Ipar 4.0 projekt – GINOP-1.1.3-16

Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása

ipar 4.0 GINOP - 3.1.1.

2019. májusában indult el a strukturális forrásokból megvalósuló GINOP 1.1.3 projekt, amely a termelő KKV-k digitális és automatizációsfejlesztéseit támogatja „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása révén. Ennek a szemléletformáló projektnek az eredményeként a projektbe bekapcsolódó feldolgozóipari KKV-k átfogó Ipar 4.0 szemléletmódot, illetve mintaalkalmazásokat ismerhetnek meg, áttekintést kapnak az aktuális technológiai megoldásokról, valamint a projekt végén vállalatra szabott fejlesztési tervet kaphatnak, és térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést. A cégre szabott stratégiai konzultációt követően a legérettebb 50 KKV megvalósítási tanulmányt és arany minősítést kaphat. 

A projekt négy egymásra épülő részből áll: szemléletformáló, demonstrációs és fejlesztési fázis. A lépcsőfokokat egymás után teljesítve, a hazai termelő KKV-k alkalmassá válhatnak arra, hogy Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási és vezérlési megoldásaival növeljék hatékonyságukat, versenyképességüket. A hazai IKT szolgáltatók, beleértve az IVSZ tagjait is érettebb, az új technológiai megoldásokra nyitott piacot nyernek, amelynek köszönhetően számos további I4 projekt megvalósításában vállalhatnak szerepet. 

A projekt első része 2019. december 15-én hivatalosan lezárult. Nagy örömünkre szolgál, hogy többek közt a regisztrált kkv-k aktív részvételének is köszönhetően több, mint száz Egyszerűsített Fejlesztési Terv és 18 Részletes Fejlesztési Terv készült el.  

2020 folyamán lehetőségünk nyílik a Projekt folytatására „Modern Mintaüzem I. – mikró-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése” címen. 

A „Modern Mintaüzem I. – mikró-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése” projektre a felhívás és a beszerzési dokumentumok itt érhetőek el.