Miért van szükség Digitális Munkaerő Programra?

2017.02.17

A magyar nemzetgazdaság és a vállalkozások versenyképessége szempontjából egyre kritikusabb mértékű a digitálisan felkészült munkavállalók hiánya. Már rég nem pusztán a hiányzó 22 ezer informatikus, hanem több százezer, digitális értelemben magasan képzett  szakember pótlására volna szükség. E nélkül az Irinyi Terv és az IPAR 4.0 kezdeményezés megvalósítása, a hazai kkv-k technológiai fejlesztése, új befektetők hazánkba vonzása, vagy akár csak a meglévők megtartása is egyre nagyobb gondot jelenthet.

Miért van szükség Digitális Munkaerő Programra?

Noha a digitális gazdaság nemzetgazdasági súlya meghaladja a bruttó hozzáadott érték (GVA) 20%-át, és a foglalkoztatottak több mint 14%-ának ad közvetlenül vagy közvetve munkát, a további növekedést ellehetetleníti, hogy sem a digitális gazdaság vállalkozásai számára, sem pedig a hagyományos ágazatok digitális transzformációjának megvalósítására nem áll rendelkezésre a szükséges digitális munkaerő.

Az oktatási és képzési rendszer egyelőre nem reagált megfelelően a változásokra, 2-3 millió ember egyáltalán nem rendelkezik digitális kompetenciákkal, a társadalom többsége csak alapszintű kompetenciákkal rendelkezik, akik pedig az átlagos szinten értenek a digitális eszközökhöz, azok közül – szociológiai, tartalmi és mobilitási okokból – alacsony számban vesznek részt olyan képzéseken, amelyekkel a digitális munkaerőpiacot erősíthetnék. A rendszer minden szintjén szükség van ezért a beavatkozásra.

Az összetett probléma kezeléséhez az oktatás-képzési és a munkaerőpiac minden szegmensére kiterjedő integrált megközelítésre van szükség. Az unió szintjén ezt a célt szolgálja a december 1-én elindított Digital Skills and Jobs Coalition kezdeményezés. A koalícióhoz kapcsolódva elsőként hazánkban jött létre december 7-én a Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért, melynek fővédnöke Cseresnyés Péter NGM államtitkár.

A digitális munkaerőhiány dimenziói

A kormányzati szintű átfogó beavatkozás eszköze lehet a Digitális Munkaerő Program (DMP), melynek elkészítésére az NGM a Digitális Oktatási Stratégia (DOS) és a Digitális Exportfejlesztési Stratégia (DES) keretében felkérést kapott. A piaci jelzések alapján a program elindítása nem tűr halasztást, ezért a Digitális Munkaerő Programot javasoljuk haladéktalanul előkészíteni, és a lehető legkorábban elindítani.