A virtuális B2B találkozók forradalmasíthatják az üzletfejlesztést

2020.05.15

Az első virtuális, közép-európai technológia transzfert elősegítő üzletember találkozóra 2020. május 7-én került sor. A „Technológiaátadás fellendítése Közép-Európában” címmel meghirdetett találkozó az Interreg CENTRAL EUROPE transznacionális program támogatásával megvalósuló Ketgate projekt egyik első rendezvénye volt. A Ketgate célja a vállalkozások és tudomány közeledésének elősegítése, és ezáltal a vállalkozások versenyképességének növelése, valamint a kutatóintézetek számára bevétel generálása.

A virtuális B2B találkozók forradalmasíthatják az üzletfejlesztést

Köszönhetően a szervező Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az Enterprise Europe Network gyors helyzetfelismerésének, az érdeklődők nem estek el az eredetileg az Ipar Napjai Kiállítás kísérőrendezvényeként tervezett üzleti kapcsolatépítés lehetőségétől. A közép-európai technológiai transzfert elősegítő üzletember találkozót a modern technológiai megoldásoknak köszönhetően a virtuális térben rendezték meg. A vállalkozások tájékoztatásába és a résztvevők toborzásába becsatlakozott szervezetek – IVSZ, MAJOSZ, Hungexpo – aktív közreműködésének köszönhetően a regisztrált hazai vállalkozások száma pár nap alatt 110 fölé emelkedett.

A hazai vállalkozások és a K+F tevékenységet folytató egyetemek, kutatóközpontok további több mint 200 nemzetközi résztvevő közül tudták kiválasztani tárgyalópartnereiket. Noha az üzletember találkozó elsősorban a közép-európai együttműködéseket szorgalmazza, közel 25 országból (pl.: USA, Törökország, Izrael, Japán, stb.) regisztráltak az érdeklődők. Az aktivitást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hazai szereplőknek közel 400 visszaigazolt tárgyalási időpontja volt a rendezvény reggelén.

Már számtalan üzletember találkozón vettünk részt az Enterprise Europe Network szervezésében. A legnagyobb különbséget a korábbiakhoz hasonlítva abban látom, hogy a kapcsolatfelvétel, illetve az első beszélgetés nem korlátozódik a találkozó időpontjára. Nekünk a jövő hétre is lesz a platformon azonosított tárgyaló partnerekkel megbeszélésünk. A másik jelentős különbség, amit kiemelnék, a szereplők hozzáállása. A partnerek több idővel rendelkeznek, kevésbé sietnek a következő megbeszélésre, így a tárgyalások mélyebbek, átgondoltabbak. Ha a jövőben is lesz hasonló rendezvény, mindenképpen részt veszünk nemzetközi kapcsolatrendszerünk és piacbővítésünk érdekében

– mondta Hall Cecília a KONsys Kft. üzletfejlesztési és marketing vezetője.

A virtuális B2B találkozók megjelenése forradalmasíthatja a korábbi üzletfejlesztési gyakorlatot. Az Enterprise Europe Network a következő hetekben, hónapokban még számos online találkozót szervez a különböző iparágak képviselőinek. A kapcsolatépítő eseményeken a részvétel továbbra is díjmentes.