Koalíció alakult a Magyar Digitális Munkahelyekért

2016.12.08

A képzett szakember a digitális gazdaság legfontosabb erőforrása

Az Európai Unió december 1-én indította útjára a Digital Skills and Jobs Coalition kezdeményezést, ezt követően Magyarország az első tagállam, ahol megalakult a Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért. A kezdeményezés célja, hogy a munkaerőpiac fejlesztéséért uniós, és helyi szinten is létrejöjjön egy összefogás és egy folyamatos párbeszéd, amely határozott lépésekre ösztönzi az állami és piaci szereplőket, illetve oktatási és szakmai szervezeteket.

Major Gábor, az IVSZ főtitkára a Koalíció alakuló ülésén

Major Gábor, az IVSZ főtitkára a Koalíció alakuló ülésén

A koalíció hazai szervezéséért az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) a felelős. A Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért létrehozásának célja a digitális gazdaság fejlődésében érintett kormányzati, szakmai és civil szervezetek, illetve vállalkozások és oktatási intézmények közötti szakmai párbeszéd kereteinek kialakítása és a digitális munkaerőhiány mérséklését célzó javaslatok kidolgozása.

Európában és Magyarországon is kritikus méretet öltött az informatikai és digitálisan felkészült egyéb szakemberek, munkavállalók hiánya, mivel a különböző képzési formák nem tudnak lépést tartani a digitalizáció miatt ugrásszerűen megnövekedett kereslettel.

koalicio-alakult-a-magyar-digitalis-munkahelyekert-kep

Major Gábor, az IVSZ főtitkára a Koalíció alakuló ülésén elmondta:

Ma már elengedhetetlen, hogy az állam, az oktatási szféra, a piac és a szakmai szervezetek együttesen formálják azokat a gondolatokat, amelyek aztán programmá tudnak összeállni, és végrehajthatóak lesznek. A Koalíció egy szakmai fórum, amely kifejezetten a hazai problémákra keresi a megoldásokat, és egy konkrét akcióterv mentén fog javítani az informatikushiány, illetve a digitálisan képzett munkaerő mostani szintjén.

A kezdeményezés fővédnöke Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

 

További információ:

 

Koalíció a Magyar Digitális Munkahelyekért