Ipar 4.0 projekt – GINOP-1.1.3-16

Termelő KKV-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítése érdekében „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása

Projekt azonosító száma: GINOP-1.1.3-16-2017-00001
Projekt címe: A Modern Mintaüzem Program I. – mikro-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése című
Kedvezményezett neve: IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (konzorciumvezető)
Konzorciumi tagok: Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ)
Szerződött támogatás összege: 4,53 milliárd forint
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: június 13.

2019. májusában indult el a strukturális forrásokból megvalósuló GINOP 1.1.3 projekt, amely a termelő KKV-k digitális és automatizációsfejlesztéseit támogatja „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása révén. Ennek a szemléletformáló projektnek az eredményeként a projektbe bekapcsolódó feldolgozóipari KKV-k átfogó Ipar 4.0 szemléletmódot, illetve mintaalkalmazásokat ismerhetnek meg, áttekintést kapnak az aktuális technológiai megoldásokról, valamint a projekt végén vállalatra szabott fejlesztési tervet kaphatnak, és térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést. A cégre szabott stratégiai konzultációt követően a legérettebb 50 KKV megvalósítási tanulmányt és arany minősítést kaphat.

A projekt négy egymásra épülő részből áll: szemléletformáló, demonstrációs és fejlesztési fázis. A lépcsőfokokat egymás után teljesítve, a hazai termelő KKV-k alkalmassá válhatnak arra, hogy Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási és vezérlési megoldásaival növeljék hatékonyságukat, versenyképességüket. A hazai IKT szolgáltatók, beleértve az IVSZ tagjait is érettebb, az új technológiai megoldásokra nyitott piacot nyernek, amelynek köszönhetően számos további I4 projekt megvalósításában vállalhatnak szerepet.

2020 folyamán lehetőségünk nyílik a Projekt folytatására „Modern Mintaüzem I. – mikró-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése” címen.

A projekt célja a magyarországi konvergencia régiókban működő mikro-, kis- és középvállalkozások szervezeti megújulásának és technológiaváltásának elősegítése és támogatása volt, amelyeken keresztül a versenyképesség javítása, a vállalkozói környezet és kultúra fejlesztése olyan összehangolt beavatkozásokkal, amelyekkel elérhető a piachoz való magas fokú alkalmazkodás.

A Projekt számos tudásalapú, fejlesztő szolgáltatással segítette a kkv-kat, így a következőkkel:

  • Szervezeti diagnosztikával és az arra épülő fejlesztési tervek kialakításával
  • Egyedi konzultációval és tanácsadással
  • Mintagyárak, mintaüzemek és mintaműhelyek látogatásának lehetőségével, és az azokhoz kapcsolódó műhelymunkák lebonyolításával
  • A Modern Gyárak Éjszakája rendezvény megszervezésével
  • Tematikus rendezvényekkel, szakmai konferenciák szervezésével, az ezeken történő megjelenés, részvétel lehetőségével
  • Szakmai képzésekkel, tréningekkel tudásátadás céljából
  • Kkv-kat támogató online tartalmak kialakításával, terjesztésével

 

További információk:

https://www.modem4.hu/
https://digitalismegoldasok.hu/ 
https://vali.hu/