Lehet-e a mesterséges intelligencia élet és halál ura?

2018.05.02

Exkluzív interjú Kim Larsennel, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettesével

A DIGITALL 2018 Konferencia egyik legnagyobb érdeklődéssel várt előadása Kim Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettesének filozófiai mélységű előadása a mesterséges intelligencia üzleti döntéshozatalban történő alkalmazásáról.

Lehet-e a mesterséges intelligencia élet és halál ura? - Kim Larsen interjú

Larsen már előadása mottójával gondolkodóba ejti a konferenciára látogatókat:

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az emberek túl korán arra a következtetésre jutnak, hogy értik.

– Eliezer Yudkowsky, a Machine Intelligence Research Institute társalapítója

 

IVSZ: A mesterséges intelligencia az innovatív iparágakban már egy ideje jelen van. Mégis, a hétköznapi ember tán úgy véli, a mesterséges intelligenciára bízni üzleti kritikus döntéseket elég távoli aspiráció. Ön sürgetné-e, hogy az üzleti döntéshozatal is AI-vezérelt legyen? Ha igen, milyen szektorokban, illetve területen? Illetve van-e olyan terület, ahol nem támogatná, hogy gépek vegyék ki kezünkből a fontos döntéseket?

Kim Larsen: Minden döntéshozó úgy gondolja, hogy döntéshozatal tekintetében jobb mindenki másnál. Valljuk be töredelmesen, így hisszük. S ez pedig, lássuk be, lehetetlenség. Minket, embereket és vállalati döntéseinket számos dolog befolyásolja  jól, rosszul vagy épp nagyon rosszul.  Gondolkodásunkra nagy hatással vannak érzelmeink vagy épp mentális állapotunk. Bizonyított tény azonban, hogy az üzleti döntéshozatal algoritmikus megközelítése nagy mértékben felülmúlja a pusztán emberi döntéshozatalt. A kihívás  – vagy ha úgy tetszik, a nehézség – abban rejlik, hogy mi emberek nem igazán bízunk a gépekben fontos döntések meghozatalakor. Én azonban őszintén hiszek abban, hogy az emberi gondolkodás ötvözve mesterséges intelligenciával olyan potenciált jelent, amely a vállalati döntéshozatal minőségét jelentősen javíthatja a mai állapotokhoz, gyakorlatokhoz képest.

Az emberi szürkeállomány ötvözése a digitálissal: ez a jövőbe vezető út.

 

IVSZ: Tud-e olyan példát említeni, ahol üzleti kritikus döntéseket kizárólag mesterséges intelligencia hozott meg?

Kim Larsen: A mesterséges intelligenciát egyre elterjedtebben használják a pénzügyi szektorban, pl. hedge fund-oknál; több százmilliárd dollárnyi összeget kezelnek mesterséges intelligencia-vezérléssel. A biztosítási szektorban pedig számos életmódbeli és szociális faktor alapján szintén mesterséges intelligencia kalkulálhatja ki a biztosításod értékét. Online kereskedők (mint pl. az Amazon) AI megoldásokat használnak, hogy számodra a legmegfelelőbb, leghasznosabb ajánlatokat tegyék, s egyúttal növeljék saját értékesítési eredményüket és profitjukat is. A védelmi rendszerek tekintetében pedig ma már olyat is láthatunk, hogy egy harci jármű nemcsak hogy képes kivezetni magát a harctérre, de mesterséges intelligencia által támogatva adott esetben képes a hordozott fegyverarzenál bevetésére is. Mindazonáltal azt mondhatom, hogy a mesterséges intelligencia által vezérelt üzleti döntéshozatal ma még nem integráns része a vállalati üzleti-kritikus döntéshozatali folyamatnak.

 

IVSZ: Melyek a legfontosabb  üzleti etikai kérdések az AI-alkalmazás vonatkozásában? Van-e olyan probléma, amelyre véleménye szerint nincs megoldás? 

Kim Larsen: A legkritikusabb üzleti etikai probléma a mesterséges intelligencia által vezérelt döntéshozatal tekintetében az, hogy nem léteznek AI etikai alapelvek. Véleményem szerint az üzleti etika az utolsó, amire a mesterséges intelligencia fejlesztők gondolnak, mikor egy AI megoldást fejlesztenek. És ez egy olyan probléma, amire együtt kell megoldást találnunk. Nekünk, embereknek.

 

Szeretnéd te is megdolgoztatni a szürkeállományod, és kérdésedet feltenni Kim Larsennek az AI-ról és üzleti etikáról? Ha igen, regisztrálj most a DIGITALL 2018 Konferenciára!