Így látta a Black Friday-t a Digitális Kereskedelmi Szövetség

2022.12.12

Az ünnepi vásárlási szezon az elmúlt két év hipernövekedéséhez képest visszaesést mutat ugyan, de lehetőségeket is tartogat a hazai digitális kereskedők számára. A lassuló, megtorpanó belföldi növekedés egyszerre jelent kihívást és motivációt a magyar online kereskedőknek, hogy az eddigieknél nagyobb figyelmet érdemes fordítaniuk a külföldi értékesítésük fejlesztésére. 

A Digitális Kereskedelmi Szövetség célja, hogy segítse a magyar digitális kereskedelem további fejlődését és szerepet vállaljon az e-kereskedők megerősítésében. Alapító tagjai (köztük az IVSZ-szel) saját adataik és kutatásaik alapján értékelték a jelenlegi piaci környezetet. 

2022 új korszakot nyitott az e-kereskedelem tekintetében, hiszen a pandémia két évének digitális gazdaságra gyakorolt pozitív hatása és az ezalatt tapasztalt hipernövekedés után az idei évet már sokkal inkább az elővigyázatosság jellemzi. A jelenlegi európai és globális gazdasági helyzet ráerősített erre a kifulladó lendületre, így Európa más e-kereskedelmi piacaihoz hasonlóan hazánkban is csekély, az infláció mértékénél alacsonyabb éves növekedés tapasztalható az online kereskedelemben. Az elolvadó belföldi online növekedési lehetőség a magyar cégeket az eddigieknél nagyobb mértékben tereli a külföldi értékesítés fejlesztése irányába, főleg, hogy ma még viszonylag szűk azoknak a magyar digitális kereskedőknek a köre, akik határon átívelő webáruházakat üzemeltetnek.  

A DKSZ-alapító, e-kereskedelmi kutatásokat is készítő GKID saját felmérésére alapozva úgy látja, hogy a magyar webáruházak a tavalyinál gyengébb ünnepi időszakkal számolnak és a Black Friday promóciókhoz is vegyesen, a korábbinál nagyobb fenntartással állnak az idei ünnepi szezonban, leginkább a vásárlók általános közérzete miatt. 

Az elővigyázatosabb vásárlási attitűd ugyanakkor nem jelent teljes elfordulást a vásárlástól. A Google idén is nyilvánosságra hozta, hogy milyen kereséseket indítottunk itthon és a régióban a vásárlás ünnepének tartott Black Friday hétvégén. A Google keresőjében 2022 novemberében összességében nőtt a kereskedelmi célú keresések volumene – hasonlóan a környező országokhoz, mint Szlovákia, Románia vagy Csehország. A különböző kategóriákban azonban eltérések mutathatók ki az érdeklődés tekintetében. 

Egyes termékcsoportok iránti keresések kiemelkedően nagyot emelkedtek, még a tavalyi kitörő növekedés után is, úgymint a ruházat, a szépség és egészség, vagy az autóalkatrészek (ideértve a téli gumikat). Ezek a trendek a környező országokban is megfigyelhetők. Tovább növekedett itthon, habár a fentiekhez képest szerényebben, a sporteszközök, az otthon és kert, valamint a könyvek kategóriája. 

Enyhe csökkenés látszik viszont a számítástechnika, az otthoni elektronika és a mobiltelefonok kategóriáiban. A mobiltelefonok és számítástechnika kereséseinek kis csökkenése jellemző a környező országokra is, de az otthoni elektronikáé csak hazánkra. 

Az utóbbi években a kedvező gazdasági folyamatok és a pandémia alatt a kereskedők offline terekből az online világba való belépése miatt a hazai digitális kereskedelem soha nem tapasztalt hátszélben vitorlázhatott, amely az átlagosnál magasabb bázist eredményezett erre az évre. Az extrém magas növekedéseket hozó időszaknak viszont úgy tűnik, hogy vége szakad, így még fontosabb, hogy a kereskedők tudatosan tervezzék a folyamataikat és növekedésüket. Jól látszik, hogy azokat a digitális kereskedőket, akik már jelen vannak külföldön és terjeszkednek kevésbé rázzák meg a kedvezőtlen folyamatok és növekedésük is kiegyensúlyozottabb. A  Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) tagjai úgy látják, hogy a magyar kereskedők számára a növekedés egyik lehetősége a külföldi terjeszkedés lehet. A szövetség ebben támogatja a hazai vállalkozásokat.