Megkezdte működését a Munkaerőpiaci Munkacsoport

2023.06.15

Az IVSZ munkájának mindig is szerves részét képezte, képezi a munkaerőpiaci és foglalkoztatási folyamatok figyelemmel kísérése, a legújabb foglalkoztatási trendek és jogszabályok megismerése és egyúttal megismertetése a tagokkal. A téma jelentőségére való tekintettel a digitális gazdaságot érintő foglalkoztatási kérdésekkel foglalkozó Munkaerőpiaci Munkacsoportot indítottunk, hogy tagságunkkal közösen alakíthassuk és képviselhessük az iparág álláspontjait. 

A munkacsoport fő célja egy olyan szakmai műhely létrehozása, amely képes a hazai és a nemzetközi, de főleg európai munkaerőpiacon jelentkező kihívásokra felkészülni, majd azokra megfelelő módon reagálni. A szakmai munkát Kudari Nóra, szövetségünk projektvezetője vezeti, illetve koordinálja a további munkacsoportjainkkal való együttműködést (Szabályozási, IOT és Ipar 4.0, Információ és Kiberbiztonság, Fejlesztési és EU forrás munkacsoportok). 

A havonta ülésező Munkaerőpiaci Munkacsoport alakuló ülésére június 13-án került sor, ahol közös döntés született azokról a fókuszterületekről, amelyekkel a munkacsoport tagjai a következő időszakban foglalkoznak. A tagság oldaláról érkező munkacsoport-vezető személyéről egyelőre nem született döntés, erre a pozícióra július 9-ig várják a jelentkezéseket. 

Az alakuló ülés kijelölte azokat a témákat és területeket, amelyre a közös munka során mielőbbi megoldásokat, válaszokat keresnek: 

  • A jövő munkahelyei (Future of jobs) munkahelyek és készségek szempontjából 
  • Digitális kompetenciák hiánya és fejlesztése a foglalkoztatás szempontjából 
  • HR digitalizáció 
  • Munkaerő megtartása és bevonzása (pl. onboarding, quiet quitting) 

A munkacsoporti ülés során almunkacsoportok létrehozása mellett döntöttek:  

  • Egyetemi kapcsolatépítés – digitális skills képzések (tagok: Nagy Anita, Juhász Mihály, Szabó Kitti, dr. Bárkányi Pál) 
  • Future of jobs- L&D (tagok: Juhász Mihály, Tóth Gyula, Détári István, Szabó Kitti) 
  • Digitális nomád vs. vendégmunkás lobby (tagok: Dr. Bálint György, Dr. Józsa Réka, Dr. Mayer Balázs, Horváth Róbert, Kudari Nóra) 

A munkacsoport alapítói egyetértettek abban, hogy a támogató és szövetséges szervezetekkel (pl. Digital Europe – Digital Education&Training, AmCham, Német Kereskedelmi Kamara, Startup Hungary, CEE Digital Coalition, stb.) való szoros együttműködések kialakítása és a velük való kapcsolatok további mélyítése kiemelt fontosságú.  A résztvevők továbbá egy olyan platform, tudásbázis létrehozását is kezdeményezték, ahol a legfrissebb kutatások és cikkek lesznek elérhetők a témában. 

A következő Munkaerőpiaci Munkacsoport ülésre 2023. szeptember 13-án, 16 órakor kerül sor. 

Amennyiben csatlakoznál és részt szeretnél venni a munkacsoport munkájában (vagy egyéb kérdésed van a témában), úgy keresd Halász Dorottya kolléganőnket a halasz.dorottya@ivsz.hu címen, vagy Kudari Nórát a +36 70 392 2045 telefonszámon és a kudari.nora@ivsz.hu címen.