FRISCO

A tárhelyszolgáltatókra és egyéb „user generated” tartalmakat megjelenítő szolgáltatókra 2022. júniusa óta új kötelezettségeket ró az online terrorista tartalmak kezelésére vonatkozó rendeletet (Terrorist Content Online). Ennek értelmében az arra kijelölt nemzeti hatóság (Magyarországon az NMHH) felszólítására a beazonosított tartalmat akár 1 órán belül el kell távolítania az érintettnek. A szabályozás természetesen ennél jóval nagyobb területre terjed ki és számos feladat ró különböző érintettekre.

 

A FRISCO nemzetközi projekt keretében a konzorcium számos olyan tevékenységet valósít meg, amellyel a szabályozás által érintett kis méretű tárhelyszolgáltatók (és egyéb szabályozás által érintett szervezetek) felkészülését és megfelelését támogatja, amelyek nagy jogi szakértői gárda hiányában adott esetben jobban kitettek a jogszabályi „nem-megfelelés” veszélyeinek. A célközönség tájékoztatása mellett a képzésükre is hangsúlyt fektetünk, illetve megfelelő eszközökkel igyekszünk ellátni őket a jogszabályi megfelelés érdekében.

 

Az IVSZ a projekt magyarországi partnereként elsősorban a magyar, jogszabály által érintett szervezeteket igyekszik elérni és első körben az igényeiket felmérni (egyáltalán ismerik-e a szabályozást és ha igen, akkor milyen nehézségekkel találták szembe magukat a jogszabályi megfelelés tekintetében, amiben a projekt segíthet számukra), melyet a képzési program kialakítása, illetve ezzel párhuzamosan segítséget nyújtó eszközök kidolgozása folyik.

A szabályozás által érintett IVSZ tagok számára a projekt kézzel fogható szolgáltatásokat kínál az elkészülő támogató eszközrendszer és a képzések révén.

A FRISCO projekt az Európai Unió támogatásával az ISF program keretében valósul meg.