Elhunyt Molnár Tamás, az Inter-Computer alapítója

2024.01.30

Elhunyt Molnár Tamás, az Inter-Computer alapítója és meghatározó vezetője. A hazai informatikai egy ikonjára emlékeznek kollégái és pályatársai.

Rehus Péter, IBM, arra emlékezik, hogy Molnár Tamás által alapított Inter-Computer egyike volt az első partnereinknek hazánkban, az informatikai piac dzsungelében a rendszerváltás időszakában.

„Tamás céltudatos, sikeres üzletemberként lépésről-lépésre építette cégét szakmaiságra, valamint a minőségre helyezve a hangsúlyt. A hosszútávú siker érdekében mindig kész volt a kompromisszumokra és sokat fektetett az emberi kapcsolatokba. Az Inter-Computer igazi értékeit ezek határozzák meg ma is és ezek tették lehetővé a sikeres együttműködést évtizedeken keresztül az IBM-mel – így válhatott mára a Közép-Kelet Európa régiónk egyik legnagyobb partnerévé, akire a nemzetközi vezetés is felfigyelt.”

Rehus Péter kiemelte, hogy Tamás nemcsak sikerre vitte az általa alapított vállalatot, hanem nagy gonddal és odafigyeléssel nevelte ki utódait is, akik visszavonulását követően már az elmúlt években is bizonyítottak. Méltó emlékét és szellemiségét a céggel együtt most ők viszik tovább.

Köszönjük Tamásnak a közös sikereket, a baráti beszélgetéseket, jó tanácsokat és az értékeket, amit ránk hagyott – fejezi be nekrológját Rehus Péter.

„Valódi ikon volt a magyarországi informatikai világban” – kezdi megemlékezését Molnár Tamásról Vinnai Balázs, az IVSZ elnöke. Az általa teremtett vállalkozás nem csupán sikeres üzleti történet, hanem egyben a hazai informatikai szakma bölcsője volt, amely az évtizedeken átívelő időszak alatt ontotta magából a sikeres szakembereket.

„Tamás nem csupán vállalkozóként és szakemberként alkotott kiemelkedőt, saját életén keresztül bizonyította be, hogy a work-life balance a legmagasabb szinten művelhető. Generációk számára volt mentor, hiteles vezető és igazi példa arra, hogyan lehet kombinálni a sikert az üzletben és a hedonizmust az élet más területein. Nem csupán a szakmai tudása, hanem emberi tulajdonságai is kiemelkedővé tették.”

Vinnai Balázs szerint Molnár Tamás hagyatéka nem csupán az Inter-Computer sikerében rejlik, hanem abban az örökségben is, amit azáltal hagyott maga után, hogy szakmai és emberi példakép volt szakemberek egész sora számára. Az általa felépített vállalkozás és az általa képviselt értékek sokáig meghatározzák majd a magyarországi informatika fejlődését, emléke pedig mindazok szívén örökké tovább él, akiknek megadatott a szerencse, hogy ismerhették.

Nekem megadatott. Legyen könnyű a föld, drága Tamás – zárja sorait Vinnai Balázs.

Munkatársai személyes hangú búcsúztatójukban azzal kezdik, hogy Molnár Tamás kiválósága, megbízhatósága és gondoskodó hozzáállása szilárd alapot teremtett cégük 35 éve tartó működéséhez. Három évtizeden át volt vezetőjük, és három generációnyi kollégájuk karrierjét formálta és támogatta.

„Szenvedélye, elkötelezettsége és eleganciája életre szóló inspiráció marad számunkra” – fogalmazták meg a kollégák, akik azzal folytatták, hogy tisztelettel és türelemmel, úriemberként bánt az ott dolgozókkal, az iroda takarítójától a legsikereseb menedzserekig bárki számíthatott segítségére, iránymutatására, ha kihívásokkal nézett szembe életében. „Mindig nagyvonalúan és intelligensen támogatott minket” – emelték ki.

„Kevesen tudják megvenni a legjobb angol úri szabóságok öltönyeit, de méltón viselni – talán – még kevesebben. Tamás tudta.

Hálásak vagyunk mindazért, amit értünk és a cégért tett, mély tisztelettel búcsúzunk tőle, nagyon fog hiányozni!

Szellemisége az IC-ben tovább él!”