Brüsszel: technológiát a tanterembe!

2015.10.13

Az Európai Bizottság és a European Schoolnet szervezésében lezajlott az All You Need is Code, az EU Code Week 2015. eseménysorozat nyitó rendezvénye. A helyszínt a Microsoft brüsszeli központja biztosította, mint az esemény egyik fő támogatója.

image001-3

IMG_1523

Az Europe Code Week 2015 (október 10-18.) rendezvénysorozat Európa több mint 6000 iskolájában zajlik párhuzamosan, az European Coding Initiative keretében valósult meg, jelentősen túlszárnyalva a tavalyi eredményeket. Európai döntéshozók, az IT ágazat szereplői, és a civil társadalom szereplői gyűltek össze, hogy hirdessék a programozás küldetését az európai társadalom és gazdaság erejének, fejlődésének fenntartása érdekében.

Az esemény keretében Anja Balanskat, senior analyst bemutatta a European Schoolnet legújabb tanulmányát a programozásnak az európai országok oktatási rendszereiben való megjelenéséről: Computing our Future. A kutatásban résztvevő 21 tagállamból 16 valamilyen formában integrálta a programozást, de ott, ahol ez csak magasabb évfolyamokon, önálló ismeretként jelenik meg, ott nem tudja betölteni társadalmi szerepét, mint alapvető kulcs kompetencia.

image_gallery

Az eseményt a BBC Make it Digital programjának vezetője, Jessica Cecil vezette, aki elmondta, hogy az Egyesült Királyságban jövőre 1 millió Microbit elnevezésű zsebszámítógépet adnak alsó tagozatos diákoknak ingyenes a programozás tanítására és népszerűsítésére.

BBC Make it Digital, Microbit

BBC Make it Digital, Microbit

Don Grantham, a Microsoft Közép- és Kelet Európai elnöke köszöntötte a résztvevőket és az európai országokban a Programozás Hetén kódoló mintegy félmillió gyereket. Kifejtette, hogy bár továbbra is mindent kell tanulni, mint eddig, de a gazdasági sikert, érvényesülést ma már egyre inkább befolyásolja a programozás készség szintű ismerete. Ennek érdekében, tette hozzá: Minden tanárnak képesnek kell lennie a technológiát bevinni a tanterembe!

Az ezt követő panel beszélgetésben az ágazat képviseletében Thomas Paris, a Pictawall üzletfejlesztési menedzsere elmondta, hogy az informatikai ágazat fejlődését jelentősen visszafogja a munkaerőhiány. Egész Európában elképesztő méretű programozó hiány van. Nemcsak megtalálni, megtartani is lehetetlen az informatikai szakembereket.

Hozzátette, a diploma elvesztette a jelentőségét. Az állásinterjún már nem számít, hogy ki mit mond, csak az, hogy mit tett le már az asztalra, legyen az akár egy egyszerű honlap, vagy kisebb alkalmazás. Ha van bármilyen saját, működő, online elérhető fejlesztése a pályakezdőnek, fel van véve.

Mary Moloney a CoderDojo elnevezésű civil szervezet vezetőjeként elmondta, hogy világszerte, mintegy 6000 önkéntessel segítik a programozás népszerűsítését a 7-17 éves diákok körében. Részükre játékos programozás oktatást szerveznek jellemzően IT cégek bevonásával. Véleménye szerint: a programozás nem csak egy szakma, hanem a világ megváltoztatásának eszköze. Olyan eszköz, ami mindenki számára hozzáférhető.

logo

IMG_1522

Alessandro Bogliolo, az EU Code Week ambassador-ok vezetője elmondta, hogy Európa szerte ambassador-ok tucatjai segítik, támogatják az EU Code Week rendezvények szervezését annak érdekében, hogy a programozással kapcsolatos előítéleteket eloszlassák és megmutassák, hogy programozó bárki lehet. A kódolás ugyanis nemcsak egy a képességek között, hanem az alapjául szolgáló algoritmizálásire és programozási készségre épül számtalan egyéb képesség is. Ezért nem csak a munkaerő-piacról hiányzó 1 millió fő felkutatása a cél, hanem minden európai diák számára biztosítani kell ezt az alapvető készséget.

A SAP képviseletében Liam Ryan elmondta, hogy nem számít, hogy ki milyen programozási nyelvvel ismerkedik meg. A lényeg a logikus gondolkodás. Az iskoláknak erre kell koncentrálniuk, és képessé kell tenniük a diákokat, hogy konkrét programozási nyelveket akár önállóan is el tudjanak a későbbiekben sajátítani.

Az Európai Parlament képviselője, Michał Boni felszólalásában a következőket fejtette ki: Senki nem lehet a jövőben menedzser vagy dolgozó, nem tud vásárolni, nem tudja igénybe venni az  egészségügyi szolgáltatásokat, nem tud kapcsolatba kerülni az életünket egyre inkább körülvevő robotokkal a kódolás nélkül. Kódolás nélkül az ember kirekesztetté válik. Olyan, mintha ma nem tudna valaki írni vagy olvasni.

Ezért a programozás oktatása az oktatás alapfeladata kell, hogy legyen. Making every school a digital school! Mindemellett a digitális oktatás az oktatási rendszerek hatékonyságának növelésére is egy új esély. Ehhez persze több alapvető feltételt is egyszerre kell megváltoztatni, de legalábbis minél hamarabb. Át kell alakítani az iskolák finanszírozását, technikai ellátottságát, a tanárok képzését, a tartalom előállítást, stb.

Martine Reicherts a DG Education and Culture általános igazgatója, valamint Gerard de Graaf a DG Connect Digital Economy and Coordination igazgatója kifejtették, hogy az Európai Bizottság számára kiemelten fontos a programozás elterjesztése és népszerűsítése. Az EU gazdasági fejlődőképességének a kulcsa a kódolás képességének elterjesztésén múlik. A kódolás, programozás egy olyan hatalom, amelynek birtokában bárki képes lehet bármire, ezért a fiatalok ne várjanak a felnőttekre, hogy utat mutatnak, vagy állást ajánlanak. Higgyenek magukban és kezdjenek bele bármibe, ami érdekli őket. Az lesz az, ami a fejlődést és a megélhetést biztosítja majd számukra.

Az Európai Bizottság együtt a European Schoolnet-tel az eseményt követően bemutatott olyan lehetőségeket, megoldásokat, amelyek segítik az iskolai programozás oktatást.

IMG_1535

 

IMG_1534

Magyarországon is mintegy 170 esemény kerül megszervezésre a Programozás Hetén, míg tavaly 57 volt. Az IVSZ, mint a hazai koordinátor számos iskolát és IT vállalatot keresett meg és kapcsolt össze a programozás népszerűsítése érdekében és létrehozott egy dedikált honlapot a programok támogatására és egy verseny meghirdetésére.

image002 image003

Codeskills