Újjáalakult az IOT munkacsoport

2017.10.26

Október 24-én 47 fő részvételével tartotta meg újjáalakuló ülését az IoT munkacsoport, ahol egyúttal megalakult az Ipar 4.0 almunkacsoport is. Havasi Zoltán munkacsoport vezető jelezte, hogy a jövőben esetleg a munkacsoporton belül más területek is almunkacsoporti formába szerveződhetnek.

Havasi Zoltán, az IoT munkacsoport új vezetője

Havasi Zoltán, az IoT munkacsoport új vezetője

Vityi Péter alelnök bemutatta az IVSZ vízióját az IoT és az Ipar 4.0 összefüggéseiről, és megfontolásra ajánlott témákat, amivel a munkacsoportnak érdemes lenne foglalkoznia (partnerség, iparági ajánló, IoT/I4 megoldás-kataszter, kormányzati együttműködés, szakember-képzés, IoT/I4-szakértő termelőcégekhez, szakmai együttműködés, IKT iparág képviselete). A hozzászólók később ezt további javaslatokkal is kiegészítették (felsőoktatás, források / pályázatok, szabványosítás, lean / Ipar 4.0 tanácsadók képzése).

Tordai Balázs tájékoztatta a résztvevőket a termelő kkv-kat célzó GINOP 1.1.3 Ipar 4.0 Mintagyár projekt főbb céljairól (szemléletformálás, demonstráció, tudástranszfer, fejlesztés) is. E projektben az IVSZ az IFKA-val közös konzorciumban vesz részt.

Havasi Zoltán részletesen ismertette munkatervét is:

  • Hidat képezni szakmai / üzleti értelemben a tagok közt. Megtudni, ki milyen céllal csatlakozott?
  • IoT katasztert létrehozni: tagok termékeinek / szolgáltatásainak feltérképezése (specialitások, célcsoportok, együttműködési lehetőségek). Először webes, később nyomtatott formát is ölthet.
  • Vannak iparágak, ahol az RHS menedzser mintájára IoT menedzser is lehet, az ő képzésükhöz szeretnénk hozzájárulni
  • 1-1,5 hónap múlva tartanánk a következő ülést, ott a tagvállalatok 2-2 percben bemutathatják magukat. Helyszínről is gondolkodni kell – étterem, klub, cégtárgyaló…
  • Egy-egy munkacsoporti ülésen mindig egy-egy tag kapna negyedórát, hogy részletesebben bemutatkozhasson.
  • Cél a tagvállalatok bővítése is: újabb és újabb cégeket bevonni – jelenleg nemcsak IVSZ-tagvállalatok vannak jelen. Gyártók, termelők, alkatrészek, komponensek beszállítói is.
  • IoT / Ipar 4.0 tematikát ismertető előadásokra is keresünk előadókat.
  • Ajánlások megfogalmazása: a Felhő munkacsoport mintájára érdemes fogalomtárat megalkotni, javítja az értékesítési lehetőséget minden résztvevő számára
  • Szabályozási környezetre ajánlások megfogalmazása a kormány számára.

A munkacsoport vezető jelezte, hogy az ülést követően online kérdőívben kéri ki a tagok véleményét ezzel kapcsolatban, illetve egyúttal elindítja az IoT termék/szolgáltatás-kataszter kialakítását célzó adatgyűjtést is.

A kérdőívekre egy hónapon belül várjuk a válaszokat, hogy a következő munkacsoporti ülésre 1-1,5 hónapon belül sor kerülhessen, és elkezdődjön a közösen kialakított munkaterv szerinti együttműködés.

Amennyiben szeretnél Te is részt venni az IoT munkacsoport, illetve az Ipar 4.0 almunkacsoport munkájában, jelentkezz mihamarabb Fábián Lászlónál a fabian.laszlo@ivsz.hu e-mail címen!