Megoldásban gondolkoznak: interjú Kölkedi Krisztiánnal

2020.06.05

Az idén ősszel rajtoló Hungarian Startup University Program azoknak a fiataloknak mutatja meg az innováció legizgalmasabb összetevőit, akik még nem is feltétlenül gondoltak arra, hogy ez lehet a jövőjük. Kölkedi Krisztiánnal arról beszélgettünk, hogy a program hogyan lesz képes átalakítani a gondolkodást és milyen szerepe lehet a startup színtér, sőt a teljes gazdaság átformálásában.

Megoldásban gondolkoznak: interjú Kölkedi Krisztiánnal

IVSZ: Nemrég előadóként beszéltél a Hungarian Startup University Programról a SMART konferencián – mi volt az előadás fő üzenete?

Kölkedi Krisztián: Az előadás egyik fő üzenete az volt, hogy miért fontos és elengedhetetlen a megoldásközpontú gondolkodásmód minél korábban történő elsajátítása. Ide tartozik annak a megértése is, hogy ha egy cégvezető, vagy vállalkozás egy problémával szembesül, akkor miért fontos, hogy az energiát és az erőforrásokat ne hibáztatásra, a felelősök keresésére, vagy a halogatásra pazarolja el, hanem mindezt a megoldásba fektesse. Minél korábban történik meg e folyamat megértése, annál könnyebben és hatékonyabban lehet bevetni ezt a bizonyos megoldásközpontú gondolkodást egy-egy kihívás kezelése esetén.

IVSZ: Milyen tudás, kompetenciák szükségesek ahhoz, hogy valaki ezzel a hozzáállással kezeljen egy felmerülő problémát?

K. K.: Ennek a legfontosabb eleme az, hogy az energiát sosem a felmerülő probléma végtelen elemzésére, hanem az abból való tanulásra kell fordítani. Merjünk újrakezdeni, ismételten nekifutni a megoldásnak. Ide tartozik még az a képesség, vagy mindset, hogy egy szervezeten belüli folyamatokkal kapcsolatban valaki merjen véleményt alkotni, szemlélje kritikusan a sok helyen jellemző „eddig is jó volt így” hozzáállást, lássa meg a fejlesztési, fejlődési lehetőséget. Erre jó példa az elmúlt hetekből a startup ökoszisztémában tetten érhető reakció: a járványhelyzet nemhogy hátrányosan érintette volna ezeket a cégeket, hanem ellenkezőleg – előnyt tudtak belőle kovácsolni. Az új helyzetben képesek voltak rövid időn belül döntéseket hozni, változni, alkalmazkodni.

IVSZ: Miért pont a SMART konferenciát választottátok (akkor és most) ennek átadására?

K. K.: Egy évvel ezelőtt a SMART konferencián jelentettük be, hogy az alapoktól elkezdtük a startup ökoszisztémát fejleszteni, amely ötletnek szerves része volt az is, hogy ehhez ne csak tőkével, hanem edukációval is járuljunk hozzá. Emellett 13 ezer fiatal bevonásával egy kutatást is készítettünk, amelyből az derült ki, hogy nemcsak, hogy igény van minderre, hanem érezhető lelkesedést is tapasztaltunk a részükről. Ebből az derült ki számunkra, hogy alig van elérhető információ vagy képzés ezen a területen, ha pedig mégis, akkor arról alig tud valaki. Ezek alapján azt a célt fogalmaztuk meg, hogy minél előbb, minél több fiatal számára tudjuk megmutatni ezt a világot, ennek a gondolkodásmódnak a hasznosságát. Ezzel egyrészt a fiataloknak tudunk segíteni akár elhelyezkedni a munkaerőpiacon, akár céget alapítani, másrészt a korábban vázolt gondolkodásmód terjesztésével, elsajátításával a generációváltás előtt álló KKV-k, vállalkozások olyan tudással vérteződnek fel, egészülnek ki, ami a gazdaság egészére nézve is pozitív hatással lehet.

IVSZ: Milyen elemekből áll össze a Hungarian Startup University Program, illetve milyen tananyag mentén zajlik majd a képzés?

K. K.: A tananyag több mint 10 felsőoktatási intézmény, nagyvállalat, tőkealapkezelő, inkubátor, tapasztalt oktatóinak, szakértőinek bevonásával készült el és állt össze. A teljes mértékben e-learning alapú tananyagot két félév során adják át a diákoknak: az első a motivációról, az érdeklődés felkeltéséről, a tudás megalapozásáról szól. Az első félév végére, a program következtében megszülető ötletek köré szerveződő projektcsapatok már együtt, egy-egy mentorral kiegészülve folytatják a második félévet, amely során a hallgatók ösztöndíjat is kapnak. A másik szakasz végére a csapatoknak az a feladatuk, hogy a mentor segítségével az adott ötletből egy MVP (Minimum Viable Product) terméket hozzanak létre, amit a félév végi vizsgát követően egy befektető csapatnak be is fognak mutatni.
A képzés során az alaptudás megszerzése mellett a fiatalok képet kapnak a nemzetközi piac sajátosságairól, megtanulják a siker és a kudarc kezelésének módszereit, betekintést nyernek a startup ökoszisztémát vezérlő főbb folyamatokba, de legfőképp egy olyan gondolkodásmóddal ismerkedhetnek meg, ami a jövőben minden helyzetben és szerepben a segítségükre lesz.

IVSZ: Milyen távlati célokat fogalmaztatok meg még a programmal kapcsolatban?

A tervünk az, hogy idővel exponenciálisan megnöveljük az esélyét annak, hogy olyan fiatalok rátaláljanak az innovatív gondolkodásra, akikhez enélkül ez nem jutott volna el. Elképzelésünk szerint ezzel az ökoszisztémával, támogatói környezettel való találkozás nem véletlenszerű, hanem rendszerszintű (jövőben akár a középiskolákra is kiterjesztve) lenne, hiszen eddig mindenki csak azzal a 10 százalékkal foglalkozott, akiket eleve érdekelt ez a terület, a többi 90 százaléknak, akinek erről a szektorról, erről a gondolkodásmódról információ nem állt rendelkezésre, esélye sem volt erre a „találkozásra”.
A célunk az, hogy ökoszisztémát formáljunk, az innovatív gondolkodásmódot, kezdeményezőkészséget terjesszük el, és minderre ráépülve, második lépésként az érdeklődőket támogassuk akár abban is, hogy sikeres céget tudjanak alapítani.

(X – Támogatott tartalom)