Új innovációs platformhoz csatlakozott az IVSZ

2019.11.29

A Területi Innovációs Platform a hazai egyetemekre és a szakmai szervezetekre építve növelné az ország innovációs teljesítményét.

Területi Innovációs Platform 2019

„Magyarország innovációs teljesítménye még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, a nemzetközi lemaradás ledolgozása érdekében folyik egy átalakítási folyamat, amely kiterjed a finanszírozásra, az intézményi struktúrára és a jogszabályi környezetre.” Ezekkel a gondolatokkal mutatta be Dr. Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere azt az innovációs kezdeményezést és rendszert, amihez az IVSZ is csatlakozott. A dokumentum ünnepélyes aláírása apropóján szövetségünket Molnár Attila főtitkár képviselte.

Az innováció még nagyobb fordulatszámra kapcsolása érdekében az ITM, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), az egyetemek, illetve szakmai szervezetek olyan strukturált működési egységeket alakítanak ki, amelyek a kutatás gyakorlatközpontú, gazdasági igényekhez igazodó fejlesztését támogatják. A Területi Innovációs Platform az egyetemeken zajló kutatási, fejlesztési munkára épít, és azt szorgalmazza, hogy az intézmények még nyitottabban, a helyi innovációs szereplőkkel együttműködve dolgozzanak az innovatív ötleteiken.

Ez várhatóan országszerte olyan térségi szerveződések (Science Parkok két budapesti és hat vidéki helyszínen) kialakulásához vezet, amelyek egyszerre biztosítanak lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok megismerésére, illetve a helyi innovációs ökoszisztéma szereplői közötti együttműködések kialakítására, erősítésére és új szakmai alapok létrehozására.

Az IVSZ tevékenységét és fő céljait évek óta meghatározza a nyílt, és minden olyan innováció támogatása, amely építi, előre viszi a digitális gazdaságot. Ezért is üdvözöljük és csatlakozunk ehhez a kezdeményezéshez, mivel úgy látjuk, hogy az innováció és technológia által vezérelt fejlődési pálya, illetve ezeket a folyamatokat támogató állam képes elérni azt, hogy válságállóbbá tegye a nemzetgazdaságot. E törekvések hajtóereje az innováció, ami a digitális gazdaság, szervezetünk, illetve tagcégeink számára is kiemelt fontosságú.