Rendezvények 2018-ban

A tavalyi évben nyolc saját rendezvényt szervezett az IVSZ, ebből egy kiemelkedő volt abból a szempontból, hogy a szövetség történetének első nagy, több mint száz fős nemzetközi konferenciája volt januárban a Data Economy Confrence adatvédelem és big data témában. Szintén különleges a tavalyi év amiatt, hogy elindítottuk saját meetup sorozatunkat is.  

 

Data Economy Conference  

Január 31-én mintegy 231 látogató volt kíváncsi az EUDECO projekt zárórendezvényére a Data Economy Conference-re. A 20 előadásból álló konferencia az adatgazdaság témáját járta körbe, és az IVSZ első nemzetközi angol nyelvű rendezvénye volt.  A rendezvény bizonyos tekintetben hiánypótló volt, hiszen – egyfajta szemléletformáló, alapozó kurzusként – döntően azokat a nem IT cégeket tudta megszólítani, akik már felismerték az adatok újra felhasználásában rejlő üzleti potenciált, és tanulni kívántak a már élen járó vállalatoktól. A konferencia számos rangos külföldi és hazai előadója három témakörben vezette végig a hallgatóságot az adatgazdaság alapjaitól, az európai szabályozási környezeten át egészen a hardcore üzleti adathasznosításig. Beszámolónkban a teljesség igénye nélkül szemlézünk a kimagasló színvonalú előadásokból. 

 

Digitális Pedagógiai Módszertani Nap 

Digitális Pedagógiai Módszertani Nap

Magyarország átfogó Digitális Oktatási Stratégiával rendelkezik, az állami fenntartású intézetekben jelentős infrastruktúra fejlesztés indult el, hamarosan jelentős előrelépés várható a digitális tananyagok és a tanárképzés területén. Ingyenes szakmai napunk célja az volt, hogy bemutassuk a legújabb digitális oktatási eszközöket, megoldásokat, valamint a bevezetésükhöz szükséges információkat, hogy még eredményesebben és hatékonyabban léphessünk tovább a digitális pedagógia irányába. A rendezvényre elsősorban az egyházi és alapítványi fenntartású iskolák vezetőit és oktatóit vártuk, az érdeklődés felülmúlta a várakozásainkat, 170-en vettek részt a rendezvényen.  

 

Közgyűlés 2018 

Szövetségünk tavalyi éves közgyűlésén elnökségi tagokat választott. Az egyetlen új vezetőt a nagyvállalati tagozat élére nevezték ki. A szavazatok többségét itt Wolf András, a BlackBelt Technology Kft. kereskedelmi igazgatója kapta, aki a karrierjét a tengerentúlon folytató Ambrus Zsoltot váltja e tisztségben. A közgyűlés további felhatalmazást adott a megkezdett munka folytatására az IVSZ digitális transzformációért felelős alelnökének, Jakab Rolandnak, valamint a méret szerinti tagozatok korábbi vezetőinek. Így a szövetség kkv tagozatvezetője továbbra is Dr. Vicze Gábor (Innomine Group Kft.) lesz, multi tagozatvezetője Kaszás Zoltán (T-Systems), Mikro tagozati vezetője pedig Both Vilmos (Bottom Line Kft.) 

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a közgyűlésen tartott beszédében a szövetség 2017-es legjelentősebb eredményei közt említette az Ipar 4.0 platform keretében a Mintagyár projekt elindítását, a továbbfejlesztett Digitális Agrárstratégia kormányzati stratégiává emelkedését, valamint a Digitális Munkaerő Program és a Digitális Oktatási Stratégia végrehajtási szakaszba lépését. Jelentős mérföldkőként értékelte, hogy az IVSZ közvetlenül és tagvállalatain keresztül is meghatározó szerepet vállalt az 5G Koalíció munkájában, hogy Magyarország a világon elsők között vezethesse be a legújabb generációs (5G) mobiltechnológiát. 

Az IVSZ a digitális átalakulás egyik motorja lett. Szemléletformálásban, szabályozásban, iparági digitális tervek megalkotásában konkrét, kézzelfogható eredményeink lettek. Az elkövetkezendő évben feladatunk a gazdaság és társadalom digitális transzformációjának katalizálása, az egyes iparágak digitális átalakulásának elősegítése, az oktatás, felnőttképzés és felsőoktatás terén a digitális kompetenciák fejlesztése és a versenyképes, kiemelkedő digitális kompetenciákkal rendelkező, modern munkaerő fejlesztése tette hozzá Laufer Tamás. 

 

DIGITALL 2018 

DIGITALL 2018

Az IVSZ hatodik alkalommal rendezte meg vállalati innovációs konferenciáját, melyet rendkívül nagy érdeklődés övezett. 400 résztvevővel teltházas volt a startupok és nagyvállalatok együttműködését katalizálni hivatott rendezvény, melynek neve egyébiránt harmadszor változott meg. A Startup Konferenciaként indult, majd Vállalati Innovációs Konferenciára (VIK) keresztelt üzleti fórum idén nemzetközi színtéren is jól hangzó nevet kapott. A DIGITALL – Innovation All In! kifejezésből Vityi Péter, az IVSZ alelnöke szerint az All In! a legfontosabb, mely azt fejezi ki, hogy az innovációt nem lehet csak kicsit csinálni, azzal egy szervezet minden szintjén foglalkozni kell. 

 

MENTA 2018 – a 25. MENTA konferencia 

IVSZ MENTA 2018

A jubileumi rendezvény alaposan át- és megmozgatta a résztvevőket, vendégeket. A másfél nap alatt 48 előadót hallgathattunk meg, 6 kerekasztal-beszélgetést követhettünk figyelemmel, és egy sor párhuzamosan futó esemény hozta össze még jobban az IKT és az azon kívüli piacok képviselőit.A 2018-as MENTA presztízsét emelte, hogy a hazai szakmai konferenciák közül hosszú évek után elsőként bennünket tisztelt meg egy miniszter a jelenlétével. Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője elfogadta a meghívásunkat és pénteken az ő gondolatébresztő, illetve fontos bejelentésekkel megfejelt előadásával indult a konferencia második „felvonása”. 

Átadtuk a Gyurós Tibor díjakat is 

Huszadik alkalommal adta át az IVSZ a Gyurós Tibor-díjakat.  

A 2018-as Gyurós Tibor-díj győztesei: 

  • az Év IKT Menedzsere: Csillag Péter – Starschema Kft., ügyvezető igazgató 
  • Az Év Digitális Oktatás Nagykövete: Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere 
  • az Év IKT Innovációja: Turbine AI 
  • az Év IKT Projektje: a Waberer’s International mesterséges intelligencia projektje 

 

DATARENA 2018 

Az IVSZ Adatközpont és Felhő Munkacsoportja büszkén mutatta be éves rendezvényét, mely idén a felhő megatrendek használati előmozdítására összpontosított, ahol 10 vállalat mutatta be technológiáját és piacra gyakorolt hatását, egészen a mikro vállalkozástól a nagyvállalatokig. A DATARENA-n többek között körbejártuk a jelenlegi startup ökoszisztéma kihívásait és a mindent átfogó ügyfélélmény-növelő megoldásait. 

 

Közbeszerzési Konferencia 2018 

Az év utolsó hónapja most már hagyományosan a közbeszerzésről szól, amihez a december 4-én lezajlott szakmai konferencia adta meg a kereteket. A Közbeszerzési Hatóság, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Miniszterelnökség, illetve az IVSZ Közbeszerzés munkacsoport közös szervezésében és szakmai támogatásával megvalósuló rendezvényén kilenc előadás során értesülhettek a résztvevők a hazai közbeszerzési viszonyok legfontosabb vonatkozásairól.