IVSZ MENTA konferencia 2019

2019.09.18 - 09.19

Spirit Hotel Thermal Spa*****, Sárvár

A MENTA konferencia szeptember 18-án és 19-én a sárvári Spirit Hotel *****-ben ismét lehetőséget adott a digitális átlényegülésre, ahonnan értékes kapcsolati hálóval, konkrét, gyakorlatias és átfogó válaszokkal térhettek haza a résztvevők.

Exponenciális szervezetek minden szinten

 Az alapvetéseken, a digitalizáció szükségességén és törvényszerűségén már késő gondolkodni. Most a cselekvés ideje van. Lépnünk kell, hogy a digitalizációs változáskényszer ne sodorja el azt, amit eddig építettünk. Az idei MENTA konferencián megszelídítjük az aktuális szervezeti kihívásokat.A két nap során megmutattuk a digitális világot mozgató globális folyamatokat, a szervezeteket közvetlen közelségből érintő makro tényezőket, és a nagy átívelő folyamatok egyéni szintre való lecsapódását sem hagytuk ki.

Digitalizációs versenypálya – mindig lépéselőnyben

Idén a digitalizációs versenypályát meghatározó három fontos kihívás került terítékre:

Adat

Az adat átjárja a szervezet minden alkotórészét, valós időben reagáló szövetként működik. Az adat messiás is lehet, de csak ha igazán jól használjuk. Hogyan támogatja a szervezet működését az adat, hogyan hasznosíthatja a szervezet az adatot? Hová tart ma az adatpiac? Igazsággépezet-e a MI, vagy veszélyes fegyver?

Pénz

Azonnali fizetés, kriptovaluták, bankfiók nélküli bankolás – a pénzügyi infrastruktúra átalakulása fokozódó izgalmakat és sűrűsödő dilemmákat okoz. Hogyan formálja a jövőt a fintech, miként fog reagálni a banki architektúra, ki lesz a nyertes és a felhasználók bizalmának letéteményese?

Hatalom

A diszruptív üzleti modellek és technológiák már rég beszivárogtak a status quo apró repedéseibe, és folyamatos nyomással módosítják a digitális erővonalakat. Merre húzódnak ma ezek az vonalak, mit hoznak a tech-óriások és a nemzeti stratégiák? Milyen hatalommal jár együtt és milyen hatással lesz ránk a technológia fejlődése? Megbízhatunk-e abban, amit még nem is nagyon ismerünk?

Szeptember 18-19-én megmutattuk, miként kerülhetsz lépéselőnybe. Három égető kihívás és perspektíva – sorvezetők és új utakat megnyitó kapcsolati háló: mindezt hazavihették a 26. MENTA résztvevői.

Előadóink voltak

Porkoláb Imre ezredes színes és szakmailag is lebilincselő életútjának tapasztalatai nyomán olyan előadó és gondolkodó, akire érdemes odafigyelni. Számos műveleti tapasztalat mellett a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokának (SACT) képviselőjeként a Pentagonban dolgozott, a vezetéssel kapcsolatos tanulmányait pedig a Harvard és a Stanford egyetemeken koronázta meg. Keynote előadásában a VUCA környezetben sikeres változás menedzsmentet és az átalakítás innovatív módszereit mutatta meg a közönségnek.

Orbán Krisztián, az Oriens alapítója és ügyvezetője korábban kilenc országban dolgozott tanácsadóként, és közgazdászként számos nagyhatású elemző cikket írt az elmúlt 15 évben – a MENTA-n pedig a világgazdaság és a digitális erővonalak alkulásáról osztotta meg tudását. Kiderült, hogy milyen kézzel fogható következményekkel küzdünk ma, hova sodorhat minket a közelgő amerikai-kínai gazdasági konfliktus, és merre kell elindulnunk – hogy mindig lépéselőnyben lehessünk.

Vicsek Andrásnak, a Maven7 hálózatkutató Zrt. társalapítójának több mint 20 évnyi szervezetfókuszú tapasztalatain edzett meglátásai is helyet kapnak a MENTA-n. András specialitásai közé a változásmenedzsment, szervezetfejlesztés, csapatfejlesztés és az üzleti folyamatok fejlesztése áll, emellett ő a Maven7 termékeinek és szolgáltatásainak fő technikai szakértője. A csapata által kifejlesztett OrgMapper hálózatelemzési szoftvert Latin-Amerikától Ausztráliáig használják a szervezeti innovációs folyamatok fejlesztésére, a változások felgyorsítására a belső együttműködések új szintre emelésére.

Novák Péter, a Dentsu Aegis Network Hungary ügynökségi csoport ügyvezetője már két évtizeddel ezelőtt is ráérzett a jövőre: 1996-ban írt szakdolgozata volt az első, kifejezetten online reklámozásról szóló tézis hazánkban. Karrierje a Matávnál indult, amit a Matávnet online médiaértékesítési csapatának kiépítése követett – ők hozták el a Matáv csoport első 100 millió forintját online reklámokból. Mostani előadásában gondolatébresztő álláspontot vett a technológiákba vetett bizalom témájában: modernkori luddistákat generálunk vagy egy mindenki számára előnyös jövőt? – tesztte fel a kérdést.

Kísérőesemény: MI Workshop – Take the driver seat

2019. szeptember 18. 14:00 – 15:30: Szertics Gergely (MI Koalíció szakmai vezető)

A workshop különleges, interaktív formában lehetőséget biztosított Magyarország készülő mesterséges intelligencia stratégiájának irányainak, lehetőségeinek megbeszélésére. A workshop során meghatározott irányokat, eredményeket, következtetéseket a MIK szerette volna felhasználni Magyarország Mesterséges Intelligencia stratégiájának kidolgozásához. Az exkluzív, 1,5 órás program keretében a résztvevők áttekintést kaptak arról, hogy hol tart a hazai MI stratégia kidolgozása, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie egy országnak ahhoz, hogy élhessen az MI által teremtett lehetőségekkel.

Felvételek és prezentációk

A felvételeket és a hozzájuk tartozó prezentációkat előadásra lebontva a lenti linkeken tekintheted meg, ha pedig a hangulatot szeretnéd újra felidézni, a fotókat megtalálod az IVSZ Facebook oldalán.

Szeptember 18.

 1. Megnyitó gondolatok – Molnár Attila (IVSZ főtitkár), Laufer Tamás (IVSZ elnök)
  [Videó] [Prezentáció]
 2. A digitalizáció helyzete: kihívások és célok – dr. Solymár Károly Balázs (infokommunikációért felelős helyettes államtitkár)
  [Videó] [Prezentáció]
 3. Közelebb mint gondolnánk – humanoid robotok az életünkben – Kaszás Zoltán (T-Systems)
  [Videó] [Prezentáció]
 4. Egy mamutból hogyan lesz gepárd? Digitális transzformációk és potenciális csapdáik – Rehus Péter (IBM)
  [Prezentáció]
 5. Decentralizált vezetés és döntéshozatal a permanens digitális forradalomban – dr. Porkoláb Imre (Honvédelmi Minisztérium)
  [Prezentáció]
 6. Inno-Colada Digitalo MENTAlevéllel – Az innováció a digitalizáció értékmátrixa – dr. Birkner Zoltán (NKFIH)
  [Videó] [Prezentáció]
 7. A globalizáció vége és újrakezdése: a digitalizáció szétválaszt és összeköt – Orbán Krisztián (Oriens)
  [Videó]
 8. Miért fontos az MNB-nek a digitális transzformáció és hogyan tesz érte? – Szombati Anikó (MNB)
  [Prezentáció]
 9. MI Koalíció bejelentés – Jakab Roland (MI Koalíció | Ericsson Magyarország Kft.)
  [Videó] [Prezentáció]
 10. A digitalizáció és az agilitás kapcsolata – Vityi Péter (IVSZ/Kürt Akadémia)
  [Prezentáció]
 11. Agilitás nagyoknak, könnyedén – Kovách Anton (Shiwaforce)
  [Prezentáció]
 12. Digitalizáld a jelent, tervezd a jövőt – Tóth Szabolcs (BioTechUSA)
  [Videó] [Prezentáció]
 13. Hogyan változtatja meg a technológia és a jövő a szervezeteket? – Kristóf Péter (Exo Works)
  [Prezentáció]
 14. Digital talent – Toldi Gábor (Social Talent)
  [Prezentáció]
 15. Valódi agilitás: folyamatok és emberek – Peuker Gabriella (Global HR Partner Ltd. | Agile Human) & Kiss Olga (GoldArc Ltd | BCE)
  [Prezentáció]
 16. Hogyan gyorsítsuk fel a szervezeti változásokat az informális hálózatokon keresztül? – Vicsek András (Maven7)
  [Prezentáció]
 17. X+Y+Z+Baby Boomer=? Generációs kerekasztal-beszélgetés – Volom Sára (Photon), Kölkedi Krisztián (NKFIH), Perényi András (Webshippy), Baki Zoltán (Gutmann Bank), Dr. Ludvig László (Siemens), Vinnai János (Szinva Net Zrt.), moderátor: Szirtes Hajnalka (IPS Tanácsadó Kft.)
  [Videó]

Szeptember 19. – Adat/Hatalom szekció

 1. Adatból vagyon – Huszti Dániel (IBM)
  [Videó] [Prezentáció]
 2. Monetize your data – Elie Chaccour (VERITAS Technologies LLC)
  [Prezentáció]
 3. A magyar IoT innováció helyzete és potenciálja – Erki Szabolcs (Hard Code)
  [Prezentáció]
 4. Mi lenne, ha minden 10%-kal hatékonyabb lenne? – Gulyás Máté (Datapao)
  [Prezentáció]
 5. Process Mining: ha az adat mesélni tudna – a fekete is fehér volna talán – Gál Gergely (Vialto Consulting)
  [Prezentáció]
 6. Ipar 4.0: mi van a hype-on túl? – Hegedűs Szilveszter (IFKA), Erki Szabolcs (Hard Code), Tordai Balázs (IVSZ), Szalados László (KÉSZ Holding Zrt.), moderátor: Bóna Péter (ComForth)
  [Videó] [Prezentáció]
 7. Adatalapú vezető – mítosz vagy valóság? – Nagy-Rácz István (dmlab)
  [Videó] [Prezentáció]
 8. A gyorsvonat utasai – maradnak vagy leszállnak? Az emberi tényező a digitalizációban – Novák Péter (Dentsu Aegis)
  [Prezentáció]
 9. MI a BOARD-ban – Kovács Gyula (a Fókusz Takarékszövetkezet BI igazgatója)
  [Prezentáció]

Szeptember 19. – Pénz/Hatalom szekció

 1. A kriptodevizákon túl, avagy a Blockchain használata nagyvállalati környezetben, folyamatokban – Szota Szabolcs (Smartsurance Technologies)
  [Videó] [Prezentáció]
 2. Digitalizáció a bankszektorban: ki nevet a végén? – Kuhárszki András (OTP)
  [Prezentáció]
 3. A GAAFA és a neobankok színrelépése… – fognak-e még járni retail banki ügyfelek az inkumbens banki csatornákon? – Németh Annamária (Deloitte), Fáykiss Péter (MNB), Kuhárszki András (OTP), Berczeli András (Sprintform), moderátor: Pereczes János (MKB Fintechlab)
  [Videó]
 4. A fintech világa: fordulj hozzánk bizalommal! – Suppan Márton (Peak Financial Services)
  [Prezentáció]
 5. A tudásvagyon növelése – Hogyan invesztáljunk a munkaerőbe? – Bárdos Kristóf (Greenfox)
  [Prezentáció]
 6. Átalakuló költések, átalakuló fókuszok – Bakk József (IDC)
  [Prezentáció]
 7. Autóversenyzés utánfutóval? – a magyar startup-ügy – Szőke Márton (angyalbefektető, sorozatvállalkozó, az Indextools egykori alapítója és vezetője), Györkő Zoltán (a Balabit egykori tulajdonosa, vezetője), Vinnai Balázs (sorozatvállalkozó, befektető, az IND alapítója, vezetője), moderátor: Wenczel Richárd
  [Videó]
 8. Algoritmus diktatúra – Jónap Richárd (Concorde Értékpapír Zrt.)
  [Prezentáció]

Támogatók

A MENTA 2019 támogatói