Digitális Jogi Munkacsoport

A tavaly ősszel megalakult Digitális Jog munkacsoport fő célja a magyar jogszabályok digitális akadálymentesítése, az ezzel összefüggő szabályozás alakítása, egyeztetése során az IVSZ tagvállalatok érdekképviselete.

A munkacsoport egyfajta „ernyő” vagy „szuper” munkacsoportként” jött létre. A jogi munkacsoport tagsága két körből kerül ki. A tagság egyik részét az összes többi munkacsoport vezetője alkotja, a tagság másik részét pedig olyan jogászok, akik az információs technológia szempontjából releváns jogterületeken többéves tapasztalattal rendelkeznek.  A fent nevezett cél elérése érdekében a munkacsoport fő feladata a technológia fejlődés gátját képező jogi problémák, következetlenségek felkutatása. Ehhez a forrást a többi munkacsoport vezetői és a jogász tagság biztosítanák. A munkacsoport vezetők a munkacsoportjukban felmerülő jogi problémákat csatornáznák be a jogi munkacsoportba és ezzel biztosított lenne, hogy folytonos interakcióban legyenek a szakmai munkacsoportok, a tagvállalati képviselők a jogi munkacsoporttal. A munkacsoport tehát ezekre a felmerülő kérdésekre dolgozna ki megoldási javaslatokat. Emellett természetesen a munkacsoportnak további projektjei is lennének azzal a céllal, hogy a jogrendszert átfogó jelleggel vizsgálva alkosson modernizálási javaslatokat a jogalkotónak (pl. a drónszabályozás, az önvezető autó, az 5G bevezetése stb. kérdéskörében).

 

Témák, amikkel foglalkozik a munkacsoport:

  • GDPR
  • Blockchain
  • Robotika
  • Sharing economy szabályozás

 

A munkacsoport alatt működik a Szerzői- és médiajog almunkacsoport. Akiknek a 2017-es eredményei között szerepel az IVSZ – Artisjus együttműködés aláírása. Az ez évi tervek között szerepel az együttműködés folytatása, valamint egy saját kutatás lebonyolítása is.