Megkezdte munkáját az IVSZ ESG munkacsoportja

2023.10.03

Az ESG (Environmental, Social, Governance) alapú céges filozófia másfajta működési és gondolkodási irányzatot követel meg a vállalatoktól, ezért Szövetségünk ezen az irányelven alapuló munkacsoportot indított, amelynek célja az ESG tevékenységet érintő szabályozások felülvizsgálata, javaslattétel, és tagvállalataink támogatása az irányelv bevezetésében, fejlesztésében. 

A munkacsoport elindítását az az Európai Unió által alkotott jogszabály indokolta, amely keretek közé foglalta az ESG szempontokat. Az EU fenntartható finanszírozási ütemterve egy ambiciózus és átfogó intézkedéscsomagot tartalmaz, amelynek célja a fenntartható tevékenységekbe történő tőkeáramlás javítása. Ennek elősegítése érdekében minden 250 fő feletti munkavállalót foglalkoztató és/vagy 40 millió euró árbevétellel rendelkező és/vagy 20 millió euró mérlegfőösszeggel rendelkező gazdasági társaságnak 2025-re vonatkozóan jelentési kötelezettséget ír elő az irányelv, amelyet a vállalatoknak az üzleti jelentés (IFRS) részeként kell bemutatniuk. Ez a 2024-től lépcsőzetesen bevezetésre kerülő jelentési kötelezettség kihívások elé állítja a hazai vállalatokat, pl. a keretrendszer implementálása.  

Az ESG Munkacsoport alakuló ülésén (amelyen 29 tagunk képviselője ült le egy asztalhoz) a résztvevők áttekintették a friss kutatásokat, amelyek alapján kirajzolódott, hogy a magyarországi cégek döntő többségénél ugyan napirenden van az ESG, de annak csak bizonyos részterületeire fókuszálnak. Környezeti részről (Environment) az energiahatékonyság, társadalmi területen (Social) a munkavállalói jóllét, a vállalatirányítás (Governance) terén pedig az etikai standardok bizonyultak a legfontosabb tényezőknek. 

A munkacsoporti ülés során elvégzett gyors felmérés eredményei szerint a hazai vállalatok az új működési formát komplex problémának tartják, ugyanakkor lehetőséget látnak benne. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az ESG szemlélet bevezetése elkerülhetetlen és kötelezettséget jelent, de nagyon is fontos, kiemelt feladat. 

A felvetett kérdések, problémakörök egyértelműen megmutatták, hogy egyrészt szükség van egy szakmai műhelyre, melynek segítségével az IVSZ tagvállalatai a jó gyakorlatok bemutatásával kölcsönösen segíthetik egymást az ESG szemlélet bevezetésében, másrészt segíti őket a kormányzati, szakmai szervetekkel való kapcsolatok kiépítésében. 

A munkacsoport a következő jelentős témák mentén kezdte meg munkáját augusztus 30-án: 
  • Az ESG szemlélet bevezetése a vállalatirányításba, 
  • ESG értékelések szabványosítása, 
  • jógyakorlatok és eredmények megosztása, 
  • a fenntarthatóság, az ESG szemlélet edukációja, 
  • jogszabályi és módszertani háttér megteremtése, 
  • párbeszéd és együttműködés kialakítása a mindenkori kormányzattal. 

A havonta ülésező munkacsoport szakmai munkáját Kudari Nóra, az IVSZ projektvezetője menedzseli, továbbá koordinálja a további munkacsoportjainkkal való horizontális együttműködést (Szabályozási, IOT és Ipar 4.0, Információ és Kiberbiztonság, Fejlesztési és EU-forrás, Munkaerőpiaci, Export munkacsoportok). 

A következő munkacsoporti ülés tervezett időpontja: 2023. október 4. 

Amennyiben csatlakoznál és részt szeretnél venni a munkacsoport munkájában (vagy egyéb kérdésed van a témában), úgy keresd Halász Dorottya kolléganőnket a halasz.dorottya@ivsz.hu címen, vagy Kudari Nórát a +36 70 392 2045 telefonszámon és a kudari.nora@ivsz.hu címen.