Pataki Gábor vezetésével indul a Fintech Munkacsoport

2017.05.24

Pataki Gáborral, az IVSZ Fintech Munkacsoportjának frissen megválasztott vezetőjével beszélgettünk a munkacsoporttal kapcsolatos terveiről.

Interjú Pataki Gáborral

Milyen területről érkeztél, milyen pozíciókat töltöttél be szakmai pályafutásod során?

Mobilfizetés és informatikai projektek zöldmezős beruházásával foglalkoztam a múltban. Részt vettem az Első és a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerek tervezésében, fejlesztésében, elindításában és a mögötte álló csapat felépítésében is.

Mikor kerültél kapcsolatba az IVSZ-szel?

Az informatikában eltöltött évek során több alkalommal találtam támogató szakmai partnerre az IVSZ vezetésében, csapatában. 

Miért vállaltad a munkacsoport-vezetői tisztséget?

A fintech terület fejlődése nagymértékben fogja átformálni életünket és hathatósan támogatja a digitális kultúra fejlődését. Hiszem, hogy a közösségi gazdasági szolgáltatások nem lehetnek sikeresek a fintech vállalkozások úttörő szerepe nélkül.  Mint a Sharing Economy Szövetség elnöke, kiemelten fontosnak tartom a fintech iparág hazai fejlődését, az új szabályok zökkenőmentes bevezetését. A fintech területe kéz a kézben fejlődik a közösségi gazdasági szolgáltatásokkal. 

Mik a legfontossabb terveid a munkacsoport működését illetően? Milyen első lépéseket tervezel munkacsoport-vezetőként megvalósítani?

Kiemelt figyelmet kell fordítanunk a PSD2 bevezetése kapcsán az iparági együttműködések kiépítésére, a szabályozás kapcsán tett szakmai javaslatok feltárására és a jogalkotó munkájának támogatására. Az azonnali fizetések rendszerének bevezetése is komoly előrelépést hozhat a mobilfizetési iparág számára, amely nagyon sok lehetőséget adhat a bankoknak a tekintetben, hogy a jövő generációját arra ösztönzi hogy bankszámlát nyissanak. 

Egyéb információ, amit még szeretnél megosztani velünk? 

Tőzsdei múltamból adódóan kiemelt figyelmet fordítok a blockchain technológiák térnyerésére, ezen belül a virtuális valutákban komoly befektetési potenciált látok közép és hosszútávon egyaránt.