MENTA 2019 – az adat, a pénz és a hatalom bűvkörében

2019.05.30

A MENTA konferencia idén szeptember 18-án és 19-én ismét lehetőséget ad a digitális átlényegülésre. Megszelídítjük az aktuális szervezeti kihívásokat, és megmutatjuk azokat a tennivalókat, amiket a fennmaradás és az előrelépés érdekében mindenképpen meg kell tenni.

MENTA 2019 - Adat, pénz, hatalom

Néhány évvel ezelőtt még elég volt, ha a vállalkozások lendületesen rá tudtak kapcsolódni a felbukkanó ígéretes újításokra, ma azonban a rátermettséghez már nem elegendő ez az éleseszű reaktivitás. Olyan dolgokat kell látni, hallani – és talán a legjobb szó: érezni, amelyek a jelenben még csak puszta lehetőségekként mutatkoznak meg. A fennmaradás érdekében szisztematikusan kell kémlelnünk a jövőt és a globális folyamatokban megbúvó potenciálokat. Az idei MENTA fókuszában a szervezet áll, pontosabban a fennmaradni, transzformálódni és innoválni képes szervezet.

Az innovációs lépcső – globális, makro és mikro

Manapság egyre komplikáltabb megtalálni azokat a trendeket és erőket, amelyek valóban formálhatják a jövőt, amelyekre érdemes odafigyelni. Ezért a 26. MENTA szakértői a konferencia első napján három, egymásra épülő tematikus blokkban boncolgatják és értelmezik a digitalizálódó világban működő cégek szervezeteit érő hatásokat. A Globális blokk előadásaiban megmutatják a digitális világot mozgató, átfogó folyamatokat, hatásokat, illetve azokat a stratégiákat, melyek segítségével a lehető legjobban bele tudunk érezni a jövőbe.

Miután átnéztük a vállalkozásokra ható, azok céljait és versenyképességét formáló átfogó szempontokat, a Makro blokk keretében sorra vesszük azt is, hogy a szervezet hogyan tud a digitális forgatagban jól alkalmazkodni. A gyors változások újraírták a szervezetek működési szabályait, így ma már exponenciális igény mutatkozik az agilitásra, új módszertanokra. Előadóink felvonultatják azokat a nehézségeket és feltételeket, amelyekre számítanunk kell az agilissá válás útján, emellett szó lesz a szervezet hálózatközpontú megközelítéséről is.

A konferencia első napján eljutunk a szervezetben dolgozó és működő egyén perspektívájához is. A Mikro blokkban megnézzük, hogy mitől és hogyan lehet agilis az ember, milyen eszközökkel felvértezve tud jól mozogni és érvényesülni a gyökeresen átformálódott munkahelyi közegben – hiszen az autonóm dolgozó nem magától jön létre. Körvonalazzuk az agilis csapatok működésének emberi oldala mellett a generációk, generációváltás problémakörét is: milyen tudás, hiedelmek, prekoncepciók, és érzelmek mozgatják az X, Y és Z generáció tagjait, illetve miben más a cégalapítás- és vezetés a különféle generációk képviselőinek szemszögéből.

Adat, pénz és hatalom

A MENTA második napján két, párhuzamosan futó szekció (Adat/Pénz, Hatalom) foglalkozik azokkal a témákkal, amelyek jelenleg a legnagyobb erővel hatnak az üzleti világra és vélhetően a legtöbb vitát generálják.

Az Adat átjárhatja a szervezet minden alkotóelemét, de milyen is az értékes, jól hasznosítható és főleg biztonságos adat? Az adattudomány szervezetbe történő integrálása nem kevésbé rögös út, mint az agilitás abszolválása: a megfelelő eszközök és technológiák mellett különféle kompetenciákra, bizalomra és megfelelő kérdésekre is szükség van mind a dolgozó, mind a szervezet szintjén.

A Pénz témájában megnézzük, hogy miként formálja a jövőt a fintech, hogyan reagál majd a banki architektúra, ki lesz a nyertes és a felhasználók bizalmának letéteményese? Szakértői előadásokkal és beszélgetésekkel reagálunk az elmúlt hetek, a hazai piacot is megmozgató, izgalomban tartó témáira (Apple Pay bevezetés, Revolut forint feltöltési lehetőség), illetve arra a kérdésre is keressük majd a választ, hogy szabályozói oldalról milyen változásokra számíthat a piac.

A globális digitális versenypálya sokszor ijesztő és meghatározó tényezői a tech-óriások, mint például az Apple és az Amazon. Ezek a vállalatok olyan eszközöknek, erőforrásoknak vannak birtokában, és olyan ambícióval menetelnek előre, ami alapjaiban írja újra a szabályokat és az erővonalakat. De maguk a technológiák is beszivárognak a fennálló viszonyrendszer repedéseibe, iparágakat formáló diszruptív kapacitásuknál fogva a MI, blockchain és társai is jelentősen beleszólnak a hatalmi rendszerbe. A Hatalom szekció szakértői megvilágítják, hogy hogyan érdemes a tradicionális vállalatoknak a nagy szereplőkre és az elsöprő technológiákra tekinteni, illetve milyen tényezőkre és erővonalakra kell figyelemmel lenniük. Emellett áttekintjük a felhasználók hatalmát is: miként érdemes navigálni az óriások és az emberek bizalma között, illetve hogyan profitálhat egy vállalat abból, hogy maga is beszáll a digitális pesszimizmus ellen folyatott harcba.

 

Téged is várunk a MENTA konferenciára szeptember 18-án és 19-én a sárvári Spirit Hotel *****-be. Június 30-ig még Early bird kedvezménnyel válthatod meg a jegyed. Regisztrálj most!