Ha nem beszélsz a ruhádhoz, valamiről nagyon lemaradtál!

2018.05.07

– mondja a techvilág tenyérjósa, az IVSZ DIGITALL 2018 konferencia főelőadója, Alex Barrera.

Az IVSZ DIGITALL 2018 konferencia vezérszónoka a techújságírás fenegyereke, Alex Barrera lesz. A The Aleph Report főszerkesztője, a Press42.com ügyvezetője és az Tech.eu társalapítója amolyan megmondóember és technológiai jövendőmondó. Bátran beszól és kiszól, megmondja a tutit innovációról és technológiai diszrupcióról. Gondolkodó és egyéniség. Valaki, akire az egész techvilág odafigyel. Vele beszélgettünk…

Alex Barrera

IVSZ: Miképpen hatnak a startup vállalatok a nagyvállalatokra? Hogyan jellemeznéd a rájuk gyakorolt startup-hatást?

Alex Barrera: A startupok kemény gyomrosokat tudnak adni a nagyvállalatoknak. Az induló vállalkozások tipikusan a piac alsóbb szegmenseit veszik célba. A piacot domináló vállalatok pedig nemigen veszik őket komolyan, mert úgy vélik, rájuk nézve nem jelenthetnek komoly veszélyt. És ezt sokszor bizony benézik, mert vannak olyan vállalkozások, amelyek diszruptív technológiák alkalmazásával (pl. blockchain, AR/VR, UI/UX, mobilfejlesztések) hamar utat törnek maguknak, villámgyorsan akár komoly piaci részesedést is elorozva tőlük.  Mire feleszmélnének, addigra pedig rendszerint már túl késő, a diszrupció megtörtént, és az új szereplő elfoglalta azt a pozíciót, amelyet nem védett eléggé az inkumbens nagyvállalati szereplő. Jó példa erre pl. a Trello, a Slack, az Airbnb vagy akár a Waymo berobbanása.

A startupok kierőltetik a nagyvállalatoktól, hogy beszálljanak az innovációs játékba. Édeskevés és megmosolyogtató azonban, ha egy inkumbens cég válasza mindössze annyi, hogy önálló innovációs osztályt hoz létre. Az újítások elősegítése a vállalat egészét tekintve létfontosságú a túlélésért folytatott küzdelemben. A nagyvállalatnak résen kell lennie, nemcsak a saját, core üzletére kell fókuszálnia, hanem az új üzletfejlesztési lehetőségekre, és azokra a piacokra is, melyeket felforgathatnak a friss technológiák és újítások, s melyek miatt az ügyfelek sutba dobhatják az inkumbensek „elavulttá” váló megoldásait.

 

IVSZ: Szerinted mi a három legnagyobb ICT kihívás 2018-ban és miért?

Alex Barrera: Nos, a digitális transzformációt már nem is említem, mert gondolom, ez mindenki számára laposnak hangzana. Az is. Úgyhogy ennél konkrétabb leszek.

  1. Álhírek (fake news): egyre inkább elmosódik a határ az igazság és a hazugság  vagy ha úgy tetszik, az igazi és a kamu között. Ennek pedig elképesztő hatása van a bizalomra úgy általában, és különösen a márkákba fektetett bizalomra. Vállalatok működését tilthatják meg vagy korlátozhatják a kormányok a média manipulációja miatt (lsd. az Amazon esetét az Egyesült Államokban)
  2. Kiberbiztonság: Az IoT alkalmazások elterjedése, és ezzel együtt az adatgyűjtés megsokszorozódása magával hozza, hogy többszöröződik a sérülékenységi pontok száma. Talán nem meglepő, hogy a hackerek is tudják ezt, így vállalatok sokasága lehet súlyos, pusztító kibertámadások áldozata (lsd. a Maersk esetét tavaly a zsarolóvírussal).
  3. Adatbiztonság: A GDPR közeli bevezetése és a Cambridge Analytics botrány miatt a vállalatok fokozódó nyomás alá kerülnek az adatkezelési gyakorlataik tekintetében. Úgy, hogy közben nagyon is szükségük van az adatokra, hogy versenyben maradhassanak.

 

IVSZ: Melyek voltak az elmúlt évek legnagyobb horderejű diszrupciói, és miért?

Alex Barrera:

  1. Blockchain: A blockchain technológiában rejlő diszrupciós potenciál óriási. Hidd el, csak a jéghegy csúcsát látjuk, mikor a pénzügyi szektor kezdeti felhasználási területeit nézzük (pl. Bitcoin, vagy Ethereum okosszerződések). A Blockchain sok más iparágat is alapjaiban felforgat majd az elkövetkezendő 10 évben.
  2. Virtual Reality: A virtuális valóság teljesen új távlatokat nyit a tartalomnak és szórakoztatásnak. Messze van még ugyan attól, hogy igazán érettnek nevezhetném, de már most látszik, hogy változik a piac hozzáállása és az üzleti eszközök hosszútávon kizárólag VR megoldások lesznek. Láthatjuk ezt már ma is, pl. a gyógyszeriparban, de azt jóslom, hogy a VR teret hódít majd sok más iparágban is. A szórakoztatás csak egy a sok terület közül, ahol a VR forradalmi újításokat hoz.
  3. Augmented Reality: A kiterjesztett valóság már ma is felforgatja életünk némely területét. Pl. az új iPhone X-nek már 3D kamerája van, 2 éven belül pedig az összes okostelefon AR-képes lesz. Ez pedig megnyitja az utat az olyan megoldások előtt, melyek hidat képeznek a digitális és a fizikai között (pl. épülettervezés és építés, gyógyszeripar, épület és ipari karbantartás).
  4. Deep Learning mint szolgáltatás: Az automatizáció megállíthatatlan, íme egy újabb közhely. De ami ebben a legfelforgatóbb az az, hogy elegendő adat birtokában ma már bárki automatizált rendszert képes fejleszteni a felhőben. Az ehhez szükséges belépési küszöb pedig egyre lejjebb van, és csak lejjebb kerül a jövőben is, lehetővé téve, hogy a versenytársak vérre menő kiszorítósdiba kezdjenek a piacon.
  5. Beszédfelismerés, hangvezérlés: Az IoT és az AI konvergenciája miatt a hang/beszédfelismerés egyre inkább hangsúlyos interfésszé válik. Beszélünk majd az autónkhoz, a házunkhoz, a számítástechnikai eszközeinkhez, de még a ruhánkhoz is. Szerintem mindezidáig kevesen fedezték fel ezt  a potenciált, és mikor ráébrednek majd a lehetőségekre, már túl késő lesz. A hang a megkerülhetetlen, kiaknázandó interfész az ember-gép interakcióban.

 

IVSZ: Végezetül, mi gondolsz az öreg kontinens innovációs lemaradásáról, Ázsiához vagy az Egyesült Államokhoz képest? Mit kell tenni Európában a versenyképesség fokozása érdekében?

Először is, iszonyatosan sokat kell invesztálnunk  a mesterséges intelligenciába és a robotikába. Europának egészen kiváló kutatói vannak, de csak nagyon kevés ország húz kereskedelmi hasznot kutatás-fejlesztési potenciáljából és eredményeiből. 10 éven belül azok a vállalatok, amelyek nem kezdik el alkalmazni a mesterséges intelligenciát, akár le is húzhatják a rolót, nem lesznek többé versenyképesek. El kell kezdenünk oktatni a legfejlettebb mesterséges intelligenciát és ösztönöznünk kell, hogy egyre több vállalkozás használja is azt. A kormányoknak be kell fektetniük az AI fejlesztőközpontokba és támogatni (gazdasági, politikai és szabályozási eszközökkel) bizonyos vertikális technológiákat, mint pl. a Blockchain. Végül, de nem utolsó sorban, alaposan át kell gondolnunk a szakképzés, oktatás rendszerét, mert az, ahogy ma oktatunk, nem vértez fel a vérre menő küzdelemre az innováció globális harcmezején.

 

Alex Barrera és az Aleph

A The Aleph Report techblog Alex személyes frusztrációjából született, mivel megelégelte azt, ahogy a technológiai híreket tálalták. Imádja a technológiát, és azt, ahová a technológiai fejlesztések vihetik az emberiséget, mégis, azt látta, hogy a legtöbb írás és elemzés rendkívül felszínes, ahol a tények ismertetésén kívül a következményekről már nem esik szó. Ugyan szóvá teszik az azonnali hatásokat, de nem látják a fától az erdőt – leragadnak egy termék vagy szolgáltatás leírásánál.

Az egyre inkább szűklátókörű, azonnali fogyasztásra ösztönző világban fontosnak tartotta, hogy fejlesszék a nagy kép meglátásának és megértésének képességét.  A legfrissebb innovációk bemutatásán túl bemutatják, hogy azok miképpen hathatnak a különböző iparágakra.

Az Aleph innovációkkal kapcsolatos kritikus és szisztematikus gondolkodás kiindulópontja kíván lenni. Azt szeretnék, hogy az olvasóik megértsék, hogy bizonyos technológiák milyen diszrupciós rizikót vagy potenciált jelenthetnek, valamint azt, hogy az olvasók lépjenek tovább a felületes olvasáson és kezdjenek el stratégiákban gondolkozni üzletük jövőjét illetően.

 

Ha te sem szereted a felületességet, és valódi nagyképet akarsz kapni a vállalati innovációkról a techvilág tenyérjósától, regisztrálj most a DIGITALL2018 konferenciára! A konferencia az IVSZ tagjai számára teljesen ingyenes!