Koalíció a magyar digitális munkahelyekért

A digitális munkaerő piacon tapasztalható kritikus helyzet már évek óta közös gondolkozásra, tervezésre, kiáltványok és stratégiák kidolgozására és kommunikálására ösztönözte az IVSZ-t. Ennek legfontosabb eredménye a 2016 őszén elfogadott digitális oktatási stratégia volt, amely a köznevelés, szakképzés, felsőoktatás és a felnőttképzés digitalizálására, a digitális munkaerőhiány pótlására tartalmaz javaslatokat.

2016. decemberében új lendületet kapott az összefogás, hiszen az európai koalíció bejelentése után mindössze néhány nappal hivatalosan is megalakult a Koalíció a magyar digitális munkahelyekért kezdeményezés. Az európai koalíció céljaival összhangban a magyar kezdeményezés is több csapásvonal mentén javaslatok kidolgozását és megvalósítását tűzte ki célul a digitális munkaerőhiány csökkentése érdekében.

Az IVSZ koordinálta kezdeményezéshez több minisztérium, felsőoktatási intézmények és bootcamp jellegű képzést biztosító szervezetek, informatikai vállalatok és számos egyéb releváns szervezet csatlakozott.

A Digitális Munkaerő Program bejelentése, a BProf képzés elindulása, az Ágazati Készség Tanácsok létrehozása és a digitális készségek megfelelő pozicionálása az egyes ÁKT-ken belül hozzájárul ahhoz, hogy a közoktatástól a felsőoktatáson át egészen a szakképzésig minden területen megfelelő intézkedések szülessenek a digitális munkaerőhiány kezelése érdekében.

Digital Skills and Jobs Coalition