Megkezde a munkát a Fintech Munkacsoport

2017.06.09

2017. május 31-én került sor az IVSZ Fintech munkacsoportjának megalakulását követő első ülésére. A fő témák megvitatása után azok mindegyikéhez egy-egy külön projekt csapat alakult, melyek tagjainak kiválasztása már folyamatban van. A Munkacsoport és az MNB jővőbeni együttműködésének terve is nagy hangsúlyt kapott az eseményen.

Fintech munkacsoport ülés 

Témák

A tagok többek között a PSD2-vel kapcsolatos hazai szabályozás időzítéséről és tartalmáról értekeztek; valamint az azonnali fizetési rendszer bevezetéséről, a belőle következő üzleti lehetőségekről. Szó volt a blockchain technológiáról és a rajta alapuló alkalmazások, szolgáltatások kutatásáról, innovációjáról; illetve a Smart City-projektek és a fintech kapcsolatáról. A tervek között szerepel az első magyar nyelvű fintech fogalomtár elkészítése. A társadalomra gyakorolt hatások vizsgálatának és alakításának (social impact) témavezetését pedig a Corvinus képviselői vállalták.

Az ülésen az is eldőlt, hogy a Meetup beszélgetések keretében mely kérdéseket fogja körüljárni a munkacsoport: szó lesz a social impact-ről, a kriptovalutákról, a robo-advisitors terület hazai lehetőségeiről és a fizetési módszerek innovációjáról.

 

Döntések – Fintech fogalomtár és IT biztonság

A munkacsoport tagjai megállapodtak abban, hogy elkészítik a magyar nyelvű fintech fogalomtárat, melynek fő célja, hogy tisztázza az iparágban használt fogalmakat, összhangban a nemzetközileg elfogadott terminológiával. Ezt iparági partnerségen keresztül indítja útjára a munkacsoport, alapul véve az eddig ismert fogalomtárakat.

Az IT biztonság kérdésköre az IVSZ Információbiztonság és Kibervédelmi munkacsoportjának fókusza, ez a témajavaslat becsatornázható a munkacsoportba.

 

Leendő projektek

A tagok megállapodtak abban, hogy a főbb témák vezetőit június 16-20. között online, elektronikus szavazás formájában választják meg. A következő dokumentumokat minden jelentkezőnek el kell juttatnia a fintech@ivsz.hu e-mail címre 2017. június 15-ig:

  • Egy 10-15 soros bemutatkozó anyagot
  • Témajavaslat rövid projekt terve: Rövid témaleírás, működési modell, 2017-es célok, kinek érdemes részt vennie, stb. (A projekt lehet kutatás, jogszabály véleményezés, rendezvényszervezés, stb.) Projekt megvalósulásának terve: feladatok, felelősök, időzítés, erőforrás támogatás, várható és kézzelfogható eredmények.

 

Eddigi projektvezető jelöltek:

  • Blockchain terület: Országh Örs, Interticket Kft.; Sík Zoltán Nándor, Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács; Trinh Anh Tuan, Budapesti Corvinus Egyetem
  • PSD2: Szalay Balázs, ERSTE Bank Hungary Zrt. (További projektvezető jelentkezését várjuk!)
  • Smart City-projektek és fintech szolgáltatások kapcsolata: Kocsis Gergely, RowenHill Global Kft., Országh Örs, Interticket Kft.; Pandur Bálint, Szerencsejáték Zrt.
  • Azonnali fizetés területén projektvezetők jelentkezését várjuk!

 

Tervek, teendők – Regulatory sandbox és MNB együttműködés

Az IVSZ Vállalati Innováció Konferencia 2017 után megtartott Fintech munkacsoport alakuló ülésen az MNB munkatársa is tartott előadást „Pénzügyi Innováció és pénzügyi stabilitás: a fintech cégek szabályozói/makroprudenciális szemmel címmel.”

Az ott bemutatott regulatory sandbox koncepció a munkacsoportban résztvevők érdeklődését felkeltette, a téma éppen ezért felkerült a munkacsoport főbb területei közé is. A Makroprudenciális ügyvezető igazgatóság vezetője felhatalmazást kapott az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsától (PST), hogy egyeztessen a piaci szereplőkkel a regulatory sandbox keretrendszer hazai bevezetésének lehetőségeiről. A regulatory sandbox hazai megvalósításával, valamint az MNB Fintech munkacsoportban történő részvételével kapcsolatban 2017. június 6-án egyeztettek, annak érdekében, hogy a koncepció kapcsán tervezett piaci egyeztetés minél hamarabb elkezdődhessen. Az MNB júniusban várja az IVSZ Fintech munkacsoportjának javaslatait, mert a szabályozás szakmai előkészítését a nyár folyamán el fogja végezni.

Az Európai Bizottság konzultációt indított fintech témában. A konzultációban való részvételre és együttműködésre kérte az MNB az IVSZ Fintech munkacsoportját. A munkacsoportnak lehetősége van saját vélemény formálására és beadására. A határidő szűkös: június 13-ig a munkacsoport tagoknak konszenzusra kell jutnia és véleményét megküldenie az MNB-nek, majd benyújtania azt az Európai Bizottságnak.

A Fintech munkacsoport ötletének születéséről itt olvashatsz, vezetőjével, Pataki Gáborral készült interjút pedig itt találod!

Kövesd mind az IVSZ, mind a munkacsoport tevékenységét oldalunkon. Ha úgy érzed, szeretnél rész venni a munkában, jelezd belépési szándékodat Csímár Kinga, munkacsoport koordinátornak a csimar.kinga@ivsz.hu email címen.