Elnöki köszöntő

Tisztelt Közgyűlés!

A digitalizáció élhetőbbé teszi világunkat! Segítségével gyógyíthatatlannak számító betegségek orvosolhatók, a bűnözés jelentősen visszaszorítható, felfedezhetjük a világot fizikailag vagy akár egy fotelben ülve is. Nagy távolságokat legyőzve tarthatjuk a kapcsolatot szeretteinkkel, és mindig lesz mit enni. Ugyanakkor sokan tartanak tőle, sőt, vannak, akik a vívmányaival megpróbálnak visszaélni – ezen mindenképpen változtatnunk kell!

 

Fontos szerepek és megtalált feladatok

Az IVSZ – Szövetség Digitális Gazdaságért elsődleges küldetése, hogy motorja legyen ennek a digitális fejlődésnek, amelyen keresztül segíti tagjait abban, hogy több, nagyobb és új lehetőségekhez jussanak. Ezért kritikus, hogy a gazdaságfejlesztés eurói és forintjai megfelelő célra, helyre vándoroljanak, és mindez jó időzítés mellett történjen. Bár folyamatos javulást mutat a leendő informatikusok tábora – a korábbihoz képest másfélszer annyian jelentkeznek informatikai szakra, emellett gombamód szaporodnak az iskolai IT szakkörök, így is több tízezer szakember hiányzik a piacról, és a munkahely támogatások sem a KKV-knak kedveznek. Az innováció és a gazdaság fejlesztésében évekig nem találták meg a tényleges fejlesztendő területeket. Az állam mindebben leginkább a pontos, támogató és megengedő szabályozással tud segíteni, megfelelő ösztönző programmal kiegészítve azt.

Ezt az évet a kormányzattal közös kezdeményezések fémjelezték. Ezek közül a legjelentősebbek a szakmai koalíciók, amelyek közül az 5G területén működő mára teljes erőbedobással végzi a szakmai munkát, a Mesterséges Intelligencia kapcsán (és a 25. MENTA konferencián bejelentett) szakmai közösség pedig a tavalyi évben kelt életre és helyezte egy platformra a technológiai iránt érdeklődő szervezeteket, cégeket. A jövőben is rendkívül fontos a területünket érintő szabályozó és ösztönző elemek helyes kombinációja. A kormányzat alapvetően ezzel tud hozzájárulni, hogy a gazdaság a megfelelő irányba mozduljon el.

Szeretnénk elérni, hogy minél többen jöjjenek hazánkba tanulni, céget alapítani. A tehetséges magyaroknak a túlszabályozás miatt ne Észtországban vagy máshol kelljen vállalatokat alapítaniuk, működtetniük. Az MNB Innovációs Pénzügyi Tesztkörnyezete (Regulatory Sandbox) bíztató kezdeményezés ebbe az irányba, ám a még nagyobb bizalmi szint eléréséhez az összes meghatározó technológia (pl. a blockchain) elterjedését teljes mellszélességgel támogatni kell.

Magyarország a munkaintenzív befektetések (bérmunkások világa) lecsengését kezdte meg. A fogyó, képzetlen munkaerő 2 x 20 százalékos béremeléssel adta meg az utolsó figyelmeztetést, a vállalatok mennek tovább délre, de jó esetben maradnak és technológia intenzív beruházásokra váltanak, amely alapfeltétele százezrek digitális képzése. Ez az IVSZ érdeke, tagjainak lehetősége.

 

Rugalmasan, dinamikusan fejlődő szervezet

Magyarország digitalizálódó gazdasága és társadalma számára az igazi nyersanyagot az agyban fellelhető potenciál jelenti, és az itt rejlő lehetőségek határtalanok lehetnek. Ezek kibányászása, hasznosítása az igazi esélyünk, ami az IVSZ részéről is csak úgy sikerülhet, ha a szervezetet is ennek megfelelően alakítja, bővíti. Az IVSZ 2018-ra egy kiforrott, professzionális stábbal érkezett meg ehhez a feladathoz, az év során pedig rendezvényekkel, projektekkel, szakértői közreműködésekkel egy olyan elmélyült munkát tudtunk folytatni, amivel a tagságot és a piaci szereplőket is segíteni tudjuk a digitális folyamatok kiismerésében.

Pár évvel ezelőtt a digitalizáció témájának felvetése, a lehetséges problémák felvázolása, a tematizálás megtörtént, most pedig elértünk ahhoz a ponthoz, hogy valódi megoldásokat, forgatókönyveket tegyünk a gazdaság szereplői és a kormányzati szereplők elé. A munkacsoporti rendszer felépítése is lekövette a fenti változásokat, aminek következtében a klasszikus, horizontális tagozódás helyett inkább funkcionális és vertikális szegmensek jellemzik az IVSZ tevékenységét. Ennek jól látható jele a Proptech vagy a Fintech munkacsoportok, de az is, hogy például az oktatási munkacsoport látókörében mára bekerült az oktatás teljes területe a szakképzéssel, felnőttképzéssel, felsőoktatással együtt.

Mindez azt mutatja, hogy az IVSZ mennyivel több tudott lenni az elmúlt években, miként tudtunk egy élő, működő szervezetként reagálni a piac és a digitális tér változásaira. A munkánk, illetve annak gyümölcsei ebben az évben is (többek között) ebből fakadnak, ezt az irányt erősítik, és büszkén mondhatom, hogy az eredmények is bennünket igazolnak.

 

Megmozgattuk a közösséget és a szakmát is

Az ősszel elindult az üzemmérnök-informatikus szakra jelentkezők nagy száma jól jelzi, hogy a Műegyetem és az IVSZ közös kezdeményezése valóban hozzájárul majd az informatikushiány enyhítéséhez. Szintén meghatározó szerepet játszott az IVSZ a Digitális Munkaerő Program kidolgozásában. Már látszanak az első sikerek, de az is egyértelmű, hogy elengedhetetlen a felnőttképzés támogatása.

A GINOP-3.1.1 projekt aktív kezdeményezőjeként és szereplőjeként azon vagyunk, hogy a toborzó program még nagyobb fokozatba kapcsoljon. Jelentős szerepet töltünk be a fiatalok pályaorientálásában és évekkel sikerült előre mozdítanunk a felnőttképzési programokat. A Ipar 4.0 kezdeményezés segítségével több mint 1000 kis- és középvállalatnak mutatjuk meg az új, digitális világba vezető utat, és közülük sok százat készítünk fel a szenzorvilág, az automatizáció hatékony használatára.

A szellemi tőke és tudás koncentrálásában, illetve minél hatékonyabb kihasználásában már most jelentős szerepe van a Millenáris Startup Campusnak. Az IVSZ szakmai vezetésével életre hívott közösségi és innovációs tér kialakításában és szellemében is egyedülálló a régióban.

Az IVSZ legfontosabb üzeneteinek célba juttatásában, illetve a tagok és piaci szereplők összehozásában kiemelt szerep jutott a rendezvényeknek, konferenciáknak. A május végén lezajlott, teltházas, 400 látogatót vonzó Digitall – Innovation All In! alcíme is azt fejezte ki, hogy az innovációt nem lehet csak kicsit csinálni, azzal egy szervezet minden szintjén foglalkozni kell.

A 25. MENTA konferencia nemcsak színvonalas előadások, hanem fontos bejelentések terepe is volt Sárváron. Óriási sikerként könyveljük el, hogy a kormány hosszú évek után először a mi konferenciánkat tisztelte meg miniszteri jelenléttel és felszólalással. Dr. Palkovics László az IVSZ elnökségével egy közös munkareggelin tekintette át az iparág és a digitalizáció hazai helyzetét és az IVSZ által javasolt beavatkozásokat.

 

Együtt változunk, alkalmazkodunk

A digitalizáció az IVSZ tagi struktúrájában is változásokat hozott. Tagjaink nagy része informatikai gyökerekkel bíró vállalat, akiknek alkalmazkodniuk kell az új világhoz. Mára népes tagságot számlálunk a korábban „non-IT” szektorként számontartott piacról is: pénzügyi intézmények, feldolgozógyárak, agrárvállalatok, az ingatlanszektor szereplői és mások, akik a digitalizáció hatékony képviselete miatt csatlakoznak hozzánk, és ezzel egyúttal még hitelesebbé teszik szövetségünk munkáját.

A jövő IVSZ-e úgy lesz még sikeresebb, ha a szervezetet olyan kiválóságok vezetik, akik készek határozott szerepvállalásra az ágazat sikerének érdekében. Rendkívül fontosnak tartom, hogy olyan elnök és elnökségi tagok irányítsák a szervezetet, akik már bizonyítottak, szakértelmük, felelősségvállalásuk, transzparenciájuk megkérdőjelezhetetlen.

Laufer Tamás

IVSZ elnök