2023.02.09

Az IT Fitneszteszt a digitális írástudás mérésének ellenőrzött módja, amely Szlovákiában több éve ad valós képet a tesztelt válaszadó informatikai készségeinek szintjéről. Tavaly a teszt megérkezett Magyarországra is a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően, ahol az IVSZ, a digitális gazdaság legfontosabb itthoni szereplőjeként, vette szárnyai alá a projektet. Cikkünk rövid áttekintést nyújt szervezetünk tavalyi évének egyik legfontosabb eleméről, és azt is bejelentjük, hogy idén újra elstartol az IT Fitneszteszt, ahol ismét értékes nyereményekért versenyezhetnek majd a kérdőívet kitöltő diákok, tanárok és iskolák. 

Magyarországon 22 budapesti és 120 vidéki iskola csatlakozott az IT Fitneszteszthez, melynek során közel 5000 kitöltés érkezett a kb. 45 perc alatt teljesíthető online tesztekre – külön teszt mérte fel az általános iskola felső tagozatos diákjainak és a középiskolásoknak vagy annál idősebbeknek a digitális készségeit -, melyekben a mindennapi élet, tanulás, munka, ügyintézés során szükséges készségeket vizsgálták. A teszt kitöltési szakasza tavaly október végén lezárult, azóta a kérdőív kitöltők között meghirdetett nyereményjáték díjainak kiosztása zajlott, amit február 1-jén szintén befejeztünk az iskoláknak szóló különdíj átadásával. 

A teszten 50 százaléknál jobb eredményt elérő diákok között fődíjként egy Xbox-konzolt sorsoltunk ki, amelyet a Baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola diákja, Hibácska Dominik Marcell nyert meg. Emellett további 66 díj talált gazdára a diákok és 58 a tanárok körében, illetve 30-30 ajándékkal díjaztuk a legjobb átlageredményt elért általános és középiskolákat, köztük a HMSZC Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumot, illetve a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodát. Az oktatási intézmények számára kiírt különdíjat, az 1,7 millió forint értékű Maker’s Red Box alkotópedagógiai ajándékcsomagot pedig február 1-jén adta át Tajthy Krisztina IVSZ főtitkár a díjat felajánló Makerspace Kft. ügyfélkapcsolati vezetőjével, Naszály Évával, a SZÁMALK – Szalézi Technikum és Szakgimnáziumnak. A Jövő városa címre keresztelt tananyagcsomag átadásakor Naszály Éva kiemelte az alkotópedagógiai módszertan fontosságát, és beszámolt arról a forradalmi munkáról, amit a 2015-ben elindult digitális közösségi alkotóműhely végez. 

A projekt itthoni sikere miatt idén újra meghirdetjük az IT Fitnesztesztet a magyarországi iskolák között, és a tudásukat felmérni szándékozó diákok és iskolák ismét értékes nyereményekért szállhatnak majd versenybe. Az új tesztkérdések már készülnek, az éles teszt pedig áprilisban rajtol el a https://itfitness.eu/hu/ oldalon, ahol a 2022-es kérdőív még most is elérhető és kitölthető. Kortól függetlenül mindenkit arra buzdítunk, hogy mérje fel digitális készségeit, hiszen az ebbéli tudatosság nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a munkaerő a jelenleg gyorsan változó piaci igények mellé felzárkózzon, és az ország lakossága digitálisan érett(ebb)é váljon. 

Naszály Éva és Tajthy Krisztina átadják a Maker’s Red Box alkotópedagógiai ajándékcsomagot