Aknázd ki az 50+os szakemberek értékeit – az IVSZ segít!

2021.03.05

Az IVSZ támogatja tagvállalatait, hogy kamatoztatni tudják az 50-es munkavállalók tapasztalatait. Várjuk azon cégek jelentkezését, akik szakértő segítség mellett nyitottak arra, hogy a senior munkavállalók több éves tapasztalatait a saját előnyükre fordítsák.

Az átlagos magyar informatikus a harmincas éveiben jár és csupán az IKT-munkakört betöltők 10 százaléka idősebb 50 évesnél. Pedig a senior szakemberek élettapasztalatukból adódóan számos olyan értéket és tudást tudnak behozni a vállalati kultúrába, amelyekkel példát állíthatnak fiatalabb kollégáik elé, mint például: vállalati értékek képviselete, lojalitás, ügyfélkommunikáció.

Az IVSZ és az IFUA Horváth & Partners közös kutatása a fentieken kívül arra is rámutat, az általános vélekedéssel ellentétben az ebbe a generációba tartozó informatikus továbbra is jó kognitív képességekkel bír, motivált az új készségek elsajátítására, lojális a munkáltatójához, megfontoltabban dönt a karrierjét érintő változások esetén. Sőt, a mediátor szerep betöltésére is alkalmasak, amivel közvetítenek a digitális folyamatokra átálló szakterületük és a digitalizációt megvalósító informatikus szakemberek között.

Az IVSZ a kutatási eredmények alapján arra törekszik, hogy a tagvállalatok is felismerjék az 50+-os szakemberekben rejlő lehetőséget, illetve értékeket, alkalmazzák őket, amivel kapcsolatban a szövetség öt partnercég számára teljeskörű tanácsadást és támogatást nyújt.

A pilotprojekt keretében az IVSZ 5 IKT vállalat számára kínálja a következő szolgáltatásokat:

  • Támogatjuk 12 fő, 50 év feletti személy elhelyezkedését és beillesztését a résztvevő vállalatoknál.
  • Tanácsadással, tréningekkel, konkrét javaslatokkal támogatjuk a generációk hatékony együttműködését.
  • Támogatjuk az 50 év feletti kollégáját a motivációja fenntartásában és tudásának naprakészen tartásában egyéni coaching keretében.
  • Senior munkavállalók tanulására, fejlesztésére vonatkozó jó gyakorlatok mutatunk.
  • Senior munkavállalók menedzselésére/megtartására vonatkozó jó gyakorlatokat mutatunk.
  • Senior munkavállóknak egyéni karrier fejlesztési útmutatást nyújtunk.
  • Támogatjuk a szervezeti változást, hogy minél szélesebb és sokszínűbb csapat alakuljon ki.

Ha vállalatodnak hasznos lenne, hogy szakértő segítséget kapjatok a projekt keretein belül, jelentkezzetek!

A kutatás és a téma kapcsán Kudari Nóra, az IVSZ szakértője adott interjút a Kossuth rádiónak, amiben kifejti, hogy milyen erényei, előnyei vannak az 50+os korosztálynak az IT cégek berkein belül. A felvétel meghallgatása után még egyértelműbb, hogy miért és hogyan lehet hatékonyabb, diverzebb egy csapat, amennyiben annak szerves részét képezi ez a korosztály is.

Forrás: Kossuth rádió – Felfedező a gazdaságról – Szerkesztő-műsorvezető: Szentgáli Edit