Bemutatták az Ipar 4.0 Mintagyár projektet

2017.10.13

2017. október 12-én az IFKA és az IVSZ részvételével létrejött Konzorcium sajtóeseményen mutatta be az „Ipar 4.0 Mintagyár” projektet.

Közös sajtótájékoztatót tartott a Nemzetgazdasági Minisztérium és az IVSZ-IFKA konzorcium az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt indulása kapcsán. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projekt célja, hogy Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakításával támogassa a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztési törekvéseit.

A 2019 decemberéig tartó program során Ipar 4.0 Mintagyárak, valamint egy Ipar 4.0 Technológiai Központ fog létrejönni, amely segíteni fogja a hazai kkv-kat termelési rendszereik modernizálásában. A projekt szemléletformáló kampánnyal fog indulni, melyek során a cégekkel megismerteti az Ipar 4.0 módszerek és technológiák előnyeit, a Modern Gyárak Éjszakáján pedig a pályaválasztás előtt álló fiatalokat és a jelenlegi munkavállalókat kívánja elérni. Az Ipar 4.0 megoldásokra nyitott cégek, 3-5 napos konzultáción vehetnek majd részt, és a projekt indulását megelőző felmérés alapján kb. 400 jelentkezőre lehet számítani. Összesen 50 cég vehet majd részt egy 10-20 napos fejlesztési programban, melynek végén minősítést is szerezhetnek.

Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár (NGM)

Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár (NGM)

A sajtótájékoztatón Pomázi Gyula iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkár (NGM) az Ipar 4.0 és a projekt nemzetgazdasági jelentőségét ismertetve elmondta, hogy a magyar kormány Irinyi Terve az ipar szerkezetének átalakulására nyújt válaszokat  Az újraiparosítási stratégia deklarált célja, hogy Magyarország legyen az az EU-tagállam, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipari adja. Az újraiparosítás segítésének komplex eszközrendszerében zászlóshajónak számít a Nemzetgazdasági Minisztérium által 2017. január 3-án közzétett GINOP-1.1.3-16 „Termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” címet viselő kiemelt projekt.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke projekt iparági jelentőségéről, és a kapcsolódó üzleti lehetőségekről beszélt. Hangsúlyozta a digitalizált termelés folyamatokra gyakorolt hatékonyságnövelő szerepét, ismertette a vertikális és horizontális integrációban rejlő lehetőségeket – különös tekintettel az „egyedi tömeggyártás” modellre, és bemutatta, hogyan járulhatnak hozzá az Ipar folyamatait értő IT megoldásszállítók az ipar digitális transzformációjához.

Dr. Bárdos Krisztina, konzorciumvezető (IFKA)

Dr. Bárdos Krisztina, konzorciumvezető (IFKA)

Dr. Bárdos Krisztina, konzorciumvezető az IFKA képviseletében a projekt folyamatát és főbb mérföldköveit mutatta be, kiemelve, hogy a projekt célja, hogy Magyarország lemaradó régióiban a Mintagyárak és szakértőink segítségével minél több kkv ismerhesse meg az Ipar 4.0 módszereit és eszközeit – ezzel is javítva versenyképességüket. A program sikerességéhez természetesen szükség van a véleményformálók (szakpolitika, sajtó, egyetemek, ágazati szakértők) együttműködésére is. A 2018 elején induló program részleteiről a folyamatosan frissülő weboldalon bővebb információkat találhat minden érdeklődő.

Az IVSZ IOT Munkacsoport ülésén és az Ipar 4.0 almunkacsoport alakuló ülésén pedig személyesen is megismerhetik a projekt tagjait és szakérőit október 24-én. Regisztrálj most!