Varga Péter marad a munkacsoport élén

2017.03.02

Olvasd el interjúnkat az Agrárinformatika Munkacsoport újraválasztott munkacsoport vezetővel!

Milyen területről érkeztél, milyen pozíciókat töltöttél be szakmai pályafutásod során?
1993-ban valósítottam meg az első agrárinformatikai projektet a MOSZ-ban. Alapító tagja voltam a Magyar Agrárinformatikai Szövetségnek, 1998-ban. A MAGISZ titkáraként vettem érsz az első ágazati informatikai stratégia összeállításában. 2000-ben projektvezetője lettem az első agrár B2B portálnak, az Agriportálnak. 2002-től dolgozom vezetési tanácsadóként. Részt vettem az agrár kifizetéseket kezelő rendszer, az IIER specifikálásban. Az IHM tanácsadójaként összeállítottam a MITS eAgrárium ágazati stratégiáját. 2005-től saját tanácsadó cégemmel, több mint száz szervezetfejlesztési, informatikai, folyamatszervezési és képzési projektben vettünk rész fő és alvállalkozóként, elsősorban a közigazgatásban. 2013 és 2015 között elnöki tanácsadóként segítettem a NAK megalakulását és működését. 2014-ben alapítója voltam a Agrárinformatikai Klaszternek és a IVSZ Agrárinformatikai munkacsoportjának. 2016-ban, az IVSZ Agrárinformatikai munkacsoportjának vezetőjeként irányítottam a Digitális Agrárstratégia összeállítását.

Hogyan kerültél kapcsolatba az IVSZ-el és eddig milyen módon vettél részt a szervezet munkájában?
2014-ben léptünk be az IVSZ-be, az Agrárinformatikai munkacsoport megalakulása kapcsán. 2015-től vezetem a munkacsoportot, később a DAS összeállítását. Több konferencián, interjúban képviseltem a DAS céljait és javaslatait.

Miért pályáztál a munkacsoport-vezetői tisztségre?
A DAS szakmai és politikai fogadtatása alapján lehetőség nyílik rá, hogy a része legyen a DJP 2.0-nak. Szeretném támogatni a DAS DJP-be való illesztését és a DAS-ban megfogalmazott fejlesztési projektek megvalósulását, valamint az IVSZ tagszervezeteinek minél nagyobb arányú részvételét az agrárinformatikai piacon.

Mik a legfontosabb terveid a munkacsoport működését illetően? Milyen lépéseket tervezel munkacsoport-vezetőként megvalósítani?
1. DAS illesztése a DJP 2.0-ba, a munkacsoport és az agrár kerekasztal szakmai támogatásának biztosítása.
2. A munkacsoport részvételének támogatása a DAS 2.0 összeállításában
3. A munkacsoport tagjai számára az agrárinformatikai meghatározó. fejlesztéseinek, szabályozásainak bemutatása a DAS-ban meghatározott öt területen (termelés, üzem, termékpálya, szakrendszerek, közigazgatás).
4. Az IVSZ tagjainak bemutatkozási lehetőségének biztosítása az agrárinformatikai terültén.
5. A DAS-ban meghatározott fejlesztési javaslatokban az IVSZ tagjainak, elsősorban a munkacsoport tagjainak részvételének elősegítése.