Startup Hungary: A startup kirakós után a startup-maffiával lépünk előre

2020.07.03

Elindult a 12 ismert magyar startup alapítója által életre hívott Startup Hungary, hogy a magyar innováció ne csak Magyarországon lehessen világhírű. Az IVSZ büszke arra, hogy alapító partnerként a Design Terminal és a Google mellett kulcsszerepet vállal a nemzetközileg versenyképes hazai startup ökoszisztéma támogatását segítő szervezet munkájában.

Startup Hungary: A startup kirakós után a startup-maffiával lépünk előre

Közel 30 évvel ezelőtt néhány nyitott gondolkodású vállalkozó életre hívta az IVSZ-t, hogy érvényt szerezzen egy születőben lévő ágazat sajátos igényeinek, felhívja a figyelmet az IT, később a digitalizáció fontosságára. Mára az IT és a digitalizáció az egyik, ha nem a legmeghatározóbb iparággá nőtte ki magát. Az elmúlt 10 év során egyre nyilvánvalóbbá vált az, hogy a digitalizációnak van egy elengedhetetlenül fontos motorja: a startup ökoszisztéma. Ez a kibontakozóban lévő szegmens sajátos igényekkel, sebességgel, illetve a digitalizáció diszrupciós és növekedési erejéhez hasonló potenciállal rendelkezik.

Hisszük, hogy az induló és növekvő fázisban lévő vállalkozások a digitális gazdaság és az innovációs környezet fontos elemei, nélkülük nem állhat rá a magyar gazdaság a technológia-vezérelt növekedési pályára.

Az IVSZ ezért fokozatosan nyitott a startupok felé: 2013 óta a tagjai között is üdvözli az induló vállalkozásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Gazella Programjának szakmai támogatása, a Runaway Budapest 2.0.2.0. kidolgozásában való részvétel, illetve a Digitális Export Stratégia kialakítását követő Digitális Startup Stratégiában való közreműködésünk mind-mind a startup ökoszisztéma fejlesztésének kirakósdarabjai voltak. Az induló vállalkozások láthatóságát igyekeztünk növelni a 2012-15 között működő Appra magyar! innovációs versenysorozatunkon, a Gyurós Tibor-díj évről évre történő átadásán keresztül és a startup világ arcainak rendezvényeinken, konferenciáinkon történő kiemelésével. A tavalyi SMART-UP pitch-versenyünk teltháza is bizonyítja a szegmens és a vállalkozói kultúra fokozódó relevanciáját. A kirakós darabjai az elmúlt tíz évben egyre gyűltek, ám a rendszerszintű, teljes startup ökoszisztémát érintő programokat, megközelítéseket mi is hiányoltuk.

Meggyőződésem, hogy az induló és korai életszakaszban lévő informatikai vállalkozások versenyképességének erősítése érdekében átfogó, a startup ökoszisztéma minden tényezőjére kiterjedő közelítésre van szükség. Az IVSZ Mikro és startup tagozat vezetőjeként ezt a szemléletet törekszem mind az IVSZ-en belül, mind az IKT ágazati szereplők és a politikai döntéshozók körében képviselni.

– jelölte meg Both Vilmos vízióját.

2019-ben a MENTA konferencián előremutató beszélgetés bontakozott ki, amelyben a hazai startup világ meghatározó szereplői és sorozatvállalkozók ültek le, hogy megtárgyalják az itthoni vállalkozói- és innovációs ökoszisztéma problémáit, fejlesztés lehetőségeit. A szakmai diskurzus nem állt meg a félórás panel végén, a szakemberek az összefogást igényét fogalmazták meg, illetve keresni kezdték az együttműködést a szakmai szervezetekkel is. A formálódó Startup Hungary az IVSZ támogatásával megvalósuló Untold Stories Conference rendezvényen gördült tovább, ezt jelzi Vinnai Balázsnak, a Startup Hungary egyik alapító tagjának Marvin Liao befektetővel közös interjúja is, amelyben a szabályozás és a startup ökoszisztéma legfontosabb témáiban cseréltek eszmét.

Mostanra a Startup Hungary megalapításával létrejött egy platform, amelynek célja, hogy a hazai szereplők pontosan tudják, kik képviselik érdekeiket és hova fordulhatnak kérdéseikkel, a nemzetközi szcéna pedig tisztán, az itthoni ökoszisztéma érdemeinek megfelelően lássa, milyen gazdasági erőt képvisel Magyarországon a startup közösség. Az IVSZ alapító partnerként veszi ki részét a “startup-maffia” törekvéseiben, az alapítók között pedig Vinnai Balázs, az IVSZ általános elnökségi tagja is képviseli magát. Az új szervezetben a szakmai munkát egy hatfős kuratórium fogja felügyelni, három tag az alapítók közül kerül be, így a Google és a Design Terminal egy-egy képviselője mellé az IVSZ delegáltja, Wenczel Richárd kapcsolódik be az ökoszisztéma-építésbe.

Startup Hungary alapítók

Arra vállalkozunk, hogy szakmai szövetségként minden tapasztalatunkkal, eszközünkkel és képességünkkel segítsük ennek a közösségnek az erőfeszítéseit, és támogassuk egy minél szélesebb, nem csak Magyarországon sikeres vállalkozói réteg kialakulását. A digitális gazdaság platformjaként azt is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a startupokat az innovációs ökoszisztémába bekapcsoljuk és támogassuk a nagyvállalatokkal és az egyetemekkel történő az egymüttműködésüket. Ennek alapjait már letettük: 2018 júliusában a Millenáris Startup Campus falai között kezdtük el a kritikus tömeg kiépítését. Az IVSZ tagságának már közel 29%-át teszi ki a Mikro- és startup tagozat, és az elmúlt két évben a belépő tagok közel fele is közülük került ki – a Startup Hungary révén pedig még nagyobbat léphetünk előre a startup közösség támogatásában.