Elnöki köszöntő

Tisztelt Közgyűlés! 

2019 áprilisában, közgyűlésre készülve úgy fogalmaztam elnöki köszöntőmben, hogy a digitális technológia alapjaiban forgatja fel a világot. Egy évre rá, a COVID-19 tornádóként való érkezésével ez a helyzet – ha lehet – még élesebbé és embert próbálóbbá vált. Mindennek következtében sokkal gyorsabban történnek meg azok a változások, amiket az IVSZ előre vetített.  

Ezt a rendhagyó és mindent felforgató évet előzte meg 2019, ami még „békeidőben”, de az IVSZ részéről így is aktív munkával, a projektek folytatásával és olyan lépésekkel zajlott, ami bennünket és a tagságot is fel tudták készíteni 2020 kihívásaira. Az elmúlt év egyik legfontosabb mozzanata a digitális gazdaság fel- és megmérése, amivel egy sokkal valósabb képet tudunk alkotni a gazdaság digitalizáltságáról. Ugyanebben az időszakban folytattuk a „Programozd a jövőd!” programot, lezártuk a „A digitalizáció a korral jár” projektet, aktívan részt vettünk az MI Koalíció munkájában, valamint a hazai MI térkép megalkotásában. A tavalyi év nagy sikere volt a Digitális Agrár Stratégia szentesülése, a teljes piacot, valamint 1000 résztvevőt megmozgató SMART konferencia megszervezése. Az elmúlt időszakban az Európai Unió munkájában is rendszeresen részt vettünk, ahol a digitalizáció és a KKV-k képviselete mellett közvetlen hatásunk volt az EU digitalizációval kapcsolatos döntési folyamataira. 

A tavalyi közgyűlés óta egyértelművé vált, hogy az új szervezeti struktúránk az elmúlt hónapokban remekül teljesítettAz elmúlt évben negyedik alkalommal választottatok meg elnöknek. Amit programomban vállaltam, az teljesült. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy az elnökségi tagok és a munkacsoportok aktívan segítették, támogatták az IVSZ céljait a digitalizáció kritikus területein. Köszönöm az IVSZ iroda remek munkáját is Molnár Attila vezetésével.  

Köszönöm a tagság több mint 10 éves kitüntető bizalmát és támogatását, amivel együtt bejelentem (amit mára már valószínűleg sokan tudnak), hogy az elnöki posztomról lemondok 

Az elmúlt 10 év alatt informatikai ágazati szövetségből a digitalizáció szövetségévé váltunk, teljes ágazatok digitalizációjának megszületésénél bábáskodtunk. Az informatikusok képzését, majd a teljes lakosság és a KKV-k digitális képességének fejlesztését támogató programok létrehozását ösztönöztük, számos, ma már működő javaslatot indítványoztunk. Az IVSZ-nek továbbra is azon kell dolgoznia, hogy a digitalizációval kapcsolatos szabályozási, közpolitikai és fejlesztéspolitikai lépések ténylegesen katalizálják minden hazai vállalat fejlődését. 

Elnöki munkámat a közgyűlésig látom el, ahogy azt tavaly májusban bejelentettem. Meggyőződésem, hogy meg kell mutatnom: nem az elnök határozza meg az IVSZ-t, hanem fordítva. A közgyűlést követően terveim szerint tovább segítem az IVSZ-t, egyben támogatom az új elnököt, mint az elnökség tagja. Büszke vagyok az elmúlt 10 évre, és hálás azért, hogy kiváló emberekkel dolgozhattam együtt. Biztos vagyok benne, hogy a leendő elnök magáénak vallja az IVSZ víziójátcéljait és a szövetség hiteles vezetőjeként folytatja a 30 éves IVSZ menetelését 

Köszönettel:  

Laufer Tamás 

elnök 

IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért