emellett az egyéb szoftveres szerepköröket betöltő emberek, például a DevOps-szakértők és a megoldástervezők iránt is jelentős kereslet tapasztalható.
  • A szoftveres szakembereknek nemcsak a szoftverekhez kell magas szinten érteniük, hanem képesnek kell lenniük a szervezeteken belüli csapatmunkára is. Így egyre fontosabbak lesznek az úgynevezett T és π alakú szakemberek. Ezek olyan szoftverspecialisták, akik széles körű (soft és üzleti) készségekkel rendelkeznek, és képesek szorosan együttműködni különböző területekről érkező emberekkel.
  • A kereslet és a kínálat közötti szakértelem „szakadék” megszüntetéséhez a legtöbb személynek képzésre, továbbképzésre vagy magasabb képzettségnek és/vagy átképzésnek kell lennie. Az oktatási és képzési szolgáltatóknak, valamint a szoftveres ismereteket igénylő szervezeteknek szorosan együtt kell működniük a jövő szoftveres szakembereinek képzésében.

Mit fogunk ezzel kezdeni?

A legszükségesebb szoftverszerepekről és -készségekről szóló jelentés a kiindulópontunk egy koherens európai szoftverkészség-stratégia kidolgozásához. A jelentés megállapításait és következtetéseit arra fogjuk használni, hogy korrekciós vagy újszerű ajánlásokat javasoljunk a szoftverfejlesztésben és -működtetésben tapasztalható készségek hiányának megszüntetésére.

A részletes jelentés, melyben több Magyarországra vonatkozó megállapítás is található itt érhető el.

Az ESSA projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának finanszírozásával valósul meg.

Milyen szaktudás és milyen készségek hiányoznak ma a szoftverfejlesztői piacon?