IVSZ MENTA Konferencia 2018

2018.09.13 - 09.14

Spirit Hotel Thermal Spa*****, Sárvár

A jubileumi 25. MENTA már nem csak az iparág legrangosabb eseménye, hanem minden digitalizációban érintett piaci szegmens vállalatának találkozóhelye volt.

A helyszín 2017-hez hasonlóan ismét a sárvári Spirit Hotel***** volt.

A digitalizáció ma már életünk minden szintjén megjelenik, és nem mindegy, hogy mit kezdünk vele.

Szükségessé vált, hogy stratégiát alkossunk és tudatosan kezeljük a változásokat, hiszen csak így tudjuk kihasználni a digitalizáció adta új lehetőségeket.​

Otthon, a munkában, a vállalati folyamatokban, ügyfeleink körében de akár ágazati, nemzetgazdasági és nemzetközi szinten is kell, hogy legyen egy iránytű, ami segít eligazodni a gyakran sok bizonytalansággal tűzdelt úton.​ Ennek megalkotásában nyújtott inspirációt a 2018-as MENTA.

 

A programról

A technológiai fejlődés felgyorsulása és széles körben való elterjedése már nem ma kezdődött, és nem lesz vége. A digitális kor folyamatos éberségre készteti a gazdaság szereplőit. Tudjuk, hogy innováció új kihívókat szül minden pillatanban; az új technológiából eredő új üzleti modellek lerombolják a hagyományost; a leomló határok egy nagyobb piac lehetőségét hordozzák, de a versenyt is kiterjesztik; a munkahelyek szűnnek meg és alakulnak át. A vállalat digitalizációja az alkalmazkodóképessége, hogy gyors és érdemi válaszokat adhasson e kihívásokra. És mindeközben átalakulnak mindennapjaink is.

Hol tartunk most? Mire kell figyelnünk a különböző digitalizáció különböző szintjein, a globálistól az egyénig?

A MENTA első napján ezeket vettük górcső alá.

Innovare necesse est! A versenyképesség fenntartása, a túlélés folyamatos megújulást és újítást tesz szükségessé a mind globálisabbá váló piacokon. Hogyan teljesít hazánk e téren? Milyen veszélyeket és lehetőségeket hordoz a globális innovációs verseny a magyar vállalkozások számára? Mekkora a magyar digitális piac? És mik az esélyeink?

Új üzleti modellekkel a nagyvállalatokkal szemben. – Teljes szemléletváltás, vagy párhuzamos kultúrák? Mit tanulhatunk egymástól? Öldöklő verseny vagy hatékony együttműködés?

Megszoksz vagy megszöksz? – Végül megvizsgáltuk, hogy a jövőnk, a mindennapjaink elkerülhetetlenül a filmekből ismerhető sci-fi világba vezet vagy ki tudunk térni és el tudunk bújni a digitalizáció hulláma elől.

Második nap két másik nézőpontból elemeztük a minden szinten terjedő digitalizációt! Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter keynote előadása után szeletekre vágtuk a gazdaságot és a technológiát.

Az egyik szekcióban arra kerestük a választ, hogyan fejti ki a digitalizáció a hatását az egyes iparágakban. Valóban felforgatja a proptech az ingatlanszektort? Mit hozhat a Fintech a nem a pénzügyi ágazatban tevékenykedőknek? Merre tovább a járműipari innovációban, különös tekintettel az 5G-ben rejlő lehetőségekre? Hogyan alakítja át a kereskedelemet a digitalizáció? Megúszhatja-e az energiapipar?

A párhuzamos szekcióban a technológiai trendeket veséztük ki. Milyen sikerszorikat, üzleti potenciált jelentenek ezek a technológiák? Létezik olyan fizikai objektum, amibe már „beletörhet a 3D nyomtató feje”? Hóbort vagy globális üzlet? Munkatárs, barát vagy ellenség a mesterséges intelligencia? Mindent elsöpör a felhasználói élmény: van új a nap alatt? A kiterjesztett és virtuális valóság – játék vagy a jövő üzletének egyik meghatározó technológiája? A drónok már a spájzban vannak – milyen új képességéket nyerhetünk általuk? A blockchain sokkal több, mint kriptovaluta – mely iparágak profitálhatnak belőle a legtöbbet?

PROGRAM

TÖLTSD LE PDF-BEN!

 

Felvételek és prezentációk

A felvételek és a hozzájuk tartozó prezentációk előadásra lebontva alább megtekinthetők, ha valaki pedig csak a hangulatot idézné fel újra, az a fotókat megtalálja az IVSZ Facebook oldalán.

Szeptember 13.

 1. Megnyitó – Major Gábor, főtitkár (IVSZ)
  [Videó] [Prezentáció]
 2. Trendek és trendfordulók a világpolitikában – Feledy Botond, igazgató
  [Videó] [Prezentáció]
 3. Jövőbeli trendek a startup világban – Marvin Liao, partner (500 startups)
  [Videó] [Prezentáció]
 4. Nagyvállalati startup együttműködések – tévutak és jó praktikák (angol nyelvű kerekasztal beszélgetés) – Biás Csongor, Project Lead (Millenáris Startup Campus), Marvin Liao, partner (500 startups), Anton Schilling, Head of pioneers discover (Pioneers), Mary Collins, head of startups (MKB Fintechlab)
  [Videó]
 5. Hadiipar és innováció – példa az állam és piac együttműködésére – Pintér Zoltán, ny. Vezérőrnagy (NATO Többnemzetiségű Légi Hadműveleti Központ volt parancsnokhelyettese)
  [Videó] [Prezentáció]
 6. Új üzleti modellek és a platform gazdaság jó példái – Arany László, managing director (FlixBus)
  [Videó] [Prezentáció]
 7. Innováció a felsőoktatásban, vállalkozások és az intézmények szerepe – Dr. Drótos György, egyetemi docens, intézetigazgató (Budapesti Corvinus Egyetem – Vezetéstudományi Intézet, IFUA Horváth & Partners Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]
 8. Az innovációs ökoszisztéma helyzete Magyarországon – Vityi Péter, ügyvezető (Kürt Akadémia), alelnök (IVSZ), Pomázi Gyula, helyettes államtitkár (ITM), Dr. Drótos György, egyetemi docens, intézetigazgató (Budapesti Corvinus Egyetem – Vezetéstudományi Intézet, IFUA Horváth & Partners Kft.)​, Lehrner Lóránt, ügyvezető igazgató (ELI-HU Nonprofit Kft.), moderál: Málnay Barnabás, partner (EIT Digital&Smartware.Tech)
  [Videó]
 9. Mekkora a magyar digitális piac és hol van benne a helyünk? – Pogány András, ügyvezető igazgató (Rapp / Lead Generation), Kiss Zoltán, felhőszolgáltatások üzletág vezetője (Microsoft), Fejes Zoltán, vezérigazgató-helyettes (T-Systems Magyarország), Major Gábor, főtitkár (IVSZ)
  [Videó]
 10. A digitális transzformáció sikerkritériumai – Byssz Róbert, globális értékesítési képesség fejlesztési vezető (Philips Magyarország)
  [Videó] [Prezentáció]
 11. Az ember, aki igazán éli a digitalizációt – Fóti Marcell, ügyfélszolgálatos (NetAcademia)
  [Videó]
 12. A globális munkahely-forradalom élvonalában – Levendel Áron, alapító (Kaptár közösségi iroda és Solution Surfers)
  [Videó] [Prezentáció]
 13. A digitális kultúra finom hálója: szétszaggatható-e, és ha igen, mikor? – Rab Árpád, jövőkutató (Budapesti Corvinus Egyetem)
  [Videó] [Prezentáció]
 14. A kézzel fogható mesterséges intelligencia – Lévay György, Research Manager, Infinite Biomedical Technologies Biomedical Engineer (MSE Budapest, Hungary)
  [Videó]
 15. Sikertörténet 25 év távlatából – Sugár András, volt vezérigazgató (Westel 900, T-Mobile)
  [Videó]

Szeptember 14.

 1. Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter beszéde
  [Videó] [Prezentáció]
 2. Laufer Tamás, IVSZ elnök beszéde
  [Videó]

DIGITÁLIS IPARÁGAK SZEKCIÓ

 1. Üzleti transzformációs víziók nélkül öncélú a digitalizáció – Ságodi Attila, tanácsadói üzletágat vezető partner (KPMG)
  [Videó] [Prezentáció]
 2. Proptech: digitalizáció az ingatlanpiac szolgálatában – Katkó Károly, bérbeadási igazgató (CBRE)
  [Videó] [Prezentáció]
 3. Az okos otthonok forradalma – Treuer András, Chief Operating Officer (Chameleon Smart Home Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]
 4. Mit ad nekünk a Fintech innováció? – praktikus gyorstalpaló NEM pénzügyi iparági szereplőknek – Mudri György, alapító (Aggreg8.io), Sarkadi Dániel, alapító (VERN Helps), Országh Örs, innovációs igazgató (InterTicket), A szabályozó szerepében: Fáykiss Péter, igazgató (MNB), moderátor: Bálint Viktor, ügyvezető partner (BnL Growth Partners)
  [Videó]
 5. 5G, az innovációs közmű – Zagyva Béla, ügyvezető igazgató (Nokia)
  [Videó] [Prezentáció]
 6. A zalaegerszegi járműipari tesztpálya szerepe a hazai innovációban – Dr. Háry András, ügyvezető (Autóipari Próbapálya Zala Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]
 7. Iránytű a digitális dzsungelben: meddig és hova fejlődhet a digitális vásárlás? – praktikus látkép nem csak e-commerce iparági szereplőknek – Nagy Sándor, e-kereskedelmi igazgató (G-Roby), Szabó László, alapító (Growww Digital), Szabados János, partner (PrefixBox), Szigeti Ferenc, e-kereskedelmi vezető (MediaMarkt), moderátor: Donáth Fruzsina, tanácsadó (Smart Commerce)
  [Videó]
 8. Közösségi áram megosztás – A webről az utcára – Csapó Balázs, alapító (Servo Movement)
  [Videó] [Prezentáció]

TECHNOLÓGIAI TRENDEK SZEKCIÓ

 1. A 3D nyomtatás következő fejezete: tömegtermékek testreszabása – Tajti Ferenc, operations manager (FormLabs)
  [Videó] [Prezentáció]
 2. Mit gondolsz Watson? – mesterséges intelligencia az üzleti életben – Sepp Norbert, tanácsadó (IBM Magyarország Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]
 3. AI, AR, VR, MR, digitalis asszisztensek – Mit fogunk csinálni 5 év múlva? – Velvárt András, tulajdonos (Response Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]
 4. Drónos technológiák használata különböző iparágakban, jelen- jövő, itthon-máshol a világban – Fülöp Szilárd, ügyvezető (FlyBySense)
  [Videó] [Prezentáció]
 5. AR és VR – álmok és valóság – Budaházy Szabolcs, ügyvezető (ARworks)
  [Videó] [Prezentáció]
 6. Blockchain: mit kezdünk vele és hova növi ki magát az új technológia? – Országh Örs, helyettes ügyvezető (Blockchain Competence Center), Szabó János, Industry Solution Architect (IBM), moderátor: Pongrácz Ferenc, üzletfejlesztési igazgató (IBM)
  [Videó]
 7. Robotizálás 2018 – Tóth József, üzletfejlesztési igazgató (Hepenix Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]

Támogatók

MENTA 2018 Támogatók

Menta 2018 Médiatámogató