ESSA – a szoftverfejlesztési készségek piacorientált fejlesztése érdekében

2021.09.17.

 

Az elmúlt években a digitális készségek egyre fontosabbá váltak a nagyvállalatok és a kkv-k, az IKT-szakemberek és az EU jövőbeli munkaerő számára. Jelenleg azonban nagy szakadékot látunk aközött, hogy a piacnak milyen készségekre van szüksége és az EU munkaerő kínálata milyen készségekkel rendelkezik – és ez talán a szoftverfejlesztésben látszódik a legjobban.

ESSA - a szoftverfejlesztési készségek piacorientált fejlesztése érdekében

Az Európai Szoftverkészségek Szövetsége (ESSA), amely tavaly decemberben alakult, azért jött létre, hogy támogassa az EU szoftverszektorát egy szilárd kerettel, amelynek köszönhetően a szoftveres szerepekre, melyek iránt jelentős kereslet tapasztalható a munkaerőpiacon megfelelő oktatást és képzést alakítson ki. Amennyiben ez megvalósul az jelentős előnyökkel jár a digitális ökoszisztéma és a társadalom egésze számára is. Az ESSA projekt éppen ezért piacvezérelt megközelítést javasol a szoftveres készségek fejlesztésére.

Milyen szerepekre, kompetenciákra és készségekre van szükségünk?

Európának és a szoftverszektor minden szereplőjének hatékony stratégiára van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a szoftverszakértők iránti folyamatosan növekvő keresettel – az ESSA megoldást kínál erre. Az ESSA célja, hogy áthidalja a szoftveres ismeretek terén Európában tapasztalható hiányosságokat, és felgyorsítsa az EU szoftverfejlesztési területen dolgozó munkaerőjének szakmai képzését, továbbképzését és átképzését, hogy biztosítsa az ágazat jelenlegi és jövőbeli szoftveres ismereteinek és szakmai igényeinek kielégítését.
Hogyan?

Gyakorlati eszközök biztosításával az európai szoftveres ismeretek iránti kereslet kielégítésére:

  • Elkészül egy piacorientált igényelemzésre épülő európai szoftverkészség-stratégia. Ennek eredményeként új megközelítést fogunk meghatározni az európai szoftveres készségek és szerepkörök hiányosságainak felszámolására, konkrét és megvalósítható intézkedésekkel.
  • Szakképzési (VET) tantervek, képzési programok és tananyagok kidolgozásával. Ezek a képzések kifejezetten az azonosított hiányosságokat fogják kezelni a szoftveres készségek és szerepkörök tekintetében a szoftverfejlesztők, a DevOps-szakértők, a megoldástervezők, a műszaki (szoftver-) specialisták és a tesztelési szakértők esetében
  • A Software Skills Community tér létrehozásával, amely lehetővé teszi Önnek és minden olyan embernek, aki hisz benne, hogy hozzájárulhat a kívánt változáshoz, hogy megosszák egymással tudásukat és meglátásaikat, és közösen támogassák a szoftveres ismeretek fejlesztését és tegyenek a szakmai minőség javulása érdekében.

Az ESSA projekt az Európai Unió Erasmus+ programjának finanszírozásával valósul meg.

ESSA - a szoftverfejlesztési készségek piacorientált fejlesztése érdekében