OPENAXEL – Startupok az EU-ban

2013 októberében indult az IVSZ startup ökoszisztémával foglalkozó projektje, amelyet az Európai Bizottság a 7. Keretprogram keretében támogat.

Az ICT startup-ok, vállalkozások és KKV-k számos nehézséggel szembesülnek a működésük kezdetén. Az elmúlt kb. 10 év során új módszer jelent meg a startup-ok inkubálása tekintetében, amelyet befektetők és sikeres technológiai vállalkozások irányítanak: az akcelerátorok. Az akcelerátorok a startup-okat a működésük első éveiben támogatják azáltal, hogy összegyűjtik a befektetésre érdemes vállalkozásokat, keresik és megszűrik az ígéretes tehetségeket és összekötik őket mentorokkal és egyéb stratégiai erőforrást biztosító szervezetekkel/szakértőkkel. Az általuk létrehozott kapcsolat pozitív hatással van a helyi ökoszisztémára, amelyben működnek és bizalmat épít az alapítók, a befektetők és a többi szereplő között. Az akcelerátorok a legtöbb esetben a helyi piacra fókuszálnak, amelyen az OpenAxel projekt változtatni szeretne.

Az OpenAxel projekt célja, hogy létrehozzon egy co-akcelerációs keretrendszert az akcelerációs programokat kínáló szervezetek között európai szinten. A cél túlmutat azon, hogy információt nyújtsanak magukról ezek a szervezetek, hiszen a cél az, hogy egymással együttműködjenek és ezáltal nyílt innovációs szolgáltatások jöjjenek létre az akcelerációs ökoszisztémában, amelyek a „nyílt akceleráció” koncepciójához vezethetnek. Gyakorlati szempontból ez annyit jelent, hogy egyeztetésre hívjuk a fő európai akcelerátorokat annak érdekében, hogy egy globális hálózatot hozzunk létre és megvitassák, hogy milyen változtatásokra van szüksége ahhoz, hogy határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtsanak az általuk akcelerált vállalkozásoknak  és startup-oknak.

Az OpenAxel projekt számos tevékenységgel igyekszik elősegíteni és javítani a kiválasztott ICT startup-ok és vállalkozások fejlődését az Európai Akcelerációs Közösség támogatása révén. A projekt keretében készül el az üzleti akcelerációs ökoszisztéma, az együttműködők és a szolgáltatások térképe, feltérképezésre kerülnek a határon átnyúló akcelerációs szolgáltatás portfóliók és megrendezésre kerül az OpenAxel verseny értékes díjakkal.

A projekt célja, hogy az európai vállalkozási ökoszisztémát (startup-ok, kockázati tőke befektetők, üzleti angyalok, mentorok, akcelerátorok) megnyissa azáltal, hogy az IKT ipar és az akcelerációban résztvevő szereplőket egy platformon keresztül összehozza és elősegíti az együttműködésüket. Az OpenAxel platformján keresztül a vállalkozások megismerhetik a legjobb európai akcelerációs szolgáltatásokat, amelyek a legjobb európai tehetségeket kutatják és támogatják.

A platform létrehozása mellett a projekt keretében két európai szintű startup verseny is megrendezésre kerül, amelynek célja, hogy kiválassza  – mindkét évben – a 30 legígéretesebb vállalkozást. A 3 kategória első 10 helyezettje értékes szolgáltatásokat nyer, míg a három kategória első 3 helyezettje nagyobb értékű díjakat nyer, amely a világ színvonalú coaching és mentoring szolgáltatás mellett utat is tartalmaz Kaliforniába, a Silicon Valley-be is, ahol befektetőkkel és sikeres vállalkozások vezetőivel találkozhatnak. A nyeremények pontos listája a verseny honlapján megtalálható!

Az első európai OpenAxel startup versenyt 2014 áprilisában hirdettük meg, amelyre közel 180 pályázat érkezett. Nagy örömünkre számtalan magyar tehetséges startup pályázott (40) az értékes díjakra. A madridi döntőbe két magyar is kijutott, és egy sikeresen be is került a nyertesek közé, akik 2015 februárjában San Franciscóban tölthettek el egy hetet, amely során számtalan találkozón, programon fejlődhettek.

A 2015-ös OpenAxel startup verseny felhívása 2015 nyarán jelenik meg és a pályázatok benyújtására várhatóan 2015. szeptember 1-től lesz lehetőség a www.openaxel.com oldalon.

Logo_Openaxel_Transp_HD

Az OpenAxel projekt megvalósításához az Európai Bizottság a 611715 számú szerződés keretében, a 7. Keretprogram révén nyújt támogatást.

flag_yellow_low