Az IVSZ részvételével létrejött a Blockchain Koalíció

2022.03.18

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont (NATUK) kezdeményezésére, az IVSZ aktív részvételével március 8-án megalakult a Blockchain Koalíció, melynek célja, hogy az innovatív technológia tovább élénkítse, gyorsítsa az ország digitális fejlődését.

Blockchain

A szervezet alapító tagjainak véleménye szerint Magyarország nemzetközileg is értékelhető pozíciót szerezhet a technológia alkalmazásában, ezt a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatásfejlesztés területén nyújtott támogatással igyekeznek elősegíteni.

A Koalíció alapvető célja, hogy egy olyan koordinációs platformként működjön, amely a szereplők bevonásával segíti a blockchainnel kapcsolatos gazdasági és szabályozási folyamatokat. A tagok tudás és bevált gyakorlatok megosztásával támogatják a blockchain alapú innovációkra nyitott hazai vállalkozásokat, ipari szereplőket abban, hogy nemzetgazdasági szinten mérhető versenyképesség-növekedést érjenek el.

Diverz elnökség alakult meg

Az alakuló ülésen az elnöki feladatok ellátásával Vágujhelyi Ferencet, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnökét bízták meg. Az elnökség tagjai Erényi István az ITM, IT szakpolitikai tanácsadója, Dr. Karlócai Balázs az Idomsoft vezérigazgatója, Balogh Bálint a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti koordinációs igazgatója, Prof. Pataricza András a BME, Méréstechnikai és információs rendszerek tanszék professzora, Kalocsai Kornél a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke, Suppan Márton a Peak Financial Services Kft. vezérigazgatója, és Fisher Bálint a Dorsum Zrt. üzletfejlesztési igazgatója.

A koalíció diverz összetételére elmondásuk szerint azért volt szükség, hogy a lehető legtöbb területen tudjon jelentős munkát végezni a koalíció és hozzájárulhasson a hazai blockchain ökoszisztéma fejlődéséhez.

Lemaradni nem szabad

Az alapítók szerint a koalíció elősegítheti, hogy Magyarország nemzetközi szinten is markáns szerepet töltsön be a blockchain technológia adaptálásában. Ennek megfelelően prioritást élvez majd a kutatás-fejlesztés, valamint a szolgáltatásfejlesztés támogatása. A technológia relevanciáját az adja, hogy segítségével határokon átnyúló, autonóm rendszerek alkothatók meg. Az alapítók szerint emiatt annak működtetése fontos szuverenitási, szabályozási és kockázati kérdésekben is cselekvést tesz szükségessé.