A tavalyi évben nyolc saját rendezvényt szervezett az IVSZ, ebből egy kiemelkedő volt abból a szempontból, hogy a szövetség történetének első nagy, több mint száz fős nemzetközi konferenciája volt januárban a Data Economy Confrence adatvédelem és big data témában. Szintén különleges a tavalyi év amiatt, hogy elindítottuk saját meetup sorozatunkat is.  

 

Data Economy Conference  

Január 31-én mintegy 231 látogató volt kíváncsi az EUDECO projekt zárórendezvényére a Data Economy Conference-re. A 20 előadásból álló konferencia az adatgazdaság témáját járta körbe, és az IVSZ első nemzetközi angol nyelvű rendezvénye volt.  A rendezvény bizonyos tekintetben hiánypótló volt, hiszen - egyfajta szemléletformáló, alapozó kurzusként - döntően azokat a nem IT cégeket tudta megszólítani, akik már felismerték az adatok újra felhasználásában rejlő üzleti potenciált, és tanulni kívántak a már élen járó vállalatoktól. A konferencia számos rangos külföldi és hazai előadója három témakörben vezette végig a hallgatóságot az adatgazdaság alapjaitól, az európai szabályozási környezeten át egészen a hardcore üzleti adathasznosításig. Beszámolónkban a teljesség igénye nélkül szemlézünk a kimagasló színvonalú előadásokból. 

 

Digitális Pedagógiai Módszertani Nap 

Digitális Pedagógiai Módszertani Nap

Magyarország átfogó Digitális Oktatási Stratégiával rendelkezik, az állami fenntartású intézetekben jelentős infrastruktúra fejlesztés indult el, hamarosan jelentős előrelépés várható a digitális tananyagok és a tanárképzés területén. Ingyenes szakmai napunk célja az volt, hogy bemutassuk a legújabb digitális oktatási eszközöket, megoldásokat, valamint a bevezetésükhöz szükséges információkat, hogy még eredményesebben és hatékonyabban léphessünk tovább a digitális pedagógia irányába. A rendezvényre elsősorban az egyházi és alapítványi fenntartású iskolák vezetőit és oktatóit vártuk, az érdeklődés felülmúlta a várakozásainkat, 170-en vettek részt a rendezvényen.  

 

Közgyűlés 2018 

Szövetségünk tavalyi éves közgyűlésén elnökségi tagokat választott. Az egyetlen új vezetőt a nagyvállalati tagozat élére nevezték ki. A szavazatok többségét itt Wolf András, a BlackBelt Technology Kft. kereskedelmi igazgatója kapta, aki a karrierjét a tengerentúlon folytató Ambrus Zsoltot váltja e tisztségben. A közgyűlés további felhatalmazást adott a megkezdett munka folytatására az IVSZ digitális transzformációért felelős alelnökének, Jakab Rolandnak, valamint a méret szerinti tagozatok korábbi vezetőinek. Így a szövetség kkv tagozatvezetője továbbra is Dr. Vicze Gábor (Innomine Group Kft.) lesz, multi tagozatvezetője Kaszás Zoltán (T-Systems), Mikro tagozati vezetője pedig Both Vilmos (Bottom Line Kft.) 

Laufer Tamás, az IVSZ elnöke a közgyűlésen tartott beszédében a szövetség 2017-es legjelentősebb eredményei közt említette az Ipar 4.0 platform keretében a Mintagyár projekt elindítását, a továbbfejlesztett Digitális Agrárstratégia kormányzati stratégiává emelkedését, valamint a Digitális Munkaerő Program és a Digitális Oktatási Stratégia végrehajtási szakaszba lépését. Jelentős mérföldkőként értékelte, hogy az IVSZ közvetlenül és tagvállalatain keresztül is meghatározó szerepet vállalt az 5G Koalíció munkájában, hogy Magyarország a világon elsők között vezethesse be a legújabb generációs (5G) mobiltechnológiát. 

Az IVSZ a digitális átalakulás egyik motorja lett. Szemléletformálásban, szabályozásban, iparági digitális tervek megalkotásában konkrét, kézzelfogható eredményeink lettek. Az elkövetkezendő évben feladatunk a gazdaság és társadalom digitális transzformációjának katalizálása, az egyes iparágak digitális átalakulásának elősegítése, az oktatás, felnőttképzés és felsőoktatás terén a digitális kompetenciák fejlesztése és a versenyképes, kiemelkedő digitális kompetenciákkal rendelkező, modern munkaerő fejlesztése- tette hozzá Laufer Tamás. 

 

DIGITALL 2018 

DIGITALL 2018

Az IVSZ hatodik alkalommal rendezte meg vállalati innovációs konferenciáját, melyet rendkívül nagy érdeklődés övezett. 400 résztvevővel teltházas volt a startupok és nagyvállalatok együttműködését katalizálni hivatott rendezvény, melynek neve egyébiránt harmadszor változott meg. A Startup Konferenciaként indult, majd Vállalati Innovációs Konferenciára (VIK) keresztelt üzleti fórum idén nemzetközi színtéren is jól hangzó nevet kapott. A DIGITALL – Innovation All In! kifejezésből Vityi Péter, az IVSZ alelnöke szerint az All In! a legfontosabb, mely azt fejezi ki, hogy az innovációt nem lehet csak kicsit csinálni, azzal egy szervezet minden szintjén foglalkozni kell. 

 

MENTA 2018 – a 25. MENTA konferencia 

IVSZ MENTA 2018

A jubileumi rendezvény alaposan át- és megmozgatta a résztvevőket, vendégeket. A másfél nap alatt 48 előadót hallgathattunk meg, 6 kerekasztal-beszélgetést követhettünk figyelemmel, és egy sor párhuzamosan futó esemény hozta össze még jobban az IKT és az azon kívüli piacok képviselőit.A 2018-as MENTA presztízsét emelte, hogy a hazai szakmai konferenciák közül hosszú évek után elsőként bennünket tisztelt meg egy miniszter a jelenlétével. Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője elfogadta a meghívásunkat és pénteken az ő gondolatébresztő, illetve fontos bejelentésekkel megfejelt előadásával indult a konferencia második „felvonása”. 

Átadtuk a Gyurós Tibor díjakat is 

Huszadik alkalommal adta át az IVSZ a Gyurós Tibor-díjakat.  

A 2018-as Gyurós Tibor-díj győztesei: 

  • az Év IKT Menedzsere: Csillag Péter – Starschema Kft., ügyvezető igazgató 
  • Az Év Digitális Oktatás Nagykövete: Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár MJV polgármestere 
  • az Év IKT Innovációja: Turbine AI 
  • az Év IKT Projektje: a Waberer’s International mesterséges intelligencia projektje 

 

DATARENA 2018 

Az IVSZ Adatközpont és Felhő Munkacsoportja büszkén mutatta be éves rendezvényét, mely idén a felhő megatrendek használati előmozdítására összpontosított, ahol 10 vállalat mutatta be technológiáját és piacra gyakorolt hatását, egészen a mikro vállalkozástól a nagyvállalatokig. A DATARENA-n többek között körbejártuk a jelenlegi startup ökoszisztéma kihívásait és a mindent átfogó ügyfélélmény-növelő megoldásait. 

 

Közbeszerzési Konferencia 2018 

Az év utolsó hónapja most már hagyományosan a közbeszerzésről szól, amihez a december 4-én lezajlott szakmai konferencia adta meg a kereteket. A Közbeszerzési Hatóság, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság, a Miniszterelnökség, illetve az IVSZ Közbeszerzés munkacsoport közös szervezésében és szakmai támogatásával megvalósuló rendezvényén kilenc előadás során értesülhettek a résztvevők a hazai közbeszerzési viszonyok legfontosabb vonatkozásairól.