Exkluzív interjú az új lendületet kapó startup ökoszisztémáról

2021.09.14

A Kölkedi Krisztiánnal, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal KFI Szolgáltatásokért felelős Főosztály vezetőjével folytatott beszélgetésünkből kiderül, hogy az NKFIH inkubátor programjai milyen szellemiségben, milyen új ötletekkel folytatódnak.

Kölkedi Krisztián

Az IVSZ a startupokra a digitális gazdaság kulcsszereplőiként tekint, ezért is vettünk részt a Startup Hungary előkészítésében, majd megalapításában és támogatunk minden kezdeményezést, amely a startupok sikerességét és az ökoszisztéma fejlődését segíti elő. De ez a cél vezérelt bennünket akkor is, amikor idén útjára indítottuk a Startup és Scale-up szakmai tagozatunkat, amely az ökoszisztéma szereplőinek (startupok, scale-upok, kockázati tőke alapok, alapkezelők, inkubátorok, tanácsadók stb.) nyújt lehetőséget közös munkára és az IVSZ tagságának szakmai segítségére, képviseletére.

A startupok jelentőségét természetesen nem csak az IVSZ ismerte fel: kormányzati kezdeményezésre több program is megvalósult az elmúlt időszakban, melyek az induló vállalkozások és innovatív cégek támogatására hivatottak. Ilyenek voltak a 2-3 évente megjelenő inkubátor felhívások az ITM – NKFIH részéről, vagy a legutóbbi ciklust megvalósító Startup Factory, amely lassan a végéhez ér – így év végén, de legkésőbb év elején várható a folytatás.

A korábbi inkubátor programok tapasztalatairól és a jövőbeli tervekről Kölkedi Krisztiánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal KFI Szolgáltatásokért (így az inkubátorok szakmai támogatásáért is) felelős Főosztály vezetőjét kérdeztük.
Mivel a célok több stratégiai és operatív ponton azonosak az NKFIH törekvéseivel, a beszélgetést folytatjuk és a későbbiekben is hírt adunk az aktivitásaikról, programjaikról.

Készült-e értékelés a korábbi technológiai inkubátor programok (2013, 2016-17) eredményeiről?

Kölkedi Krisztián: Igen, 2019-ben és 2021-ben is, ez utóbbi feldolgozása jelenleg folyik, de az előzetes eredmények alátámasztják, hogy ez a modell nemcsak Izraelben sikeres (ahol elindították) és Szingapúrban, Finnországban vagy Hollandiában, ahol adaptálták, hanem nálunk is. A legtöbb indikátor adat felülmúlta a várakozásokat, de nyilván évről évre jobbá kell tennünk ezeket a programokat, hogy a lehető legjobban hasznosulhasson az állami forrás is és az inkubátorok is egyre hatékonyabban tudjanak működni, ezáltal egyre több inkubált startup álljon talpra minél előbb és tudjon a piacról is megélni. Ennek lesz hosszútávon jó hatása nemcsak a cégek mikrokörnyezetére, de a gazdaságra is.

Tervezik-e a korábbi technológiai inkubátor modell elvei alapján történő támogatási programok folytatását?

K. K.: Az eredmények azt mutatják, hogy a befektetést tudással kombináló megoldások a leghatékonyabbak, különösen, ha a vissza nem térítendő állami támogatás egy társ-befektetői formában összekapcsolódik a technológiai inkubátorok magán tőkéjével. Ebben a formában a magán inkubátorok és az állam érdekei alapvetően egybeesnek. Az is előnyös, hogy az állam nem válik tulajdonossá, hanem csak elvárásokat fogalmaz meg, a működést teljes egészében rábízza az alaposan kiválasztott inkubátorok kiváló szakértőire. Nemzetközi tapasztalatok és szakpolitikai elvek alapján az egyik ilyen elvárás, hogy azzal, hogy az állam a befektetési kockázat egy jelentős részét támogatás formájában átvállalja, az inkubátorok merészebben fektessenek be, „disruptive”, nagy megtérülést ígérő, nagy nemzetgazdasági potenciállal kecsegtető, ugyanakkor kockázatosabb startupok kiválasztásával. Alapvetően ez indokolja az állami támogatás nyújtását a startupok esetén (market failure korrekció). Ezen a területen még van mit javítani az inkubátorok szemléletén, de az állami szabályozáson is. Ezen dolgozunk, beépítve a tapasztalatokat, a visszajelzéseket és a nemzetközi példákból tanultakat is, sőt, eggyel nagyobb fokozatra kapcsolunk, ami a szakmai támogatást illeti.

Milyen konkrétumokat lehet már most tudni?

K. K.: Még ebben az évben szeretnénk kiírni pályázatokat technológiai inkubátorok számára, úgy, hogy már régebb óta tervezett új koncepciókat is megvalósítunk.
Például a korábbi programokban sikeres inkubátorok jogos elvárása, hogy a hosszú idő alatt és sok ráfordítással kiépített működésük az állami támogatás oldaláról kiszámítható legyen, amennyiben eleget tesznek a feltételeknek. Ezt szeretnénk megoldani egy már más konstrukciókban is látott megoldással. De tovább megyek, szeretnénk bővíteni a programban résztvevő inkubátorok körét, olyan csapatokkal, amelyek az eddigiekhez képest akár más típusú inkubációs tapasztalatokkal tudják erősíteni a startupok fejlesztését, valamint terveink szerint a következő körös kiírásban nagyobb szerepet kapnak az angyalbefektetők is. Ezen kívül néhány területen szeretnénk olyan szektor-specifikus inkubátoroknak forrást biztosítani, amelyek eddig éppen a szektor sajátosságai miatt nem tudtak pályázni. Ilyen területek például a life-science, orvosi technológiák, gyártás-orientált technológiák, kiberbiztonság, stb.

A kiíráson kívül, van bármi, amivel – ahogy említetted – „eggyel nagyobb fokozatra szeretnétek kapcsolni? Milyen infrastruktúrával támogatja az NKFIH ezeket az aktivitásokat?

K. K.: Igen valóban eleget beszéltünk a kiírásokról, hiszen ha megkezdődik a társadalmasítás úgy is a csapból is ez fog folyni… Inkább izgalmasabb vizekre eveznék, de természetesen kapcsolódva a témához. Nem csak pályázati kiírásokkal és azok folyamatos fejlesztésével szeretnénk támogatni a szektort. Heteken belül indul egy új kezdeményezésünk egy innovációs szolgáltató ügynökség, amelynek számos feladata között egyik kiemelten fontos területe lesz az inkubátorok aktív szakmai támogatása is. Gyorsabb ügyintézéssel, kiegészítő szolgáltatásokkal és aktív kapcsolattartással igyekszünk majd egy kicsit felpezsdíteni a bővülő és amúgy is mozgalmas inkubátor-hálózat életét. Lesz itt startup képzés, nemzetközi rásegítés, és piaci validációs plusz támogatás nem csak a fejlettebb szakaszokban. Egyszóval igyekszünk egy kicsit kilépni a klasszikus megoldásokból… elvégre, hogy várjuk el az ökoszisztémától, hogy fejlődjön, ha mi nem mutatunk jó példát és újítunk magunk is?