Változások a hitelprogramok eljárási rendjében

2017.08.02

Könnyítések az önálló és kombinált hitelprogramok eljárási rendjében – új tagokkal bővült a közvetítő hálózat!

2017. július 27-én módosult az Európai Uniós forrásból finanszírozott önálló és kombinált hitelprogramok eljárási rendje, további könnyítések kerültek bevezetésre, amelyek célja, hogy növekedjen a kombinált programokon induló vállalkozások/projektek száma.

Változások a hitelprogramok eljárási rendjében

A 2014-2020-as uniós ciklusban elérhető, visszatérítendő európai uniós források kihelyezésére (kiemelten a GINOP 3. IKT prioritás) jött létre az MFB Pontok hálózata, amely közbeszerzésen nyertes hitelintézetek közreműködésével helyezi ki a forrásokat. Kezdetben négy bank vett részt ebben a folyamatban – a Takarékbank Zrt., a B3 TAKARÉK Szövetkezet, a Budapest Bank Zrt. és az FHB Zrt. -, augusztus 1-től az OTP Bank, a Gránitbank, az MKB Bank és az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. konzorciumával bővült ki a hálózat. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a fenti hitelintézetnél, azonos feltételek mellett van lehetőség például a GINOP-3.1.2 – export fejlesztési vagy a GINOP-3.2.2 Vállalati IKT beszerzések és fejlesztések témájú pályázatokban kötelezően igénybe veendő hitelek ügyintézésére.

Az IVSZ, illetve az iparág további szereplői a piaci igényekhez történő megfeleltetést pártolva, szakmai javaslatokat fogalmaztak meg a kombinált pályázatok egyszerűsítése érdekében.

A témában nagy érdeklődés tapasztalható annak indulása óta, amely tovább erősítette a konstrukciók IKT cégek részére történő formálásának lehetőségét és a téma fontosságát.

IKT pályázó cég szempontból a legfontosabb újdonságok a következők:

  • A folyósításhoz elszámolhatóak a Végső Kedvezményezett által a Projekthez igazoltan felhasznált, pénzügyileg teljesített számlák időkorlátozás nélkül (törlésre került a 180 napos korlát).
  • Amennyiben a Közvetítő által lefolytatott kockázati minősítés indokolja, úgy az Eljárási Rendben meghatározott személy(ek) készfizető kezességvállalása a fedezeti körbe vonható (nem kötelező jellegű előírás).
  • A kombinált hitelprogramok esetén lehetőség lesz előleg igénybevételére, a Felhívásokban meghatározott mértékig.
  • A már benyújtott, azonban még el nem bírált hitelkérelmek vonatkozásában minden esetben jelenleg érvényben lévő Eljárási Rend szabályait kell alkalmazni. A Hitelkérelemben megjelölt feltételek (pl. biztosítékok) módosítása hiánypótlás vagy tisztázó kérdés keretében lehetséges, amelyre válaszul a Hiteligénylő nyilatkozni köteles a módosítási igényéről.
  • A korábbi Eljárási Rend alapján már megkötött Kölcsönszerződések esetében az Adós jogosult a Kölcsönszerződés módosítását kezdeményezni, amelyre már a jelenleg érvényes Eljárási Rendben meghatározott (adott esetben kedvezőbb) feltételek alkalmazandók.

Fontos azzal számolni, hogy a módosított Eljárásrend 2017. szeptember elsején lép hatályba, azonban (lásd utolsó két pont) a beadott (pl. augusztusban) pályázatok esetében hiánypótlás keretében, lesz mód élni a módosított eljárásrendben foglaltakkal (pl. biztosítéknyújtás, előfolyósítás).