Nagy siker az 5. Code Week!

2017.10.26

Véget ért az ötödik Code Week, mely 2017. október 7. és 22. között zajlott a világ több mint 50 országában, több kontinensen.  A Programozás Hete egy olyan nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja a kódolás, programozás iránti érdeklődés felkeltése, az algoritmikus gondolkodás fejlesztésének támogatása minden korosztály számára.

Nagy siker az 5. Code Week!

Magyarországon évek óta az IVSZ szervezi és koordinálja az eseménysorozatot, tájékoztatja és segíti a résztvevőket. A 2017-es jubileumi évben a rendezvények két héten át tartottak és minden eddiginél nagyobb aktivitás mutatkozott meg az iskolák, valamint az IT cégek és a oktatással foglalkozó szervezetek részéről. A Code Week-en résztvevő 56 ország közül Magyarország a 6. helyen végzett 508 meghirdetett, kódolással kapcsolatos eseménnyel. A lakosság számához arányosított helyezés 2016-ban is a hatodik volt, azonban 2017-ben az események számát sikerült tovább növelni a tavalyi 485-höz képest.

Magyarország a 6. helyen

Magyarország a 6. helyen

A több mint 500 esemény szervezésében több mint száz iskola és mintegy 40 IT vállalkozás, nonprofit szervezet vett részt. A hazai Code Week egy olyan multi-flashmobbal indult, amelyen 40 iskola tanulói vettek részt és készítették el a „Code Week 2017 – Happy Birthday – Hungary” felirat betűit.

A pedagógusok számára az IVSZ és az Oktatási Hivatal eTwinning Szolgáltatópont együttműködésében idén is kínáltunk szakmai webináriumokat, amelyek során az eseményekhez ötleteket, inspirációt lehetett szerezni.

A 2017-es Code Week során ennyi településen voltak események Magyarországon. Annál nagyobb a betű, minél több iskolában volt esemény az adott településen.

A 2017-es év egyik kiemelt nemzetközi eseménye az olaszországi Urbinoi Egyetem által biztosított  alkalmazással zajló kódvadászat, amelynek a 2017. október 14-én megtartott premierjén öt magyarországi iskola diákjai vettek részt, majd később újabb iskolák készítették el kódvadász pályáikat és indulhatott országszerte a játékos ismerkedés a kódolással. A pedagógusok webinárium formájában és egy erre létrehozott csoportban ismerkedtek meg a kódvadász pályák készítésével.

A magyarországi Code Week hagyományaihoz híven az IVSZ idén is a pályázatot hirdetett, immár öt kategóriában, iskolák, pedagógusok, szervezők és most először könyvtárak számára is.

Az IVSZ csapata köszönti a Code Weeket

Az IVSZ csapata köszönti a Code Weeket

 

A Code Week sikere is mutatja, hogy Magyarország ismét előrelépett a digitális forradalomra való felkészültségben. Az informatika iránt érdeklődő, a digitális környezetben lehetőséget és nem nehézséget látó fiatalok nélkül ugyanis nem lehet az informatikusok új generációját kinevelni és elérni azt, hogy az egyéb szakmákban továbbtanulók is támaszkodhassanak a digitális világ beláthatatlan lehetőségeire. A digitális gazdaság fejlesztése nem lehetséges IT szakemberek nélkül. Fontos, hogy a fiatalok minél többen válasszák bármelyik informatikai végzettséget nyújtó egyetemi, főiskolai szakot.

Az IVSZ aktív kezdeményezője, szereplője, véleményezője és támogatója azon programoknak, amelyek a digitálisan felkészült szakemberek és felhasználók számát igyekeznek növelni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az IVSZ koordinálásával 2017. november 02. és 2018. január 31. között a Programozd a jövőd! projekt keretében informatikai pályaorientációs előadássorozatot indít pályaválasztás előtt álló középiskolás diákok részére.

Az előadássorozat célja, hogy a diákok egy hiteles, az infokommunikáció területén már sikereket elért szakember közreműködésével betekintést nyerjenek az informatikus pálya sokszínű, izgalmas világába, megismerjék az ebben rejlő karrierlehőségeket. Így ösztönözve őket az informatikai szakirányú továbbtanulásra. Fontos, hogy megértsék és elhiggyék: ez a szaktudás is elsajátítható!

A program fókuszába jelenleg országosan 106 középiskola került. Elősorban ezen intézményekbe várjuk az önkéntes előadók jelentkezését.

A programra ide kattintva tudtok jelentkezni.

A diákokkal eltöltött idő kitöltéséről az előadó dönthet: tarthat előadást, interaktív programokat, játékos foglalkozást vagy bármit, aminek témája az informatikához, a programozáshoz köthető. A lényeg, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését!

Csatlakozz Te is, legyél a változás része!

 

A Code Week támogatója idén is a