25 éves az IVSZ – Laufer Tamás köszöntőlevele a tagoknak

2016.01.15

Kedves IVSZ Tag, kedves Barátunk!

Egy újabb rendkívüli jelentőségű évnek vágunk most neki, amiben bőséggel lesznek feladatok, kihívások, de ünnepelni való is. Az IVSZ idén 25 éves – ez egy olyan negyed évszázad, ami alatt az emberi civilizáció többet változott, mint amennyit az azt megelőző több ezer évben. A technológia alapjaiban változtatott meg minden iparágat, ennek a folyamatnak pedig mi nem csak szemlélői, hanem cselekvői vagyunk, akik aktívan tesznek a digitális gazdaságért.

22 ezer betöltetlen informatikai álláshely

A fejlődés sebessége ugyanakkor komoly kihívások elé is állít mindenkit. Az informatikai iparág jelentős munkaerőhiánnyal küzd, ezt talán túl sokszor is ismételjük, de a helyzet sajnos nem javul, hanem romlik. Ma már nem csak az IT cégek versenyeznek az informatikusokért, de a bankárok, tudósok, médiaszakértők is a mi munkaerőhiányunkkal osztoznak és erősítik azt.

ivsz_25_pixel_BIG_color

Az új „Szövetség a Digitális Gazdaságért” kifejezésnek megfelelően a szervezet küldetése, hogy katalizálja a folyamatokat a 21. századi gazdaságfejlesztés, innováció, oktatás fejlesztés területeken. A digitális gazdaság súlya már a mai magyar gazdaságban is 20-21 százalékra rúg, de a negyedik ipari forradalomnak is nevezett folyamat végén a digitális lesz az új normális.

450 IVSZ tag, stratégiai megállapodások, eredményes projektek

450-re bővülő tagságunk, a megkötött stratégiai együttműködési megállapodások, partnerségek, illetve az egyre intenzívebb hatású szakmai kommunikáció is jelzi, jó úton járunk. Idén a tagoknak nyújtott szolgáltatásainkat egy magasabb szintre emeljük: Sok tagunk már közvetlenül is részt vett általunk kitalált, ösztönzött programokon, de a jövőben közvetlenül is felhívjuk a kevésbé aktív tagok figyelmét  a kínálkozó lehetőségekre. Komoly munkába kezdtünk az oktatásban, mind a digitális készségek, mind az informatikus képzés fejlesztése terén. Javaslataink és eredményeink megjelennek az EMMI, NFM, Miniszterelnökség szintjén is – a problémákat nem csak megnevezzük, de megoldást is illesztünk hozzájuk.

A munkacsoporti élet támogatására, előremutató szakmai rendezvényekre, egyeztetésekre, kapcsolat- és piacépítést segítő elemekre idén is számíthatnak az IVSZ tagjai. Erős szakértői csapatunkkal tovább dolgozunk azon, hogy a hazai digitális vállalatok versenyképesebbek legyenek, küzdünk a szakember- és mérnökképzés fejlesztésének felgyorsításáért, a szakma népszerűsítéséért, támogatjuk a szoftverexport növekedését, nem utolsó sorban pedig a Németországban már kiemelt Ipar 4.0 paradigma hazai befogadását is aktívan segítjük.

Együtt erősebbek, hangosabbak tudunk lenni, aki velünk tart, biztosan nyertese tud lenni a digitális transzformációnak.

Találkozzunk személyesen is, a már megszokott szeptemberi MENTA konferencián, a júniusi IVSZ Vállalati Innováció konferencián és a tavaszi közgyűlésen is. Idén az MTA-val közös tudományos konferencia sorozatot szervezünk, de februárban már az Infobálon ünnepelhetjük az IVSZ 25. Születésnapját – eseménynaptárunk idén is sűrű és változatos.

Még egyszer szeretném megköszönni, hogy mindezt a munkát segítitek és lehetővé teszitek, kívánunk nektek is eredményes és digitalizációban gazdag évet!

Budapest, 2016. január 15.

Laufer Tamás, Az IVSZ elnöke