Az Információbiztonság és Kibervédelem Munkacsoport 2016-os beszámolója

A korábbi ICT biztonsági munkacsoport a 2016-os évben több nagy átalakuláson ment keresztül. Először is a tisztújításkor Mádi-Nátor Anett, mint munkacsoportvezető helyettes csatlakozott, és az új trendeknek megfelelően a munkacsoport nevet is váltott, így Információbiztonsági és Kibervédelmi Munkacsoport néven folytatja a megkezdett munkát.

Egyik első eredmény  Anett szaktudásához kapcsolódóan a kibervédelmi közösség/almunkacsoport életre hívása, ami azóta gyarapszik és fejlődik. Ugyancsak a kiberbiztonság témájához kapcsolódóan együttműködés kezdeményezett a munkacsoport a külügyi tárcával. A rendszeres egyeztetésen felül további kézzelfogható eredmény az információáramlás az ECSO (European Cyber Security Organisation) szervezet működéséről, melynek a Cyber Services Zrt. (IVSZ tagcég) is tagja. Anett hamarosan elindítja az ECSO klubot is, mely kifejezetten a EU Commission kiberbiztonsági fejlesztési területeire és a kapcsolódó H-2020 programokra koncentrál.

Az év egyik kiemelkedő eredménye a Digitális Jólét Program és a programban elfogadott stratégiák, melyek közül az IVSZ és így a munkacsoport is több stratégia megalkotásában részt vett javaslataival, észrevételeivel.

A tavaly év elején kinevezett kiberkordinátorral Prof. Rajnai Zoltánnal és a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel gyümölcsöző együttműködés alakult ki, melynek csúcspontja az októberi kibervédelmi hónap rendezvényei voltak. A kibervédelmi hónap az ENISA (European Network and Information Security Agency) kezdeményezése, és tavaly az NKI kordinálta a rendezvénysorozatot, melyre Magyarországról minden eddiginél több eseményt regisztráltak. Ebben a munkacsoportnak és a tagoknak nagy szerepe volt.

Kiemeljük a hónap indító rendezvényét a kiberkordinátor által szervezett konferenciát, melyen a PPP (Public Private Partnership) volt a középpontban.

Bónusz: Elindított a munkacsoport egy profilozást az IVSZ tagjai körében, merlyen kimenetét, egy átfogó információbiztonsági kompetencia adatbázis több célra is fel fogja tudni használni.

 

2017-es év teendői

  • Profilozás befejezése ésaz adatbázis véglegesítése – ITSec
  • Információbiztonsági és kibervédelmi fogalmak/definíciók gyűjteményének létrehozása
  • a DJP programhoz kapcsolódóan a definíciós gyűjtemény beillesztése és egy tudatosság növelő anyagot megalkotása a DJP alapcsomag részeként
  • az ECSO együttműködést rendszeresítése
  • Továbbá a kiberkordinátorral, az NKI-vel és a DJP-vel közösen a nemzeti kibervédelmi stratégiai megújításában részt venni.