Digitalizációs retró: 30 év legnagyobb dobásai és sztorijai

2021.01.28

Ha valaki betölti a 30. életévét, akkor minden joga megvan arra, hogy átpörgesse magában, mi minden történt abban a három évtizedben. Az idén 30 éves IVSZ egy interaktív, látványos infografika folyamban teszi meg ezt, de úgy, hogy másnak is betekintést enged a digitális történések legfontosabb mozzanataiba.

Azt gondoltuk, ez egy könnyed időutazás lesz, de már a lista tervezésekor kiderült, hogy nehezebb utat nem is választhattunk volna. Egyetlen év fontos digitalizációs mozzanatait sem egyszerű összegyűjteni és rendszerbe helyezni, a harminc évről nem is beszélve.

Az adatok, krónikák böngészése közben az derült ki, hogy az IVSZ minden olyan jelentős, a digitális gazdaságot és társadalmat érintő mozzanatnál ott volt, közreműködött, vagy szakértett, ami a jelenünkre is jelentős hatással volt. Szédületes utat jártunk be a tagjainkkal, a piaci szereplőkkel, a felhasználókkal, és ha lehet, akkor még sodróbb lendületű évekre számíthatunk a következőkben. Ez a szubjektív lista talán segíthet az erre való felkészülésben, nekünk pedig arra (is) jó, hogy érezzük, milyen fontos szerepet kaphattunk ebben az ökoszisztémában.

Bízunk benne, hogy a jövőben legalább ilyen aktív alakítói leszünk a digitális társadalom történetének, és a következő hasonló listát még a mostaninál is nehezebb lesz összeállítani.