Gerd Leonhard az MTA-IVSZ Konferencián!

2016.01.21

Február 11-én, a Digitális Transzformáció Konferencia vezérelőadójaként üdvözölhetjük érdekfeszítő előadásairól ismert, svájci jövőkutató és író Gerd Leonhard-ot. A Wired magazin 2015-ben Európa 100 legbefolyásosabb személyisége közé választotta*. Munkássága főként az emberiség és a technológia jövőjének elemzéséről szól. Ember – gép viszony: hogyan kezeljük a társadalom digitális transzformációját? címmel tart előadást az MTA és az IVSZ első közös konferenciáján.

Gerd Leonhard

Gerd Leonhard

Gerd követi, elemzi értelmezi a digitális transzformáció, big data, automatizáció, mesterséges intelligencia, robotika, telekommunikáció területeinek változásait, fejlődését. Gyakran hivatkozik a jelenleg már mindenki által könnyen észlelhető digitalizációs folyamatokra digitális darwinizmusként, de állandó értekezési témája az ember-robot kapcsolat. A prezentációi komoly tényeken és érveken alapulnak, eközben provokatívak és inspirálóak. Az elmúlt 10 évben 40 országban 1500 különböző eseményen tartott előadásokat.

Budapesti előadása az ember és gép viszonyát elemzi most is, azt a kérdést boncolgatja majd, hogyan kezeljük a társadalom digitális transzformációját?

A technológiai fejlődés exponenciális, de a probléma az, hogy az ember képtelen felfogni azt a léptéket, amit az exponenciális jelent, hiszen az ember egy lineáris lény. A felgyorsuló világban sincs több időnk, a közösségi hálózatok megjelenésével sem lesz több barátunk. Rövid idő alatt többet változott az emberi társadalom, mint 20 ezer év alatt és a masszív változások még csak most jönnek. Mégis hogyan kezeljük az ember-gép kapcsolatokat a közeljövőben – hogyan változik meg a munka, élet és üzlet a mindennapokban – teszi fel a kérdést előadásában Gerd.

A legtöbben még nem gondolunk bele a digitalizáció következő fázisaiba, ahol ha az emberek munkáját gépek veszik át, akkor minden szolgáltatás hirtelen olcsóvá válik. Azok a cégek, akik most sikeresek, ugyanazt a terméket vagy szolgáltatást, amit eddig emberek állítottak elő sokkal nagyobb volumenben, sokkal hatékonyabban, így nagyobb profittal készítik el, de amint egy iparág teljesen szoftverek és gépek által automatizálttá válik, a hatékonyság előnye eltűnik, az ár csökken, így profit sem lesz. Felvetődik a gépi etika kérdése, ahol ha minden automatizálható, akkor azt kell eldönteni, hogy mi ne legyen automatizálva. Ha egy területen a jelenlegi emberi munkát gépek veszik át, akkor azt kell kitalálni, hogy az új norma kialakulását követően mi legyen az emberi hozzáadott érték. Ma már a zene értéke nulla, fizetni az emberek a hozzáadott értékért, a hozzáférésért, felületért fizetnek. Hamarosan a zenéhez hasonlóan minden adat és információ közösen birtokolttá válik, ekkor a vállalatoknak újra meg kell találniuk a sikert. Ma a cégek úgy gondolják, minél több gépet alkalmaznak, annál nagyobb a profit, de ez csak átmeneti.

További információ és jelentkezés

* forrás: Wired Magazine

Videok, előadások, publikációk Gerd Leonhardtól: