Interaktív ülést tartott az EU Források Munkacsoport

2017.06.23

Teltházas és interaktív ülést tartott a Fejlesztési és EU források munkacsoport, Magyari Donát vezetésével, kockázati tőke és egyéb források témában. A megjelentek tájékoztatást kaptak állami (Hiventures), illetve EU-s (Virgo Ventures) forrásból elérhető tőkealapok működéséről, céljairól és általuk nyújtott lehetőségről. Az enbrite.ly-vel, mint többkörös befektetésen sikerrel szereplő startuppal szintén megismerkedhettek a résztvevők.

Interaktív ülést tartott az EU Források Munkacsoport

Hiventures

A Hiventures egy állami tulajdonban lévő kockázati tőkebefektetéssel foglalkozó társaság. Jelenleg két típusú – GINOP és MFB – összesen 50 Mrd forintnyi forrást kezel, mellyel a cég Közép-Európa egyik legnagyobb tőkebefektetőjévé vált.

Három a fejlesztéspolitika szempontjából releváns befektetési fázisban tud segítséget nyújtani, az inkubációs (pre-seed), magvető (seed) és a korai (startup) szakaszban. A cég tevékenységét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. támogatja szakmailag.

Fő céljuk az alapítás előtt álló vagy fiatal, K+F+I tevékenységet végző vállalkozások támogatása, valamint a közeljövőben fognak megkötni egy IKT fókuszú alapot is.

 

Virgo Ventures

A Virgo Ventures Technológiai Inkubátort 2016-ban alapította a Virgo Systems Kft. és a CEIS. Az inkubátor célja, hogy egy olyan startup központot alakítson ki, ahol szakértők segítik az innovatív ötletek megvalósulását.

Az inkubátor ágazati fókusza elsősorban digitális termék-, és technológiafejlesztés, ezen belül fizikai termékfejlesztés, IoT, cloud megoldások, innovatív hardware megoldások, e-kereskedelem, e-biztonság, fizetési megoldások, adat- és bankbiztonság, IT és a média határterületein.

 

Enbrite.ly

Az enbrite.ly kockázatitőkéből alakult cég. Alapvetően brandekkel és agencyvel foglalkoznak. Főtevékenységük a digitális marketing, ezen belül is a médiavásárlás. Az ügyfeleknek abban nyújtanak segítséget, hogy feltárják, melyek azok a megjelenési felületek, melyeket feleslegesen vásárolnak meg és segítenek, hogy optimálisan költsék el a hirdetésre szánt költséget. A cég alakulásában nagy segítséget jelentett a StartUpSaunan való részvétel, illetve a Slash megnyerése, amivel ügyfeleket is tudtak bevonzani. Összesen 800-900 ezer eurót költöttek el a cég megvalósítására és életben tartására, amit 100%-ban külföldi befektetőktől kaptak.

 

Összegzés

A tőkepiacon forrásbőség tapasztalható, azonban „jó” és kiemelt üzleti potenciállal bíró projektekre van bőven nyitottság az befektetők részéről. A jövőben további IVSZ-által generált események, aktivitások várhatóak a témában.

A munkacsoport előző évi beszámolóját itt olvashatod – vezetőjével, Magyari Donáttal készített rövid interjút pedig itt találod!

Kövesd mind az IVSZ, mind a munkacsoport tevékenységét oldalunkon. Ha úgy érzed, szeretnél rész venni a munkában, jelezd belépési szándékodat Csímár Kinga, munkacsoport koordinátornak a csimar.kinga@ivsz.hu email címen.