Japán piaci lehetőségek magyar informatikai vállalkozásoknak

2016.10.28

A közelmúltban hazánkba látogatott Japán Internetszövetség delegációjával folytatott tárgyalásokat az IVSZ. A tárgyalófelek eszmecserét folytattak a két ország digitális gazdasága előtt álló kihívásokról, programokról. Ennek keretében az IVSZ ismertette a Digitális Munkaerő Programját, amely nagy elismerést kapott a japán fél részéről. A japán küldöttség bemutatta azokat a programjait, kiállításait, amelyek a japán piac iránt érdeklődők magyar informatikai vállalkozásoknak lehet érdekes.

Japán piaci lehetőségek magyar informatikai vállalkozásoknak

Október közepén japán üzletemberekből álló delegáció látogatott Magyarországra, köztük olyan szakemberekkel és szervezetekkel, amelyek az informatika, a digitális gazdaság világából érkeztek. A Japán Internetszövetség elnöke, Hiroshi Fujiwara, a BroadBand Tower Inc. elnök-vezérigazgatója vezette delegáció látogatást tett az IVSZ-nél. A megbeszélésen a felek kölcsönösen ismertettették ágazati érdekképviseleti és szakmai munkájukat, tevékenységi körüket, valamint átfogó képet adtak országuk digitális gazdasága előtt álló legfontosabb kihívásokról. Ennek keretében megállapították, hogy mindkét országra jellemző a digitális munkaerőhiány, amelynek kezelésére azonnali és gyors beavatkozásra van szükség.

Az IVSZ részéről Mácz Ákos, a szervezet public affairs igazgatója ismertette a témában született Digitális Munkaerő Programjukat. Az IVSZ álláspontja szerint a legfontosabb az oktatás radikális átalakítása oly módon, hogy az a munkaerőpiaci igényekre haladéktalanul tudjon reagálni. Rövidtávon a legfeljebb másfél évig terjedő, intenzív képzések volumentét kell nagyságrendileg növelni. Ezt követően gyökeresen át kell alakítani az informatikai szakképzés rendszerét, valamint bővíteni kell az egyéb képzési formák digitális tartalmát. Megkerülhetetlen a felsőoktatás reformja is, a hallgatói létszám emelése mellett hangsúlyt kell helyezni a digitális tudással bíró interdiszciplináris képzések bővítésére is. A japán tárgyalófél komoly elismeréssel szólt a programról, hiszen japánban hasonló problémákra kell hasonló megoldást találniuk.

Ezt követően a japán küldöttség két releváns programra is felhívta az IVSZ figyelmét, amely fontos lehet olyan magyar informatikai vállalkozásoknak, amelyek üzleti lehetőségeket, partnerséget keresnek Japánban. Ezek időrendben a következők:

FISH: Fukuoka International Startup Hub

A kétnapos rendezvény 2017. január 31. és február 1. közt kerül megrendezésre Fukuokában. A rendezvény célja, hogy összehozza a világ meghatározó nagyvállalatait, innovatív sturtupjait, felsőoktatási hallgatóit, hogy felgyorsítsa a technológia üzletté alakítását. A rendező a legnagyobb japán IT rendezvényeket szervező cég.

CeBIT

A világ legnagyobb informatikai-technológiai kiállítása és vására, amelyet a németországi Hannoverben rendeznek meg 2017. március 20-24. között. A rendezvény partnerországa ez alkalommal Japán, így az eseményen lehetőség lesz a japán piacra belépni szándékozók számára üzleti partnerek keresésére is. A tervek szerint az kiállításon részt vesz a Japán Internetszövetség is.

A japán piac vagy a fenti programok iránt érdeklődő IVSZ tagok számára információs tanácsadást, partnerkeresési támogatást nyújt az IVSZ.