Új piacot teremt az IKT szektor számára az Ipar 4.0

2017.08.25

…a termelő kkv-k digitalizációja révén

2017 szeptember 15-én, az IVSZ MENTA konferencia második napján megalakul az IVSZ Ipar 4.0 munkacsoportja. A munkacsoport célja, hogy az Ipar 4.0 szemléletformálásban és piacteremtésben befolyásoló szerepet játsszon. Várunk minden olyan IKT vállalkozást a munkacsoportba, akik a hazai termelő vállalatok digitalizációjában üzleti lehetőséget látnak, s a konkrét ipari modernizációt támogató programok részleteit is meg szeretnék ismerni.

Várunk téged is a munkacsoport alakuló ülésére a MENTA Konferencián! Regisztrálj!

 Új piacot teremt az IKT szektor számára az Ipar 4.0

A GINOP-1.1.3-16 „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” nevű kiemelt projektet az IFKA és az IVSZ konzorciuma valósítja meg a közigazgatás és a versenyszféra iránymutató együttműködésében. A projekt célja a szemléletformálás mellett 1000 termelő kkv Ipar4.0 érettségnek felmérése, és 350 vállalkozás Ipar4.0 minősítése és fejlesztési tervének elkészítése, melyhez további forrásokat igényelhetnek a vállalkozások.

A 2017. június 13-ával hatályba lépett Támogatási Szerződés alapján a GINOP-1.1.3-16 „Ipar 4.0” mintaalkalmazások kialakítása” program célja a magyarországi, feldolgozóiparban tevékenykedő mikro-, kis-, és középvállalkozások digitális transzformációjának elősegítése, az Ipar4.0 termelési rendszereinek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési stb. megoldások iránti nyitottságának fokozása. Mindehhez az IFKA iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalataival járul hozzá. A 2,35 milliárd forint keretösszegű projektben a részt vevő feldolgozóipari kkv-k térítésmentesen szerezhetnek Ipar 4.0 minősítést, és vállalatra szabott fejlesztési tervet kaphatnak. A fejlesztési tervek valóra váltása pedig újabb szegmensben teremt piacot az IKT szektor vállalatai számára.

A program 1000 termelő kkv Ipar 4.0 érettségének felmérésével indul, átfogó képet adva a sokaságról, annak Ipar4.0 felkészültségéről, Ipar4.0 érettségéről, fejlesztési terveiről és nyitottságáról – egyúttal képet adva az IKT szektor számára is az új szegmensben rejlő potenciálról. Az IVSZ több évtizedes tapasztalatával és több mint 400 tagvállalattal a háta mögött hiteles szakmai partnerként tudja bemutatni az érdeklődő kkv-vezetőknek az Ipar 4.0 menedzsmentelvek, üzleti megoldások és technológiák rendszerszintű alkalmazásait. A termelő kkv-k demonstrációkon vehetnek részt hat mintavállalatnál és egy technológiai központban. Így lehetőség nyílik az Ipar4.0 teljes technológiai választékát, és működését valós termelő környezetben megtekinteni, jól érthető és megvalósítható példákon keresztül. A program nyilvános része a „Modern Gyárak Éjszakája” eseménnyel indul 2017 őszén. A Konzorcium Ipar 4.0 Országjárás néven útnak indít egy „utazó technológiai demonstráció”-ra alkalmas járművet is. A program Fejlesztés szakaszába jutás és a tudástranszfer szolgáltatások igénybevétele a kkv-k számára feltételekhez kötött – a követelményeket kielégítő kkv-k felvétele a fejlesztés fázisba jelentkezési sorrendben történik.

Az Ipar4.0 projekt három fő tartalmi eleme a szemléletformálás, a demonstráció és a fejlesztés. Az első lépés 1000 termelő kkv közvetlen elérése, és Ipar 4.0 érettségük önértékelési kérdőíves felmérése. A felmérés átfogó képet ad a sokaságról, annak Ipar4.0 felkészültségéről, Ipar4.0 érettségéről, fejlesztési terveiről és nyitottságáról – egyúttal képet ad az IKT szektor számára is az új szegmensben rejlő potenciálról. A Konzorcium a technológiában élenjáró termelő nagyvállalatokkal, Ipar4.0 technológiai beszállítókkal, IKT szakértőkkel, tanácsadókkal, illetve szakmai szövetségekkel, kamarákkal együttműködve szeretné erősíteni a termelő KKV-knál az igényt az Ipar4.0 megoldások iránt.