Fejlesztési források témában találkoztak az IVSZ tagok

2017.06.01

Teltházas volt a ‘Takeaway” Üzleti reggeli, kombinált IKT pályázatok témában

Takeaway üzleti reggeli

 

Intenzív érdeklődést tapasztalva került megrendezésre május 15-e reggelén a hagyományteremtőnek szánt üzleti reggeli, amely célja, hogy az IVSZ tagvállalatai és a Budapest Bank (BB) partnerei interaktív formában, első kézből kapjanak információt a visszatérítendő források „nehezen átlátható” folyamatairól.

Az IVSZ részéről, Fehér Sándor EU források szakértő ismertette a hitellel érintett, ún. Kombinált pályázatok éves menetrendjét, céljait, kedvezményezetti körét, elérhető támogatások és kötelezően igénybe veendő hitel mértékét, arányait. Az IKT szektor egyik legnagyobb kihívása, hogy a K+F pályázatokon az ún. S3 stratégiai prioritások közül kiemelésre került az IKT szektor, így ez a gyakorlatban ellehetetleníti az informatikai tartalmú projektek támogathatóságát. A másik azonosított probléma, az ágazat számára közvetlenül pályázható forrásokban található kölcsön feltételeinek, nem IKT „barát” formája.

Hitelkondíciók, fedezet, egyéb tudnivalók témában Váczi Dávid szakértő, a BB részéről tartott rövid előadást. Kiemelte, hogy nap mint nap tapasztalják a kombinált pályázatok újdonságából fakadó nehézségeket, azonban minden szereplő célja azonos: jó és fenntartható projektekre teljesíteni az abszorpciót. Prezentációjában kitért az önerő, támogatástartalom, fedezet és kifizetés konkrét folyamatára, vázolva és bemutatva egy ügyfélbarátabb verziót. Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre is sor került a megjelent intézményi szereplők, Kövérné Zala Judit – Magyar Fejlesztési Bank és Dr. Kelemen Csaba főosztályvezető (NFM) bevonásával.

Kérdésként merült fel többek között, az ütemezés, további könnyítések (fedezet), egy mintaprojekt ismertetése és egyéb hasznos intézményrendszeri törekvés.

Takeaway üzleti reggeli

Zárásul, megállapításra került, hogy több releváns információt szükséges átadni a támogatást nyújtónak a leendő kedvezményezettek felé, illetve, hogy ebben az IVSZ és egyéb szervezetek nyújthatnak aktív segítséget. A pályázatok ütemezése egyelőre adott, rövidtávon nem várható érdemi átrendeződés, új kiírások. Érdemes üzletileg átgondolni, újratervezni a lehetőségeket és megfelelés esetén, élni a lehetőségekkel.

Az IVSZ a jövőben több külső finanszírozási forrás, egyéb támogatási lehetőségek témájú szűkebb körű rendezvényt kíván szervezni

A rendezvényen előadott prezentációk és képek itt érthetőek el.

 

Megvitatták Digitális Kereskedelemfejlesztési Stratégia intézkedési csomagját az EU Források Munkacsoport ülésén

A Nemzetgazdasági Minisztérium Kereskedelmi Főosztály képviselőjének felvezetésével a munkacsoport áttekintette a tervezett intézkedési csomagokat, melyek közül kiemelkedik a július végéig készítendő jelentés a digitális kereskedelem helyzetéről és az október végéig összeállítandó szabályozást könnyítő jogszabály csomag. Az NGM-mel történt egyeztetés szerint mindkét előterjesztéshez inputokat küldhet az IVSZ. Kiemelendő még, hogy a „Hello Business” modell mintájára létrehoznának egy digitális kereskedelemmel kapcsolatos platformot, ami a mikro- és kisvállalkozás mérető kereskedőket segíteni a digitalizációra való átállásban.

Az IVSZ tagsága körében végzett kérdőíves felmérés jelezte, hogy a téma figyelmet igényel, hiszen a válaszadók több mint 2/3-a azt jelezte, hogy szükséges ösztönzést adni a digitális kereskedelemfejlesztéshez.

A tervek szerint a munkacsoport következő ülésére június első felében kerül sor, meet-upként is meghirdetve ebben a csoportban.