AI – sokkal több mint ChatGPT | beszámoló

2023.10.30

Október 25-én AI – sokkal több mint ChatGPT” címmel rendhagyó ülést tartott az IVSZ szabályozási munkacsoportja és a Microsoft Magyarország a Graphisoft Parkban. A rendezvény célja az volt, hogy megvilágítsa, miért jelent az AI sokkal többet a ChatGPT felfutásánál, hogy hova vezet az az út, amire a digitális ökoszisztéma szereplői épp csak ráléptek, valamint, hogy miként tudjuk kordában tartani azt a valamit, amit gyakran pontatlanul, de mesterséges intelligenciának hívunk.  

A rendezvényt Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója és az IVSZ informatikai tagozatvezető alelnöke nyitotta meg. Előadásában kitért többek között az AI térnyerésének gazdasági hatásaira, az egyre fontosabb digitális skillekre, és bemutatta a Microsoft új dobását is: a mesterséges intelligencia által vezérelt Copilot funkciót, amely a teljes Microsoft ökoszisztémát támogatni fogja. 

A megnyitó után elkezdődött a szakmai program, melyet Renate Strazdina, a Microsoft Central Europe National Technology Officerének előadása nyitott meg. Előadásában beszélt az AI ígéretes jövőbeli alkalmazásairól, a generatív AI robbanásszerű térnyeréséről, és arról a kulturális változásról, ami az egész emberi faj működését befolyásolni fogja a következő években. Szerinte ez a változás a vállalatok életére is óriási hatással lesz, hiszen az AI használatához új digitális skillekre lesz szükség, pedig ezen a téren a lemaradás sok országban már az AI nélkül is mérvadó.

Az eseményt záró Q&A előtt Dr. Domokos Márton, a CMS Budapest szenior ügyvédje az EU Mesterséges Intelligencia törvénytervezetének („AI Act”) újabb fázisáról tartott előadást. Szó esett a jogalkotási folyamat jelenlegi állapotáról, a legfontosabb rendelkezésekről, és azokról a nehézségekről, amik egy ilyen gyorsan fejlődő technológia szabályozásánál felmerülnek.

Amennyiben szívesen csatlakoznál az IVSZ Szabályozási Munkacsoportjához, fordulj bizalommal Halász Dorottyához a halasz.dorottya@ivsz.hu e-mail címen.